SADECE BURSA'YA ÖZGÜ BİR LEZZET: BURSA LOKUMU




Merhaba...Bugün Bursa'dayız. Kendim yapmadığım ama bizzat benim önümde, benim için yapılmış bir lezzetle sizinle birlikteyiz. Bursa'ya has Cevizli Lokum ya da bir başka ismiyle Bursa Lokumu, 

Bu güzel ürün, adını aldığı kente özgü bir tat. Ne yazık ki aynı lezzeti ülkenin başka bir kentinde bulmanız mümkün değil.

Zaten Bursa 'da yaşıyorsanız bu lokum size ilk olarak kına gecelerini ve" Bursa'nın ufak tefek taşları" türküsünü hatırlatır. Normalde klasik ekmek hamuru ile cevizlisi, haşhaşlısı yapılan lokum, günümüzde tamamıyla değişime uğrayıp kahvaltılık soslu lokuma döndü. Ama Bursa’da önemli günlerde yapılmaya ve konuklara ikram edilmeye devam ediyor.

Bursa lokumu tepsilerde yapılıyor ve müşterinin isteğine bağlı olarak 60- 70 gramlık dilimlere bölünüyor. Cevizli lokumun fiyatını ceviz piyasası belirliyor. Bursa’da bu lezzetli ürünün fiyatı şimdilik 1.75 TL.

Gelelim tarifine: (Bir tepsi için)



MALZEMELER:   
2 su bardağı süt 
1,5 su bardağı su 
1 yemek kaşığı toz şeker 
1 yemek kaşığı tuz
1 paket yaş maya
Yarım çay bardağı sıvı yağ 
Aldığı kadar un 

Öncelikle bunlardan hamurumuzu hazırlıyoruz.

İÇİ İÇİN:
2 su bardağı ceviz 
5 yemek kaşığı yenibahar 
3 yemek tatlı kaşığı tarçın 
1 tatlı kaşığı toz şeker 

HAMURU AÇMAK İÇİN:
Yarım su bardağı sıvı yağ 

ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı 
2 yemek kaşığı sıvı yağ




YAPILIŞI:
- Mayalanmaya bıraktığımız hamur iki katına çıktığında hamuru iki parçaya bölüyoruz..Bir parçayı yağlanmış zeminde ellerimizi yağlayarak yarım cm. kalınlığa gelene kadar büyütüyoruz..

İç malzeme için sos kullanacaksanız kaşık yardımı ile sosu her yerine sürüp sıkı bir rulo yapıyoruz.
Bir çay kaşığı kadar yeni bahar, 1 çay kaşığı tarçın (arzuya bağlı) ve 1 su bardağı dövülmüş cevizi hamurun her yerine serpip rulo yapıyoruz.

Ruloyu 2 parmak kalınlığında dilimliyoruz ve kesik yerleri üste gelecek şekilde sıkıştırmadan tepsiye sıralıyoruz..

Bir süre tepsi mayasının gelmesini bekleyip, üzerine 2 kaşık suyla karıştırdığımız yumurta sarılarını sürüp  200 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz.


Piştikten sonra üzerinin kurumaması için mutfak bezine sarıyoruz..Biraz beklettikten sonra servis yapıyoruz.

Afiyet olsun..




Yorumlar

Popüler Yayınlar