FRANSIZLARIN ÜNLÜ SABLE KURABİYESİ


                             

Yeme içme denilince aklınıza kaç tane ülke gelir? Bir elin parmakları kadar değil mi? Peki Avrupa'da akla ilk hanegisi gelir diye sorsam; Yüzde 80'inizin ilk cevabı Fransa olur eminim.

Sadece Avrupa'nın değil, dünyanın en ünlü mutfaklarından biri olan Fransız mutfağı, geniş bir çeşidi ve harika lezzetleri kapsar. Tatlı ve kurabiye denilince de akla ilk gelen mutfaklarından biridir. İşte o yüzdendir ki, Avrupa'nın en büyük unlu mamul fuarlarından biri bu ülkede, Paris'te düzenlenir. (Eurpain). Fransa'da aşçılık da pastacılık da sanattır.

             Sable Kurabiyeler

Gelin yine Kutsal Bilgi Kaynağımız Viki'ye başvuralım ve bu harika mutfak hakkında bilgi alalım:

Vikipedi der ki; Fransız mutfağı,  Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır[1]. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağlara uzanır. Fransa'nın Fransız Devrimi sonrasında Kolonileşme döneminde dünya sahnesindeki kazandığı gücüyle orantılı olarak gelişmiştir.

Napolyon Bonapart döneminde ün kazanmış Marie-Antoine Carême (1784-1833) gibi aşçılar haute cuisine (yüksek aşçılık sanatı) denilen özenli bir yemek tarzını geliştirerek Fransız mutfağına büyük katkılarda bulunmuşlardır.

Geniş bilgiyi gelecek yazılarımda bulabilirsiniz. Bu yazıda size Fransız mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Sable kurabiyesi'ni tarif edeceğim.

                    

Hazırsanız malzemeleriyle başlayalım:

Yarım su bardağı kadar tereyağı  
Yarım su bardağı kadar toz şeker  
1 yumurta  (sarısı ve beyazı ayrılmış)
1 yumurta da çırpılmış olarak.
Yarım paket vanilya
Çeyrek çay kaşığı kadar tuz
1 su bardağı kadar un  
Fındık kırığı


                      

Ve yapılışına hamurun hazırlanışıyla başlayalım:

Margarin ile şekeri elinizle iyice yoğurun. Çırpılmış yumurta, şekerli vanilya ve unu ilave edip iyice yoğurun. Hamurun üzerini kapatın ve 5-10 dakika dinlendirin.

Şekillendirme ve pişirme:

0,5 cm kalınlığında açın, su bardağı yardımı ile yuvarlaklar kesin (ya da hangi şekli isterseniz onu verin. Tamamen size kalmış) ve fırın tepsisine sıralayın. Üzerlerine yumurta akı sürüp fındık kırığı serpin ve pişirin.

Pişirme süresi: yaklaşık 20 - 25 dakika, fırın ısısı 180 derece olacak.

                       

Yorumlar

Popüler Yayınlar