DÜNYADAN GELENEKSEL TATLILAR


                                               

Tatlı kültürü dünyanın hemen hemen her yerinde çok yaygındır. Hatta bazı ülkelerin kendine has ve geleneksel pastaları ya da tatlıları vardır. İşte biz de geniş çaplı bir araştırma yaptık ve o geleneksel lezzetlerden bazılarını sizler için derledik.

Tatlılar dünyanın her yerinde sevilerek tüketilen bir besin türüdür. İçerikleri, yapılışları ve tüketiliş türleri farklı farklı da olsa, en büyük ortak noktaları toplumun büyük bölümü tarafından severek tüketilmeleridir.

Hemen hemen her ülkenin kendine has bir tatlı kültürü vardır. Yılın her günü üretilip satılan ticari pastaları n dışında, bazı ülkelerde özel günlerde yapılıp tüketilen geleneksel pastalar ya da tatlılar vardır.

İşte dünyanın dört bir yanındaki geleneksel  tatlılardan bazıları:



Gateau de Rois - Fransa
Gateau de rois  sadece doğum günü pastası değildir. Fransa'da Ocak ayında düzenlenen ve Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen Onikinci Gece kutlamalarının bir parçasıdır. Pastanın tarifi bölgeden bölgeye değişebilir. Ama bu nefis tatlıda krema dolu ince bir sünger kek ve meyve parçaları kullanılır. Üzeri oyuncakla ya da taçla süslenir.

Gateau de Rois 


Pastel de Tres Leches - Meksika
Pastel de tres leches pandispanyadan yapılan sünger kıvamında bir pastadır. Adından da anlaşılacağı gibi üç çeşit sütten yapılmıştır. Buharlaştırılmış taze süt veya kremin yoğunlaştırılması sayesinde yumuşak bir hal alır. Bazı bölgelerde üç çeşit süt yerine eritilmiş dondurma da kullanılır. Her ne kadar Meksika tatlısı olarak kabul edilse de  Küba, Panama, Porto Riko ve Kosta Rika gibi ülkelerde de yapılır. Son dönemlerde bu geleneksel tatlı ticarileşmiş ve ABD'de de satılmaya başlanmıştır.

                      
Pastel de Tres Leches


Angel Food Cake- ABD
Bu geleneksel pasta 19. yüzyıldan beri ABD'nin çeşitli kentlerinde yapılmaktadır. Ana hammadesi olan pandispanyadan esinlenerek Angel Food (İngilizce'de pandispanya demektir) olarak bilinir. Pennsilvania'ya göç etmiş İrlandalılar tarafından bu ülkeye getirildiği belirtilmektedir. Ortası delik olan ve ülkemizde evlerde yapılan keklere benzeyen bu pastada yumurta akı yoğun olarak kullanılır. Bazı bölgelerde sırf bu pastaya özel tavalar kullanılmaktadır.

                                           
Angel Food Cake


Strudel - Almanya
Uzun bir rulo halinde, yüksek gluten unu ile yapılan ve şekilli bir eski stil Alman pastası olan strudel, bu ülkede özellikle akşam yemeklerinde çok tüketilen bir gıdadır. Kuru üzüm, kiraz ya da elma gibi meyvelerle dolgulu bir tatlıdır. Ama Almanya'nın bazı bölgelerinde , içine ıspanak ve lahana turşusu doldurularak yemek olarak da tüketilir. Çok ince bir hamurdan yapılan Strudel, servis edilirken baklava dilimleri halinde servis edilir.
       
                              
Strudel

Sacher Torte- Avusturya
Yıl 1832. Avusturyalı Prens Wenzel von Metternich bir davet veriyor ve mutfağında çalışanlardan, çok güzel ve değişik bir pasta yapmalarını ve kesinlikle onu mahcup etmemelerini istiyor. Aşçıbaşının hasta olması, bu ziyafete hazırlanan mutfaktakileri yeteri kadar tedirgin etmişken, extradan gelen bu istek karşısında ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Henüz bu mutfaktaki öğrenciliğinin 2. yılını bile doldurmamış olan genç aşçı adayı Franz Sacher,  prensin misafirlerine öyle bir pasta hazırlıyor ki bu pasta o gün misafirleri, o günden sonra da tüm Dünya’yı etkiliyor. Sachertorte’nin gerçek tarifinin halen kimseyle paylaşılmadığı, gizli tutulduğu biliniyor, ancak 1980 yılında Franz Sacher’in bir kuzeni ile evli olan Carla Sacher’in, torununa pastanın orijinaline en yakın tarifi verdiği söylenmektedir.Carla Sacher’in el yazısıyla verdiği tarifte bir miktar kakao kullanılıyor ama orijinal pastada kakao yoktur.
             
                                  
Sacher Torte

Barfi- Hindistan
Barfi Hint şekerlerinin genel bir adıdır, süt (bazen su), şeker ve çoğu kez diğer malzemelerden yapılır. Pakistan'da burfi diye bilinir. Barfi Hindistan'ın her tarafında ünlüdür ve çoğu kez Hint festivallerinin bir parçasıdır, özellikle Holi festivalinin. Sade barfi, koyulaştırılmış süt ve şekerin pişirilerek istenilen kıvamı elde edene kadar yeterli miktarda suyun buharlaştırılmasıyla yapılır. Pişirme esnasında son ürünün lezzetine katkıda bulunan Maillard reaksiyonları ve karamelizasyon gerçekleşir. Görünüş olarak, barfi bazen peynire benzer ve bu sebepten dolayı bazen “ peynirli Hint keki” denilir.

