O HAMBURGER DEĞİL BİR KURABİYE: DORAYAKİ


                             

Sizlere bu yazımızda ilginç bir kurabiye tanıtacağız. Uzaktan bakıldığında bir hamburgeri andıran ama aslında içi krema dolu bir kurabiye olan bir Japon tatlısı. Dorayaki.

Dorayaki, Japon usulü bir çeşit pankek-burger'dir. Aslen yuvarlak biçimde olsa da; balık şeklinde versiyonları da vardır. (Onlara da Japonca Taiyaki, Korece Bungeoppang denir)

                               

Dorayaki; Imagawayaki'nin bir türüdür. Ayrıca "mikasayaki" diye de bilinir.

Dorayakinin içine, aslen azuki fasulyesinden yapılan bir sos (bir çeşit reçel) konulur. Ancak batılı şefler ve benim gibi azuki fasulyesi bulamayanlar tarafından; içine çikolata, reçel, bal gibi şeyler sürüldüğü de olur.

Hadi gelin bu enfes kurabiyeyi yapmaya başlayalım:

                           

Malzemeler:  
*2 adet yumurta,   
*100 gram kek unu,  
*yarım tatlı kaşığı karbonat, 
*50 gram toz şeker, 
*1 yemek kaşığı bal, 
*1 yemek kaşığı mirin, 
*2 tatlı kaşığı su, 
*4 yemek kaşığı tatlı kırmızı fasulye ezmesi, 
*ayçiçek yağı

                                      

Yapılışı: 
Geniş bir kasede yumurtaları çırpın. Ardından şekeri ilave edip, çırpmayı sürdürün. Son olarak bal ve mirini ilave edin. Tüm malzemeleri iyice karışana dek çırpın. Elekten geçirilmiş kek un ve karbonat karışımını, hazırladığınız yumurtalı karışıma ilave edin. Fazla karıştırmadan hızlıca tüm malzemeleri birbirine yedirin. 

Ardından 2 tatlı kaşığı suyu ilave edin ve koyu kıvamlı güzel bir karışım elde edene dek birkaç kez çırpın. Hazırladığınız karışımın üzerini streç film ile kapatıp, yaklaşık 30 dakika buzdolabında bekletin.

Geniş bir tavayı hafifçe yağlayıp kısık ateşte ısıtın. Hazırladığınız hamur karışımından 2 yemek kaşığı kadar alıp, ısınan tavanın merkezine doğru dökün. Üst yüzeyinde küçük kabarcıklar oluşmaya başlayınca bir spatula yardımıyla diğer tarafını çevirin ve yaklaşık 1 dakika daha pişirip, ocaktan alın. Hamur karışımı bitene dek aynı işlemi tekrarlayın.


Hazırladığınız pancakeleri ağzı kapalı bir saklama kabında veya üzerini streç film ile kapatıp, bir kenarda bekletin. Dorayakileri hazırlamak için 1 adet pancake'i mutfak tezgahına alın. Ortasına 1 yemek kaşığı kadar tatlı kırmızı fasulye ezmesini sürün ve bir pancake daha alıp, tost yapar gibi üzerini kapatın. 

Hazırladığınız dorayakileri streç filme sarıp, tüketene kadar buzdolabında saklayın.

                                  

Sosu hazırlama
Kurabiyemizin içine koyacağımız sosun adı Anko, Anko sosu tatlı kırmızı fasulye ezmesidir, Japonya'daki pek çok şekerlemede kullanılır. Genellikle kaynatarak ve azuki fasulyesini önce ezip ve ardından şekeri şekerle tatlandırarak hazırlanır.  

İçindekiler
 • 200 gr (7 oz, biraz az 220 g olan 1 bardak) Azuki fasulye
• Su 
• 200 gr (1 su bardağı) granüle beyaz şeker 
• Bir tutam tuz

Talimatlar
Azuki fasulyelerini bir gece (8-12 saat) bekletin.
Azuki fasulyelerini durulayın.
Azuki fasulyesi miktarı piştikten sonra iki katına çıkacağı için büyük bir tencereyi kullanın. Yıkanmış azuki fasulyelerini tencereye koyun ve azuki fasulyelerinin 1-2 inç üzerine kadar su dökün. Isıyı üste çevir.
Kaynar suyunu kapatın ve kapakla kapatın. 5 dakika dursun.
Su boşaltın ve azuki fasulye eline koyun.

Azuki fasulyelerini tekrar pota koyun. Sadece fasulyeleri kaplayacak kadar sıcak su verin. Kaynadıktan sonra, ısıyı orta seviyeye indirin ve kaynatın. Bir süre sonra azuki fasulyelerini yuvalı kaşıkla su altına itin. Su buharlaşacaktır, bu nedenle fasulye üzerine hemen su ilave etmeniz gerekiyor. Çok fazla su koyarsanız, fasulyeler hareket edecek ve kırılacaktır. Mutfaktan ayrılmanız gerekiyorsa, sıcaklığı düşürdüğünüzden emin olun. 1 saat boyunca pişmesi gerekiyor. Bir süre sonra azuki fasulyelerini kaşıkla su altına itin. Su buharlaşacaktır. Çok fazla su koyarsanız, fasulyeler hareket edecek ve kırılacaktır. 
Piştikten sonra ısıyı yüksek seviyeye çıkarın ve 3 ayrı kere şeker ekleyin. Sürekli karıştırın. Tencerenin alt kısmında bir çizgi çizip alt kısmını 2 saniyeden fazla görmek için tuz ekleyin ve ısıyı kapatın. 

Anko soğuduğunda daha da kalınlaşacak ve kullanmaya hazır hale gelecek. Hemen kullanmıyorsanız, soğumak için hava geçirmez bir kap içine koyun. Soğutulduktan sonra, buzdolabında veya dondurucuda saklayın. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar