BOŞNAK MUTFAĞINDAN HAFİF BİR LEZZET




Merhaba..
Size bugün Balkanlar'dan, Bosna'dan bir tarif hazırladım. Adı DUDOVE. Bu tatlı da görüntü olarak tıpkı kaymakpare tatlısı gibi bizim şekerpareye benziyor.

Az önce belirttiğim gibi, Dudove bir Boşnak tatlısı. Kardeş Bosna Hersek ile Anadolu mutfağının ortak noktalarının olduğunun bir kanıtı gibi Dudove. Her ne kadar içerik farklı olsa da, bizdeki şekerparenin boşnakçası o.

İçerik farklı dedik çünkü içine tereyağı ve ceviz konuluyor. İeşte bu tatlıya enfes tadını veren de o tereyağı ve ceviz. Ha, Dudove de tıpkı şekerpare gibi yumurta, un ve şeker ile yoğuruluyor. o ayrı.

Bir de şunu söyleyeyim tarife geçmeden önce; Dudove eğer kurallara ve tarife uygun yapılırsa son derece hafif ve gönül rahatlığıyla tüketilebilecek bir tatlı.

Gelelim tarife.




Malzemeler: 

2 yumurta
2 türk kahve fincanı şeker
2 turk kahve fincanı sıvıyağ
2 kaşık yoğurt
1 kabartma tozu
1 vanilya
1 yarım çay kaşığı karbonat

Şerbeti için;
4 su bardağı su
3 su bardağı şeker



Yapılışı:

İlk olarak 2 yumurta ve şeker çırpma teli ile çırpılır daha sonra yoğurt ve karbonat eklenip çırpılmaya devam edilir.

İyice özleşmeli en son sıvı yağ konup bir beş dakika daha çırpma teli ile çırpın sonra çırptığımız malzemeye biraz un serpilir.

Üzerine kabartma ve vanilya eklenip telle biraz çırpın sonra unumuzu elinizle yavaş yavaş ilave edin.

Özelikle un ölçüsü vermiyorum ama sizin için bu gün ölçtüm yaklaşık 3 ila 3 buçuk su bardağı un.
Ama siz yine yavaş yavaş ekleyin ununuzu elinizden ayrılana dek hafif hafif un verin kulak memesi kıvamında ne sert ne yumuşak olacak.

Hamurumuz kıvamını bulduğumuz hamuru minik ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp birer fındık batırabiliriz.

Şekerpare gibi yada benim gibi videoda ki gibi de yapabilirsiniz içine bezeler minik olsun kabardığı için 180 derecelik fırında pembeleşene kadar pişirin.

Şerbeti soğuk olmalı tatlı da sıcak olacaktır hemen şerbeti ni verin tam çekecektir.

Çekmiyorsa panik yok üzerini bir tepsi ile kapatın fırına verin beş dakikada çekecektir.




Yorumlar

Popüler Yayınlar