TÜRKLER'İN İLHAM VERDİĞİ LEZZET: KRUVASAN
Kruvasan, Türkçe "ay çöreği, hilal açması"
anlamına gelen Avusturya kökenli, hilal şeklinde olan bir yiyecektir. Bu
lezzetli yiyecek, özellikle son yıllarda ülkemizde de kahvaltıların vazgeçilmezi
haline gelmiştir.
Dışı hamur, içi ise çikolata kaplıdır. Kat kattır. Sadece
tereyağıyla yapıldığı için açma ile farkı büyüktür. Genellikle yanında kahve
ile yenilir. Kruvasan, uzun zamandır Fransız mutfağının değişmez bir öğesi
olduğundan Fransa'nın ulusal yiyeceği kabul edilir.
13. yüzyıldan bu yana Avusturya'da çeşitli şekillerde
yapıldığına dair tarihi belgeler bulunmaktadır. Yiyeceğin Fransa'da tutulması
ise Avusturyalı bir subay olan August Zang'ın Paris'te bir fırın açması ile
olmuştur. Paris'te hilal şeklinde yapılan Viennoiserie (Viyana usulü) çeşidi
ile de dünya çapında tanınır hale geldi.
Kruvasanla ilgili anlatılan ilginç bir de hikaye vardır:
Bir öyküye göre Osmanlı askerleri Viyana’yı kuşattıklarında,
şehir surlarının altından bir tünel kazarlar. Bu tünelden geçerek ani bir
baskınla kenti ele geçirmeyi planlamaktadırlar. Bu arada Viyana’nın sabaha
kadar ekmek yapan fırıncıları, yeraltından gelen sesleri duyunca nöbetçilere
haber verirler. Kuşatma kalktıktan sonra da fırıncılar bu olayın anısına Türk
sancaklarındaki hilalden esinlenerek zaferlerini simgeleyen ay şeklinde çörek
yapmaya başlarlar. Yani biz hilali yedik derler… Ona bugün Avusturya'da
kruvasan için kullanılmakta olan "Kipferl" adını verir.
Kuşatmanın ardından, Avusturya İmparatoriçesi Marie
Theresa'nın kızı Marie Antoinette, Fransız Veliahtı Louis August ile
evlenir ve Paris'e taşınır. Avusturya
asıllı yeni kraliçe, hilal şeklindeki ay çöreğini Fransızlara tanıtır. Önce
Türk çöreği denen kruvasan Fransızların boğazına dizilip iştahını kaçırınca
"Kruvasan" adını alır.
Kruvasan yapımı
Kruvasan yapmak çok kolay değil. Ustalık ve sabır istiyor.
Öncelikle özel tarifiyle mayalanan hamurun gerekli sürede bekletilmesi
gerekiyor. Sonra mayalanan hamur dikdörtgen biçimde açılıyor. İki kenarı
yağlanarak ortada birleştirilen hamur biraz bekletiliyor ve birkaç defa daha bu
açma, katlama, bekleme işlemi yapılıyor. Daha sonra tekrar açılan hamur ay
şeklinde kıvrılıyor ve üzerine yumurta sarısı sürülerek pişiriliyor.
İşte
kruvasanın detaylı tarifi:
Kruvasan hamuru için malzemeler:
“Yarım çay bardağı ılık su, 1 paket (7gr) aktif kuru maya, 4 su bardağı un, Yarım çay bardağı toz şeker, 1 yemek kaşığı tuz, 1/4 su bardağı (60gr) tereyağı, oda
sıcaklığında 1 su bardağı soğuk süt”
Hazırlanışı: Suyu küçük bir kaba
koyunuz. Üzerine mayayı serpiniz, 5 dakika bekletip tamamen çözülmesi için
karıştırınız. Unu, şekeri ve tuzu bir kabın içinde karıştırınız. 1/4 su bardağı
tereyağından minik parçalar koparıp kaba ekleyiniz. Karışımı iki avucunuzun
arasında ufalayıp yağın tamamen karışmasını sağlayınız. Mayayı karıştırıp una
ekleyiniz. Soğuk sütü ilave ediniz. Tahta bir kaşıkla kuru yer gözükmeyecek
hâle gelene kadar karıştırınız. Hamuru hafif unlanmış bir tezgaha alıp, 1
dakika yoğurunuz. Bir fırın tepsisine alıp üzerini streçleyiniz ve buzdolabına
kaldırınız, en az 5 saat buzdolabında bekletiniz.
YAYINA HAZIRLAYAN: FİLİZ KARAOĞLU DEMİR
Yorumlar
Yorum Gönder