YAVRU VATAN'DAN MUHTEŞEM BİR TATLI




Merhaba..
Bugün size yavru vatandan güzel bir lezzeti tarif etmeye çalışacağım. Tatlımızın adı da zaten oradan geliyor: KIBRIS TATLISI

Çok pratik ve lezzetli bir tatlı olan Kıbrıs tatlısı, yaklaşık 1-1,5 saatte hazır oluyor. Kıbrıs tatlısı, şerbetli kek üzerine sürülen özel krema ile oluşturulan ve buram buram hindistan cevizi kokan hafif bir tatlı.

Bu tatlımız irmikle yapılıyor. Ama görünüşte trileçeyi andırıyor. O yüzden, şu anda çok fazla meşhur olmayan bu tatlının yakında trileçenin tahtına oturması bekleniyor.

Gelelim tatlımızın tarifine...



Malzemeleri:

Şerbeti için:

1,5 Su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 paket vanilya
3 tane yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı galeta unu
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı kırılmış ceviz içi

Kreması için
1 litre süt
1 su bardağı nişasta
Yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket toz kremşanti



Yapılışı

Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Bunu için derin bir tencereye 1,5 su bardağı toz şekerdi dökelim. Daha sonra üzerine 2 su bardağı ılık suyu ilave edelim ve hafifçe karıştıralım. Ardından kaynamaya başlayana kadar bekleyelim. 10-15 dakika kaynattıktan sonra üzerine 1 paket vanilya dökelim ve karıştıralım. Şerbetimiz hazır. Dinlenmeye bırakalım.

Keki için; derin bir kaba 3 yumurtayı kıralım sonrasında yarım su bardağı toz şekeri ekleyerek köpürene kadar mikserle çırpalım. Sonrasında yarım su bardağı sıvı yağı ekleyelim. Biraz daha karıştırdıktan sonra 1 su bardağı galeta ununu ekleyelim. 1 paket kabartma tozu ve bir su bardağı hindistan cevizini ekleyip mikser yardımı ile çırpmaya devam edelim. İyice karıştığına kanaat getirdikten sonra bir su bardağı öğütülmüş ceviz içini ekleyelim ve karıştıralım.

Fırın tepsimizi (borcam daha iyi olur) sıvı yağ ile yağlayalım. Sonrasında koyu kıvamdaki hamurumuzu iyice tepsiye yayalım. (galeta unu sebebiyle hamur biraz sert olacaktır, normaldir)

160 derecelik fırında 20-25 dakika kadar pişirelim. Kek piştikten sonra kek sıcakken soğuk şerbeti üzerine dökelim. (bu noktaya dikkat edelim. Kek sıcak olacak, şerbet ise dinlenmiş ve ılık olacak)

Kek şerbetini çekene kadar biz de kremasını hazırlayalım.

Derin bir tencereye 1 litre ılık sütü dökelim. Daha sonra nişastayı ekleyelim ve karıştıralım. Sonrasında yarım su bardağı şekeri dökelim. Çırpalım, ve bir paket vanilya ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edelim. Piştikten sonra altını söndürelim ve ocaktan alalım. Üzerine 1 paket toz kremşanti (beyaz) ekleyelim ve mikserle iyice kabarana kadar çırpalım. 5-6 dakika çırptıktan sonra kremamızı kekin üzerine yaymaya başlayabiliriz.

Kremamızı eşit şekilde kekin üzerine yaydıktan sonra hindistan cevizimizi dökmeye başlayalım. Damak tadınıza göre bol bol kullanabilirsiniz. Ayrıca süslemesi için de çilek, antep fıstığı, dut gibi meyve ve kuruyemişler de kullanılabilir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar