TÜRKLER'İN İLHAM VERDİĞİ LEZZET: KRUVASAN



Kruvasan,  Türkçe "ay çöreği, hilal açması" anlamına gelen Avusturya kökenli, hilal şeklinde olan bir yiyecektir. Bu lezzetli yiyecek, özellikle son yıllarda ülkemizde de kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Dışı hamur, içi ise çikolata kaplıdır. Kat kattır. Sadece tereyağıyla yapıldığı için açma ile farkı büyüktür. Genellikle yanında kahve ile yenilir. Kruvasan, uzun zamandır Fransız mutfağının değişmez bir öğesi olduğundan Fransa'nın ulusal yiyeceği kabul edilir.

13. yüzyıldan bu yana Avusturya'da çeşitli şekillerde yapıldığına dair tarihi belgeler bulunmaktadır. Yiyeceğin Fransa'da tutulması ise Avusturyalı bir subay olan August Zang'ın Paris'te bir fırın açması ile olmuştur. Paris'te hilal şeklinde yapılan Viennoiserie (Viyana usulü) çeşidi ile de dünya çapında tanınır hale geldi.



Kruvasanla ilgili anlatılan ilginç bir de hikaye vardır:

Bir öyküye göre Osmanlı askerleri Viyana’yı kuşattıklarında, şehir surlarının altından bir tünel kazarlar. Bu tünelden geçerek ani bir baskınla kenti ele geçirmeyi planlamaktadırlar. Bu arada Viyana’nın sabaha kadar ekmek yapan fırıncıları, yeraltından gelen sesleri duyunca nöbetçilere haber verirler. Kuşatma kalktıktan sonra da fırıncılar bu olayın anısına Türk sancaklarındaki hilalden esinlenerek zaferlerini simgeleyen ay şeklinde çörek yapmaya başlarlar. Yani biz hilali yedik derler… Ona bugün Avusturya'da kruvasan için kullanılmakta olan "Kipferl" adını verir.

Kuşatmanın ardından, Avusturya İmparatoriçesi Marie Theresa'nın kızı Marie Antoinette, Fransız Veliahtı Louis August ile evlenir  ve Paris'e taşınır. Avusturya asıllı yeni kraliçe, hilal şeklindeki ay çöreğini Fransızlara tanıtır. Önce Türk çöreği denen kruvasan Fransızların boğazına dizilip iştahını kaçırınca "Kruvasan" adını alır.



Kruvasan yapımı
Kruvasan yapmak çok kolay değil. Ustalık ve sabır istiyor. Öncelikle özel tarifiyle mayalanan hamurun gerekli sürede bekletilmesi gerekiyor. Sonra mayalanan hamur dikdörtgen biçimde açılıyor. İki kenarı yağlanarak ortada birleştirilen hamur biraz bekletiliyor ve birkaç defa daha bu açma, katlama, bekleme işlemi yapılıyor. Daha sonra tekrar açılan hamur ay şeklinde kıvrılıyor ve üzerine yumurta sarısı sürülerek pişiriliyor. 

İşte kruvasanın detaylı tarifi:



Kruvasan hamuru için malzemeler:  “Yarım çay bardağı ılık su,  1 paket (7gr) aktif kuru maya,  4 su bardağı un,  Yarım çay bardağı toz şeker,  1 yemek kaşığı tuz,  1/4 su bardağı (60gr) tereyağı, oda sıcaklığında  1 su bardağı soğuk süt”



Hazırlanışı: Suyu küçük bir kaba koyunuz. Üzerine mayayı serpiniz, 5 dakika bekletip tamamen çözülmesi için karıştırınız. Unu, şekeri ve tuzu bir kabın içinde karıştırınız. 1/4 su bardağı tereyağından minik parçalar koparıp kaba ekleyiniz. Karışımı iki avucunuzun arasında ufalayıp yağın tamamen karışmasını sağlayınız. Mayayı karıştırıp una ekleyiniz. Soğuk sütü ilave ediniz. Tahta bir kaşıkla kuru yer gözükmeyecek hâle gelene kadar karıştırınız. Hamuru hafif unlanmış bir tezgaha alıp, 1 dakika yoğurunuz. Bir fırın tepsisine alıp üzerini streçleyiniz ve buzdolabına kaldırınız, en az 5 saat buzdolabında bekletiniz.

YAYINA HAZIRLAYAN: FİLİZ KARAOĞLU DEMİR


Yorumlar

Popüler Yayınlar