DÜNYADAN GELENEKSEL TATLILAR
Tatlı kültürü
dünyanın hemen hemen her yerinde çok yaygındır. Hatta bazı ülkelerin kendine
has ve geleneksel pastaları ya da tatlıları vardır. İşte biz de geniş çaplı bir
araştırma yaptık ve o geleneksel lezzetlerden bazılarını sizler için derledik.
Tatlılar dünyanın her yerinde sevilerek tüketilen bir besin
türüdür. İçerikleri, yapılışları ve tüketiliş türleri farklı farklı da olsa, en
büyük ortak noktaları toplumun büyük bölümü tarafından severek tüketilmeleridir.
Hemen hemen her ülkenin kendine has bir tatlı kültürü
vardır. Yılın her günü üretilip satılan ticari pastaları n dışında, bazı
ülkelerde özel günlerde yapılıp tüketilen geleneksel pastalar ya da tatlılar vardır.
İşte dünyanın dört bir yanındaki geleneksel tatlılardan bazıları:
Gateau de Rois -
Fransa
Gateau de rois sadece
doğum günü pastası değildir. Fransa'da Ocak ayında düzenlenen ve Hristiyanlar
tarafından kutsal kabul edilen Onikinci Gece kutlamalarının bir parçasıdır.
Pastanın tarifi bölgeden bölgeye değişebilir. Ama bu nefis tatlıda krema dolu
ince bir sünger kek ve meyve parçaları kullanılır. Üzeri oyuncakla ya da taçla
süslenir.
Gateau de Rois
Pastel de Tres Leches
- Meksika
Pastel de tres leches pandispanyadan yapılan sünger
kıvamında bir pastadır. Adından da anlaşılacağı gibi üç çeşit sütten
yapılmıştır. Buharlaştırılmış taze süt veya kremin yoğunlaştırılması sayesinde
yumuşak bir hal alır. Bazı bölgelerde üç çeşit süt yerine eritilmiş dondurma da
kullanılır. Her ne kadar Meksika tatlısı olarak kabul edilse de Küba, Panama, Porto Riko ve Kosta Rika gibi
ülkelerde de yapılır. Son dönemlerde bu geleneksel tatlı ticarileşmiş ve ABD'de
de satılmaya başlanmıştır.
Pastel de Tres Leches
Angel Food Cake- ABD
Bu geleneksel pasta 19. yüzyıldan beri ABD'nin çeşitli
kentlerinde yapılmaktadır. Ana hammadesi olan pandispanyadan esinlenerek Angel
Food (İngilizce'de pandispanya demektir) olarak bilinir. Pennsilvania'ya göç
etmiş İrlandalılar tarafından bu ülkeye getirildiği belirtilmektedir. Ortası
delik olan ve ülkemizde evlerde yapılan keklere benzeyen bu pastada yumurta akı
yoğun olarak kullanılır. Bazı bölgelerde sırf bu pastaya özel tavalar
kullanılmaktadır.
Angel Food Cake
Strudel - Almanya
Uzun bir rulo halinde, yüksek gluten unu ile yapılan ve
şekilli bir eski stil Alman pastası olan strudel, bu ülkede özellikle akşam
yemeklerinde çok tüketilen bir gıdadır. Kuru üzüm, kiraz ya da elma gibi meyvelerle
dolgulu bir tatlıdır. Ama Almanya'nın bazı bölgelerinde , içine ıspanak ve
lahana turşusu doldurularak yemek olarak da tüketilir. Çok ince bir hamurdan
yapılan Strudel, servis edilirken baklava dilimleri halinde servis edilir.
Strudel
Sacher Torte-
Avusturya
Yıl 1832. Avusturyalı Prens Wenzel von Metternich bir davet
veriyor ve mutfağında çalışanlardan, çok güzel ve değişik bir pasta yapmalarını
ve kesinlikle onu mahcup etmemelerini istiyor. Aşçıbaşının hasta olması, bu
ziyafete hazırlanan mutfaktakileri yeteri kadar tedirgin etmişken, extradan
gelen bu istek karşısında ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Henüz bu mutfaktaki
öğrenciliğinin 2. yılını bile doldurmamış olan genç aşçı adayı Franz
Sacher, prensin misafirlerine öyle bir
pasta hazırlıyor ki bu pasta o gün misafirleri, o günden sonra da tüm Dünya’yı
etkiliyor. Sachertorte’nin gerçek tarifinin halen kimseyle paylaşılmadığı,
gizli tutulduğu biliniyor, ancak 1980 yılında Franz Sacher’in bir kuzeni ile
evli olan Carla Sacher’in, torununa pastanın orijinaline en yakın tarifi
verdiği söylenmektedir.Carla Sacher’in el yazısıyla verdiği tarifte bir miktar
kakao kullanılıyor ama orijinal pastada kakao yoktur.
Sacher Torte
Barfi- Hindistan
Barfi Hint şekerlerinin genel bir adıdır, süt (bazen su),
şeker ve çoğu kez diğer malzemelerden yapılır. Pakistan'da burfi diye bilinir.
Barfi Hindistan'ın her tarafında ünlüdür ve çoğu kez Hint festivallerinin bir
parçasıdır, özellikle Holi festivalinin. Sade barfi, koyulaştırılmış süt ve
şekerin pişirilerek istenilen kıvamı elde edene kadar yeterli miktarda suyun
buharlaştırılmasıyla yapılır. Pişirme esnasında son ürünün lezzetine katkıda
bulunan Maillard reaksiyonları ve karamelizasyon gerçekleşir. Görünüş olarak,
barfi bazen peynire benzer ve bu sebepten dolayı bazen “ peynirli Hint keki”
denilir.
Pavlova- Avustralya
ve Yeni Zelanda
Pavlova Okyanusya bölgesinde çok sevilen ve yoğun olarak
tüketilen bir pasta türüdür. Bu leziz tatlı, ismini 1920’li yılların ünlü Rus balerini
Anna Matveyevna Pavlova’dan alıyor. Bir rivayete göre Pavlova’nın Avustralya
ziyareti sırasında onu onore etmek için bu tatlı yapılmış ve o günden beri tüm
önemli günlerde yemeğin ardından Pavlova yeniliyormuş. Başka bir rivayete göre
ise Pavlova’nın giydiği kabarık balerin eteklerine (tütü) benzediği için bu adı
almış. İsmi nereden geliyor olursa olsun, bu eşsiz lezzet üzerinde çilek, kivi
ve muz gibi meyve taneleriyle servis edilen, hazırlaması çok kolay ve sunumu da
gayet şık bir pastadır.
Hamuru için:
350 gram elenmiş un
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı su
Hamurları yağlamak için:
2 yemek kaşığı tereyağı
İç harcı için:
4 adet orta boy kırmızı elma
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı file badem
1/2 çay kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri için:
4 yemek kaşığı pudra şekeri
Püf Noktası
Hazırladığınız hamuru bir oklava yardımıyla neredeyse baklava yufkası inceliğinde açmanız tatlının lezzetini arttıracaktır.Yufkaları yumuşatmaması için hazırladığınız iç harcı soğuttuktan sonra hamura yayın.
Pişirme Önerisi
Sap kısımlarını ayıkladığınız ve bol suda yıkadığınız kuru üzümleri aromalanması ve yumuşaması için konyak içinde beklettikten sonra süzüp, tatlının iç harcında kullanabilirsiniz.Aromalanması için kuru üzümleri elma suyunda bekletmeniz de diğer bir seçenek olabilir.Arzu ettiğiniz kuru meyve parçacıklarına elmalarla birlikte iç harçta yer verebilirsiniz.Toz vanilya yerine vanilya özütü ya da esansı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Yumurta sarısı, pudra şekeri, zeytinyağı ve tuzu derin bir karıştırma aldıktan sonra suyu yavaş yavaş ilave edip, karıştırın.
Elenmiş unu azar azar ekleyip tüm malzemeyi özleşene kadar yoğurun. Su ile tuttuğunuz ve kıvam alan hamuru temiz bir kaba alın. Üzerini temiz bir bezle kapattıktan sonra, oda ısısında 20 dakika kadar bekletin.
Hamur dinlendiği esnada elmalı iç harcı hazırlamak için; bol suda yıkadığınız elmaları dört eşit parçaya bölün. Çekirdekli kısımlarını aldıktan sonra kabuklarını soyun. İnce ince, cips şeklinde ya da küçük küpler halinde elmaları doğrayın.
Tereyağı ve toz şekeri tavaya alın. Karamel rengini alana kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Doğranmış elmalar, file badem ve ıslatıp suyunu süzdüğünüz kuru üzümleri ekledikten sonra 10 dakika kadar kavurun.
Vanilya ve toz şekeri kattıktan sonra son bir kez karıştırdığınız iç harcı ocaktan alın, soğuması için bir kenarda bekletin.
Oda ısısında üzeri kapalı şekilde dinlenen hamuru dört eşit parçaya böldükten sonra kolay açılması için buğday nişastası serptiğiniz mutfak tezgahı üzerinde bir oklava yardımıyla tek tek açın.
Açtığınız hamurların üzerine yapışan nişastayı bir fırça yardımıyla temizleyin. Hamurları yağlamak için kullanacağınız tereyağını küçük bir cezvede eritin.
Açtığınız ilk hamur katını mutfak tezgahı üzerine alın. Bir yumurta fırçası ile üzerini tereyağı ile yağlayın. Aralarını eritilmiş tereyağı ile yağladığınız tüm yufkaları üst üste dizin.
