ADI BÖREK KENDİ TATLI




Merhaba..
İşte yine değişik bir tatlıyla karşınızdayız. Tatlımız Karadeniz Bölgesi'nden. Adı da LAZ BÖREĞİ..

Şimdi diyeceksiniz ki, hem börek diyorsun hem de tatlı tarifi yapacağını söylüyorsun. Bakmayın siz adına. İsminde börek geçse de aslında muhallebili, şerbetli bir tatlıdır Laz böreği. Lazca yerel adı “paponi” olan bu harika yiyecek, Doğu Karadeniz mutfağının özgün geleneksel lezzetlerinden biridir.

Bu enfes tatlımız, baklava yufkası, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur.

Gelelim tarifine...



Malzemeler

Hamuru için;
4 su bardağı un,
1 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 çimdik tuz.


Muhallebisi için;
1.5 litre süt,
3 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı nişasta,
5 yemek kaşığı pirinç unu,
1 su bardağı seker,
tuz,
bir tutam karabiber,
4 yumurta.

Şerbeti için;
3 su bardağı su,
2 su bardağı şeker,
10 damla limon.



Yapılışı:

Şerbeti hazırlamak için, suyu ve şekeri bir tencerede kaynatalım ve ocaktan almaya yakın limon suyunu damlatıp karıştırdıktan sonra şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakalım.

Dinlenmiş olan hamuru 10 bezeye ayırıp, 5 tane tatlının altına, 5 tane de üstüne olmak üzere 10 tane yufka açalım.

Altta kalacak olan 5 yufkayı tepsiden daha büyük açmalıyız ki, 5 yufkadan sonra üzerine koyacağımız muhallebi tepsiden dışarı taşmasın. İlk 5 adet yufkayı her yufkanın arasına tereyağı sürerek tepsiye dizelim. Onlar tepsiye dizilince muhallebisine geçelim.

Muhallebi için;
Bir tencerenin içerisine sütü koyup kaynatalım.
Bir kabın içerisinde 4 yumurtanın sarısını, nişastayı, pirinç ununu, tuzu, karabiberi ve şekeri karıştırarak sübyeyi hazırlayalım.
Hazırladığımız sübyeyi kaynayan sütün içerisine ekleyelim.
Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirelim.

Muhallebi piştikten sonra biraz bekletelim ve muhallebinin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra yufkaların üzerine dökelim.

Tepsinin kenarlarından aşağı sarkan fazlalık yufkaları kesip muhallebinin üzerine atalım.
Sonra kalan 5 yufkayı aralarına tereyağı sürerek muhallebinin üzerine dizelim.
Tepsinin yanlarından sarkan fazlalık kısımları bu sefer tepsinin kenarlarına doğru yufkanın altına sıkıştıralım.
Laz böreğimizi dilimleyelim ve üzerine kalan tereyağını dökelim.
175 derecede 50 dakika pişirelim. Fırından çıkarıp ilk hararetini giderdikten sonra şerbetini dökelim ve yarım saat dinlendirelim.
Yarım saat sonra enfes Laz Böreğimiz hazır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar