ORTA AVRUPA'DA ÇOK SEVİLEN BİR TATLI




Merhaba..
Bugün sizlere Avrupa'dan görüntüsü ilginç ve iştah açıcı, tadı enfes bir tatlıyı tarif etmeye çalışacağım. Tatlımızın yapması çok kolay, yemesi de çok lezzetli: CHIMNEY CAKE

Tatlımızın kökeni Doğu Avrupa'ya dayanıyor. Macar tatlısı olarak bilinen tatlımız  Özellikle Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya gibi ülkelerde pek ünlü. Buralarda şeklinden dolayı ona Chimney diyorlar. Chimney'in Türkçesi Baca.

Bu tatlı ile ilgili ilginç bir husus daha belirterek tarifimize geçelim; Türk&Macar dostluğu çerçevesinde Chimney'in tanıtımı için zaman zaman ülkemizde etkinlikler düzenleniyor.



Malzemeler:

1/2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı kuru maya
1,5 su bardağı un
1/2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı toz tarçın



Yapılışı

Sütü hafifçe ılıtarak mayayı içinde çözdürün.
Unu eleyerek ayrı bir kaba alın ve tuzu ekleyip karıştırın.
Unun ortasında bir çukur açarak, sıvı yağı, yumurtayı ve şekeri ekleyin.
Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar güzelce yoğurun.
Hamurun üzerini streç filmle kapatarak en az 45 dakika dinlendirin.
Bu sırada hamuru üzerine sarmak için; üç adet kağıt havlu rulosunu pişirme kağıdı ile kaplayın.
Fırını 190 dereceye ısıtın.
Dinlenen ve kabaran hamuru tekrar yoğurduktan sonra, tezgaha şeker serperek üzerinde açın.
Açtığınız hamuru bir parmak kalınlığında şeritler halinde kesin.
Kestiğiniz şeritleri, kapladığınız ruloloların her iki ucunda birer parmak boşluk bırakarak, aralarında boşluk kalmayacak şekilde ve şeritler uç uca gelecek şekilde dolayın.
Tüm rulolar tamamlandığında tereyağını eriterek fırça yardımıyla üzerlerine sürün.
Daha sonra tezgahın üzerine toz şeker ve tarçın serperek ruloları hafifçe bastırarak şeker ve tarçına bulayın.
Ruloları -uçlarında bıraktığınız boşluklar kabın kenarlarına oturacak şekilde- derin bir pişirme kabına yerleştirin.
20 dakika pişirdikten sonra dilimleyerek rulolardan çıkarın ve afiyetle tüketin.




Yorumlar

Popüler Yayınlar