KEK YAPMAYI SEVENLER DİKKATLİ OKUSUN

                                 
                           

Kek Türk halkının en çok sevdiği unlu mamullerden biridir ve neredeyse her kadının severek ve keyifle yaptığı bir gıda maddesidir.

Ancak kek yapmak sanıldığı kadar kolay değildir. Daha doğrusu güzel ve lezzetli kek yapmak tabiri caizse 'her babayiğidin harcı' değildir. Bazen yapılan kekler tatsız tuzsuz, lezzetsiz olur. Bazen de istenilen kıvam ve şekilde olmayabilir.

Peki kek yaparken hangi sorunlarla karşılaşma ihtimalimiz vardır ve bunun sebepleri nelerdir. İşte bununla ilgili bilimsel kaynaklı bir yazı hazırladık sizlere:

                                  

Başarısız Kekte Görülen Özellikler ve Nedenleri

Kekin orta kısmının çökmesi: Keklerin fırında pişerken veya piştikten sonra
görülen olumsuz sonuçlarındandır.

Nedenleri ise şöyle sıralanabilir:

* Üründe gerekenden fazla miktarda kabartma tozu kullanılması,
* Un miktarına göre tereyağı ve şeker miktarının fazla olması,
* Kekin soğuk fırına konması,
* Kekin içi pişmeden fırından çıkarılmasıdır.
 
                                  


Meyveli keklerde meyvelerin dipte toplanması: Kuru meyveli keklerde
kullanılan meyvelerin kekin içinde homojen dağılması gerekir.

Meyvelerin kekin tabanında toplanmasının nedenleri:

* Fazla yumuşak bir karışım
* Islak meyveler kullanılması
* Meyvenin içinde kalan şurup
* Havalanmayı sağlayan gereç miktarının fazla kullanılması
* Kek pişmeden fırının kapağının açılması olarak sıralanabilir.

                                  

Kekin üzerindeki çatlamalar: Kabartma tozu kullanılmayan keklerde
istenmeyen bir durumdur.

Nedenleri;
* Fırındaki buharın eksikliği,
* Kalıbın iyi bir şekilde yağlanıp ve unlanmaması,
* Kek pişmeden fırın kapağının açılmasıdır.

                                 

Kuru ve çabuk bayatlayan kekler: Keklerin ömrünün kısa olması ürün kalitesini çabuk yitirmesi gibi sonuçlar satış oranını azaltır.

Nedenleri:
* Kekin soğuk fırına konması ve pişme süresinin uzaması,
* Şeker ve tereyağının iyi karıştırılmaması,
* Kekte kullanılan kuru malzemelerin fazlalığı bu duruma neden olabilir.

                               

Kekin içinde homojen olmayan hava boşlukları:

* Kekin fazla sıcak fırına konması,
* Kabartma tozunun fazla kullanılması,
* Un ilavesinden sonra hamurun fazla karıştırılması bu duruma neden
olabilir.

                            

Kabarmamış sıkışık kekler:
* Tereyağın fazlalığı,
* Un ilâvesinden sonra hamurun fazla karıştırılması,
* İlâve edilen sıvının fazlalığı,
* Fırında az pişirme veya düşük ısıda pişirme bu duruma neden olabilir.

                         

Yorumlar

Popüler Yayınlar