DOST VE KARDEŞ AZERBEYCAN'DAN: ŞEKERBURA



Merhaba değerli dostlar !

Blogumuz sizlerin ilgi ve desteğiyle büyümeye devam ediyor. Büyüdükçe de insanların desteği ve ilgisi artıyor. Takipçilerimiz de kendi yaptıkları birbirinden güzel kek, kurabiye ve pastaları diğer insanlara blogumuz vasıtasıyla ulaştırmak istiyor.

Onlardan biri de Azerbeycan doğumlu, ama İstanbul'da çalışan ve burada yaşayan bir dostumuz; Adı Ulviya Guliyeva. Yetenekli, kek ve kurabiye yapmayı çok seven bir arkadaş. Bize kendi ülkesinin sevilen lezzetlerinden birinin tarifini yollamış: Şekerbura.

Birazdan bu tarifi paylaşacağım sizlerle. Ama önce Şekerbura'yı tanıyalım.

Yukarıda da belirttiğim gibi; Şekerbura Azeri sofralarından bir lezzet. Dost ve kardeş Azerbeycan'da önceleri sadece Nevruz gününde yapılırmış. Çok seyrek yapıldığı için, ülkede insanlar nadiren gördükleri arkadaşlarına; "Nevruz sekerburası gibi ara sıra gözüküyorsun ya.." diye sitem ederlermiş.

Hadi bakalım. Kolları sıvayıp güzel bir şekerbura yapalım şimdi:



Önce malzemeler;

Hamur için:
Un – 1 kg
Tere yağı – 250 gr
Yumurta – 3 adet
Yağlı süt – 1 bardak
Krema (varsa ekşi krema) – 2-3 yemek kaşığı
Kuru maya – ½ ç.kaşığı

İçi için:
Kabuğu temizlenmiş fındık ve ya badem (yarısı fındık yarısı badem de yapılabilir) - 500 gr
Şeker  - 500 gr (isteğe göre az da konulabilir)
Kakule - ½ ç. Kaşığı




Hamurun hazırlanması:
Sütü ocağa koyup ılık olunca alıyoruz. Yağı eritiyoruz. Kuru mayanı sütte eritip köpüklendirmek için bekletiyoruz. Unu kaba alıp ortasını açıyoruz. Ortasına 3 yumurtanın sarısını, maya, süt, ılık yağ ve kremayı ilave edip karıştırıyoruz. Hamurun yumuşak olmaması gerekiyor. Tam hazır olduktan sonra üzerine streç çekiyoruz, havlu örtüp 1 saat dinlendiriyoruz.

İçi için fındığı tavada kavurup sıcakken kabuklarını temizliyoruz. Badem de kullanırsak üzerine sıcak su koyup on dakika beklettikten sonra kolayca kabuğunu temizleyebiliriz. Fındık ve ya bademi öğürüyoruz. (özel ceviz fındık öğütme makinelerinden)

Kakuleyi tavada kavurup içerisindeki tohumları kabuğundan temizliyoruz. Tohumları da öğütüyoruz. Öğütülmüş içliğe kakule ve şeker ilave edip karıştırıyoruz.

Dinlenmiş hamuru ister küçük küçük yuvarlaklar halinde hazırlıyoruz. İsterseniz de hamuru 5 mm kalınlığında açıp geniş bardak veya kase ağzıyla kesiyoruz. Yuvarlak kesilmiş hamurun içerisine 2 tatlı kaşığı içlik koyuyoruz. İçliğin hamurun kenarlarına dokunmamasına dikkat ediyoruz.

Kenarları birleştirip iki parmağımızla sıkıyoruz. Sonra hazır kurabiyenin kenarını başından sonuna kadar parmağımızla sıkarak büküyoruz. Pişerken açılmaması için iyi sıkmak gerekiyor. Daha sonra desen cımbızı ile istediğimiz şekilde zarif desenler yapıyoruz.

Hepsi hazırlandıktan sonra 180-200 derecede 25-30 dakika pişiriyoruz. Kurabiyenin üstünün kızarmaması gerekiyor. Altı kızarıp üstü beyaz kalacak.

KAYNAK: Ulviya Guliyeva

                               
                                    

Yorumlar

  1. eline sağlık tarihini de araştırıp yazmışsın güzel olmuş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar