BEYPAZARI'NA HAS BİR LEZZET: BEYPAZARI KURUSU

                                   

Hadi bakalım, bugün bir değişiklik yapalım, Başkentimize gidelim, kendi tuzlu ama varlığı çok tatlı bir lezzeti tanıyalım: "Beypazarı Kurusu"

Bu lezzetli galetaya adını veren Beypazarı, Ankara'nın 98 kilometre batısında bulunan, evleriyle ve birçoğumuzun keyifle içtiği sodasıyla da meşhur tarihi bir ilçe. Tarihi Romalılara kadar dayanıyor. Bilinen ilk adı "kaya doruğu ülkesi" anlamına gelen Lagania olan Beypazarı, Bizans İmparatorluğu'nun piskoposluk merkeziymiş.

Neyse, bu kadar tarih dersi yeter. Biraz da o meşhur Beypazarı Kurusu'nu anlatalım sizlere. Hani şu meşhur İskoç bisküvisi var ya; işte ona rakip olan tereyağlı Beypazarı Kurusu, sadece ilçede değil, gittiği her yerde çay saatlerinin ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi. Un, süt ve tereyağı ile yapılan Beypazarı Kurusu´nun en önemli özelliği ise dayanaklılığını bir yıl muhafaza edebilmesidir.

"Beypazarı kurusu” son yıllarda ülkemizde daha çok tanınır oldu. Özel tadı ile keyifle yenilen kıtır bir lezzete sahip gerçekten de. Ona yöresel bir galeta demek daha doğru sanırım. Çok kolay değil Beypazarı Kurusu yapmak. Çünkü yapımı özel fırınlama yöntemine dayanıyor ve çeşidine göre tereyağı, margarin, süt, un, tuz, maya ve tarçın karışımından oluşmaktadır.

                                   

Bir başka özelliği de bileşiminde süt ve tereyağıı sayesinde besin değerinin çok yüksek oluşu. Bu, Beypazarı Kurusu'!nu emsali olan diğer unlu mamüllerden belirli bir biçimde ayırıyor.

Özel bir fırınlama yöntemi var demiştik. Çünkü; Beypazarı Kurusu üretimi esnasında 2 defa fırınlanıyor. Birinci fırınlama işleminden sonrakine'“Yaş Kuru” deniyor ve bir gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor. İkinci fırınlama işlemi yapılan kuruların ise uygun koşullarda saklanılması durumunda dayanma ömrü bazen 1 yılı bulabiliyor.

Hadi bakalım. Bu lezzetli ve sağlıklı galeta nasıl yapılıyor onu görelim. İşte size evde yapabileceğiniz bir Beypazarı kurusu tarifi:



Malzemeler: (Yaklaşık 30-40 beypazarı kurusu için)

4 bardak beyaz un
2 tatlı kaşığı instant kuru maya
1 silme tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
Yarım paket (125 gram) tereyağı
1 bardak süt
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:
1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri, tarçını ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki sütü ve tereyağını karışıma ilave edip hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak, fakat ele yapışmayan ve şekil vermesi kolay bir yapıda olacaktır.

2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri, tarçını ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki sütü ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 3-4 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak, fakat ele yapışmayan ve şekil vermesi kolay bir yapıda olacaktır.

3. Hamurunuzu bir beze haline getirip ağzı kapalı bir kaba alıp hacmi iki katına çıkana kadar veya 1½- 2 saat mayalanması için bekletin.

4. Hamuru 3 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak 2 cm genişliğinda ince rulo haline getirin. Ruloları (un kurabiyesi yapar gibi) 1-1½ cm genişliğinde verev olarak kesin ve yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.

5. Evin ılık bir yerinde 15 dakika mayalanmaya bırakın.

6. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika, ya da üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp 20 dakika ılımaya bırakın.

7. 125 derece fırına alıp 2 saata kadar gevremeleri için bırakın. Fırın soğuyuncaya kadar gevrekleri içeride tutun. Bir gece fırında bırakılırsa daha da iyi kururlar.

                                         


                                    

Yorumlar

Popüler Yayınlar