         

Pavlova- Avustralya ve Yeni Zelanda

Pavlova Okyanusya bölgesinde çok sevilen ve yoğun olarak tüketilen bir pasta türüdür. Bu leziz tatlı, ismini 1920’li yılların ünlü Rus balerini Anna Matveyevna Pavlova’dan alıyor. Bir rivayete göre Pavlova’nın Avustralya ziyareti sırasında onu onore etmek için bu tatlı yapılmış ve o günden beri tüm önemli günlerde yemeğin ardından Pavlova yeniliyormuş. Başka bir rivayete göre ise Pavlova’nın giydiği kabarık balerin eteklerine (tütü) benzediği için bu adı almış. İsmi nereden geliyor olursa olsun, bu eşsiz lezzet üzerinde çilek, kivi ve muz gibi meyve taneleriyle servis edilen, hazırlaması çok kolay ve sunumu da gayet şık bir pastadır.

Pavlova

Ve şimdi de bir tarif: Strudel

Hamuru için:
350 gram elenmiş un
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı su

Hamurları yağlamak için:
2 yemek kaşığı tereyağı

İç harcı için:
4 adet orta boy kırmızı elma
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı file badem
1/2 çay kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için:
4 yemek kaşığı pudra şekeri



Püf Noktası
Hazırladığınız hamuru bir oklava yardımıyla neredeyse baklava yufkası inceliğinde açmanız tatlının lezzetini arttıracaktır.Yufkaları yumuşatmaması için hazırladığınız iç harcı soğuttuktan sonra hamura yayın.

Pişirme Önerisi
Sap kısımlarını ayıkladığınız ve bol suda yıkadığınız kuru üzümleri aromalanması ve yumuşaması için konyak içinde beklettikten sonra süzüp, tatlının iç harcında kullanabilirsiniz.Aromalanması için kuru üzümleri elma suyunda bekletmeniz de diğer bir seçenek olabilir.Arzu ettiğiniz kuru meyve parçacıklarına elmalarla birlikte iç harçta yer verebilirsiniz.Toz vanilya yerine vanilya özütü ya da esansı kullanmayı tercih edebilirsiniz.



Nasıl Yapılır?
Yumurta sarısı, pudra şekeri, zeytinyağı ve tuzu derin bir karıştırma aldıktan sonra suyu yavaş yavaş ilave edip, karıştırın.

Elenmiş unu azar azar ekleyip tüm malzemeyi özleşene kadar yoğurun. Su ile tuttuğunuz ve kıvam alan hamuru temiz bir kaba alın. Üzerini temiz bir bezle kapattıktan sonra, oda ısısında 20 dakika kadar bekletin.

Hamur dinlendiği esnada elmalı iç harcı hazırlamak için; bol suda yıkadığınız elmaları dört eşit parçaya bölün. Çekirdekli kısımlarını aldıktan sonra kabuklarını soyun. İnce ince, cips şeklinde ya da küçük küpler halinde elmaları doğrayın.

Tereyağı ve toz şekeri tavaya alın. Karamel rengini alana kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Doğranmış elmalar, file badem ve ıslatıp suyunu süzdüğünüz kuru üzümleri ekledikten sonra 10 dakika kadar kavurun.

Vanilya ve toz şekeri kattıktan sonra son bir kez karıştırdığınız iç harcı ocaktan alın, soğuması için bir kenarda bekletin.

Oda ısısında üzeri kapalı şekilde dinlenen hamuru dört eşit parçaya böldükten sonra kolay açılması için buğday nişastası serptiğiniz mutfak tezgahı üzerinde bir oklava yardımıyla tek tek açın.
Açtığınız hamurların üzerine yapışan nişastayı bir fırça yardımıyla temizleyin. Hamurları yağlamak için kullanacağınız tereyağını küçük bir cezvede eritin.

Açtığınız ilk hamur katını mutfak tezgahı üzerine alın. Bir yumurta fırçası ile üzerini tereyağı ile yağlayın. Aralarını eritilmiş tereyağı ile yağladığınız tüm yufkaları üst üste dizin.
Dört eşit parçaya böldüğünüz hamurdan açılan yufkalar olabildiğince ince olmalıdır ki tatlınız ağızda dağılsın ve hamur olmasın.

Hazırladığınız iç harcı, kenar kısımlarında pay bırakarak yufkaların orta kısmına yayın. Kenarda kalan yufka kısımlarını içe katladıktan sonra büyük bir dikdörtgen elde edecek şekilde uzunlamasına, rulo şeklinde sarın.

Dikkatli bir şekilde fırın tepsisine yerleştirdiğiniz tatlıyı, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.

Fırından aldığınız tatlıyı ilk sıcaklığını atması için beklettikten sonra üzerine bolca pudra şekeri eleyin. Dilimledikten sonra servis edin, sevdiklerinizle paylaşın.


Yorumlar

Popüler Yayınlar