Dört eşit parçaya böldüğünüz hamurdan açılan yufkalar olabildiğince ince olmalıdır ki tatlınız ağızda dağılsın ve hamur olmasın.
Hazırladığınız iç harcı, kenar kısımlarında pay bırakarak yufkaların orta kısmına yayın. Kenarda kalan yufka kısımlarını içe katladıktan sonra büyük bir dikdörtgen elde edecek şekilde uzunlamasına, rulo şeklinde sarın.
Dikkatli bir şekilde fırın tepsisine yerleştirdiğiniz tatlıyı, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından aldığınız tatlıyı ilk sıcaklığını atması için beklettikten sonra üzerine bolca pudra şekeri eleyin. Dilimledikten sonra servis edin, sevdiklerinizle paylaşın.
Pavlova
Ve şimdi de bir tarif: Strudel
Hamuru için:
350 gram elenmiş un
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı su
Hamurları yağlamak için:
2 yemek kaşığı tereyağı
İç harcı için:
4 adet orta boy kırmızı elma
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı file badem
1/2 çay kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri için:
4 yemek kaşığı pudra şekeri
Püf Noktası
Hazırladığınız hamuru bir oklava yardımıyla neredeyse baklava yufkası inceliğinde açmanız tatlının lezzetini arttıracaktır.Yufkaları yumuşatmaması için hazırladığınız iç harcı soğuttuktan sonra hamura yayın.
Pişirme Önerisi
Sap kısımlarını ayıkladığınız ve bol suda yıkadığınız kuru üzümleri aromalanması ve yumuşaması için konyak içinde beklettikten sonra süzüp, tatlının iç harcında kullanabilirsiniz.Aromalanması için kuru üzümleri elma suyunda bekletmeniz de diğer bir seçenek olabilir.Arzu ettiğiniz kuru meyve parçacıklarına elmalarla birlikte iç harçta yer verebilirsiniz.Toz vanilya yerine vanilya özütü ya da esansı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Yumurta sarısı, pudra şekeri, zeytinyağı ve tuzu derin bir karıştırma aldıktan sonra suyu yavaş yavaş ilave edip, karıştırın.
Elenmiş unu azar azar ekleyip tüm malzemeyi özleşene kadar yoğurun. Su ile tuttuğunuz ve kıvam alan hamuru temiz bir kaba alın. Üzerini temiz bir bezle kapattıktan sonra, oda ısısında 20 dakika kadar bekletin.
Hamur dinlendiği esnada elmalı iç harcı hazırlamak için; bol suda yıkadığınız elmaları dört eşit parçaya bölün. Çekirdekli kısımlarını aldıktan sonra kabuklarını soyun. İnce ince, cips şeklinde ya da küçük küpler halinde elmaları doğrayın.
Tereyağı ve toz şekeri tavaya alın. Karamel rengini alana kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Doğranmış elmalar, file badem ve ıslatıp suyunu süzdüğünüz kuru üzümleri ekledikten sonra 10 dakika kadar kavurun.
Vanilya ve toz şekeri kattıktan sonra son bir kez karıştırdığınız iç harcı ocaktan alın, soğuması için bir kenarda bekletin.
Oda ısısında üzeri kapalı şekilde dinlenen hamuru dört eşit parçaya böldükten sonra kolay açılması için buğday nişastası serptiğiniz mutfak tezgahı üzerinde bir oklava yardımıyla tek tek açın.
Açtığınız hamurların üzerine yapışan nişastayı bir fırça yardımıyla temizleyin. Hamurları yağlamak için kullanacağınız tereyağını küçük bir cezvede eritin.
Açtığınız ilk hamur katını mutfak tezgahı üzerine alın. Bir yumurta fırçası ile üzerini tereyağı ile yağlayın. Aralarını eritilmiş tereyağı ile yağladığınız tüm yufkaları üst üste dizin.
Dört eşit parçaya böldüğünüz hamurdan açılan yufkalar olabildiğince ince olmalıdır ki tatlınız ağızda dağılsın ve hamur olmasın.
Hazırladığınız iç harcı, kenar kısımlarında pay bırakarak yufkaların orta kısmına yayın. Kenarda kalan yufka kısımlarını içe katladıktan sonra büyük bir dikdörtgen elde edecek şekilde uzunlamasına, rulo şeklinde sarın.
Dikkatli bir şekilde fırın tepsisine yerleştirdiğiniz tatlıyı, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından aldığınız tatlıyı ilk sıcaklığını atması için beklettikten sonra üzerine bolca pudra şekeri eleyin. Dilimledikten sonra servis edin, sevdiklerinizle paylaşın.
Yorumlar
Yorum Gönder