SADECE BURSA'YA ÖZGÜ BİR LEZZET: BURSA LOKUMU
Merhaba...Bugün Bursa'dayız. Kendim yapmadığım ama bizzat benim önümde, benim için yapılmış bir lezzetle sizinle birlikteyiz. Bursa'ya has Cevizli Lokum ya da bir başka ismiyle Bursa Lokumu,
Bu güzel ürün, adını
aldığı kente özgü bir tat. Ne yazık ki aynı lezzeti ülkenin başka bir kentinde
bulmanız mümkün değil.
Zaten Bursa 'da yaşıyorsanız bu lokum size ilk olarak kına
gecelerini ve" Bursa'nın ufak tefek taşları" türküsünü hatırlatır.
Normalde klasik ekmek hamuru ile cevizlisi, haşhaşlısı yapılan lokum, günümüzde
tamamıyla değişime uğrayıp kahvaltılık soslu lokuma döndü. Ama Bursa’da önemli
günlerde yapılmaya ve konuklara ikram edilmeye devam ediyor.
Bursa lokumu tepsilerde yapılıyor ve müşterinin isteğine
bağlı olarak 60- 70 gramlık dilimlere bölünüyor. Cevizli lokumun fiyatını ceviz
piyasası belirliyor. Bursa’da bu lezzetli ürünün fiyatı şimdilik 1.75 TL.
Gelelim tarifine: (Bir tepsi için)
MALZEMELER:
2 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 paket yaş maya
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Aldığı kadar un
Öncelikle bunlardan hamurumuzu hazırlıyoruz.
İÇİ İÇİN:
2 su bardağı ceviz
5 yemek kaşığı yenibahar
3 yemek tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz şeker
HAMURU AÇMAK İÇİN:
Yarım su bardağı sıvı yağ
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI:
- Mayalanmaya bıraktığımız hamur iki katına çıktığında
hamuru iki parçaya bölüyoruz..Bir parçayı yağlanmış zeminde ellerimizi
yağlayarak yarım cm. kalınlığa gelene kadar büyütüyoruz..
İç malzeme için sos kullanacaksanız kaşık yardımı ile sosu
her yerine sürüp sıkı bir rulo yapıyoruz.
Bir çay kaşığı kadar
yeni bahar, 1 çay kaşığı tarçın (arzuya bağlı) ve 1 su bardağı dövülmüş cevizi
hamurun her yerine serpip rulo yapıyoruz.
Ruloyu 2 parmak kalınlığında dilimliyoruz ve kesik yerleri
üste gelecek şekilde sıkıştırmadan tepsiye sıralıyoruz..
Bir süre tepsi mayasının gelmesini bekleyip, üzerine 2 kaşık
suyla karıştırdığımız yumurta sarılarını sürüp
200 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Piştikten sonra üzerinin kurumaması için mutfak bezine
sarıyoruz..Biraz beklettikten sonra servis yapıyoruz.
Afiyet olsun..
Yorumlar
Yorum Gönder