MISIRDAN GELEN KARADENİZ LEZZETİ: TRABZON KURABİYESİ



Bu kez size Güzel Anadolu'muzdan bir kurabiye tarifi vermek istiyorum..İlk yöresel kurabiyemiz de Anadolu'nun yeşil ile mavinin buluştuğu cennet bir köşesi olan Trabzon'dan gelsin.

Kurabiyemizin adı: Trabzon Kurabiyesi.



Karadeniz mutfağına özel bu lezzetin en büyük özelliği, bölgede çok sevilen mısır unundan yapılması. Diğer un kurabiyelerinden farklı olarak, diş kıracak sertlikteki dolgunluğuyla ve ağızda bıraktığı farklı tadı ile hafif*ve hoş bir kurabiye Trabzon kurabiyesi. Püf noktası ise, hazırlanırken hamurunun ele yapışmamasını sağlayan eşsiz kıvamı.

Özellikle Arsin ilçesi civarında "gorobiya" diye telaffuz edilir. gurbetteki arsinlilerin memlekete gidenlerden bir numaralı isteğidir.



Gelelim tarifine. Ama önce, her zamanki gibi malzemeler:

1 su bardağı mısır unu
100 g tereyağı (oda sıcaklığında beklemeli)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 yumurta
1 çay bardağı süt
Aldığı kadar un
Üstü için;

1 su bardağı fındık tozu



Bakalım nasıl yapılıyor Trabzon kurabiyesi:

Trabzon kurabiyesini yapmak için önce tereyağı ve şekeri krema oluncaya kadar çırpın,sıvı yağı ve yumurtaları tek tek ilave ederek karışıma yedirin kalan bütün malzemeyi ilave edin iyice yoğurun,ele yapışmayacak hale gelene kadar yoğurmaya devam edin, elinizle cevizden büyük parçalar alın uzun şerit şekli verin, yağlı tepsiye dizin 180 derecede ısıtılmış fırında pişene kadar tutun,biraz soğuduktan sonra servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun...

Bu arada bazı püf noktaları ve özellikleri var:

 * Hemen bayatlamayan bir kurabiyedir.
* Biraz sert bir kurabiyedir.
* Çaya batırınca çok lezzetli oluyor.
* Denemek isteyen ölçüleri küçültebilir.
* İsteyen üzerine toz şekeri serperek pişirebilir.
* İsteyen içine kırık fındık koyabilir.










Yorumlar

Popüler Yayınlar