RİZE DÜĞÜNLERİNİN GÖZBEBEĞİ: DAMAT KURABİYESİ

   
                        


Karadeniz'de denizi, ormanı, deresi ve insanlarıyla en yaşanılacak yörelerden biri olan Rize mutfağıyla da göz dolduran bir kentimiz.

Her ne kadar Rize denilince akla ilk çay gelse de, kent mutfağında hamsinin onlarca çeşidi, kara lahana sarması, mısır ekmeği, laz böreği gibi lezzetler de bu yöreyi özel kılıyor.

Rize'nin çok bilinmese de kendine has bir kurabiyesi var: 'Damat Kurabiyesi'

Damat kurabiyesi, Damat lokumu olarak bilinse de aslında bir kurabiye çeşididir. Eskiden kayınvalidelerin damatları için yaptıkları ve kızlarını her ziyaretlerinde bir bohça yapıp damat evine gönderdikleri yüksek kalorili bir kurabiye türüdür.

Yörede düğünlerde çokça yapılan bu kurabiyeler, gelin tarafından koca evi halkına birer ikişer dağıtılırmış. Bu gelenek hâlâ devam ediyor.

                         

Gelelim tarifine..Her zamanki gibi önce malzemeler;

1 yumurta
1 çay bardağı erimiş tereyağı
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un

Üzeri için ;
Pudra şekeri

                           

Yapılışı ise şöyle;

Erimiş tereyağına yumurta ve toz şeker ekleyip mikserle iyice çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip çırpmaya devam edin. Yağlanmış küçük bir tepsiye ya da borcama dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip karelere bölüp servis yapın. Afiyet olsun…              

                       





Yorumlar

Popüler Yayınlar