DİYARBAKIR DENİLİNCE AKLA İLK GELEN TATLI: DİYARBAKIR KADAYIFI





Merhaba..
Bu tarifimiz için Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne uzanacak ve bölgenin Paris'i olarak anılan Diyarbakır'dan güzel bir tatlıyı anlatacağız: DİYARBAKIR KADAYIFI

Nasıl ki künefe Hatay, baklava Antep ile özdeşleşmişse, kadayıf denilince akla ilk gelen kentimiz Diyarbakır'dır. Hatta diyebiliriz ki, Diyarbakır'da yediğiniz kadayıfın lezzetini Türkiye'nin hiç bir yerinde bulamazsınız.

 Kadayıf Diyarbakır’da 18. yüzyıldan beri yapıla gelen bir tatlı türü olup, Türkiye’de kendine özgü bir yeri vardır. Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır. Ako, 1900 yıllarında ölmüştür. Kendisi tarafından yetiştirilen çıraklar, Diyarbakır kadayıfını bugüne kadar getirmişlerdir.

Evet kısaca bahsettiğimiz bu güzel tatlımızın tarifine geçelim isterseniz..



Malzemeleri:

1 kilogram çiğ kadayıf
600 gram margarin
1 kilogram öğütülmüş fıstık içi
1 çorba kaşığı pekmez

Şerbeti için:
3 kilogram şeker
6 su bardağı su



Yapılışı:
Kadayıf için 100 gram erimiş margarini ve 1 çorba kaşığı pekmezi karıştırın. Tepsinin dibine sürün. Çiğ burma kadayıfı düz bir zeminde açın.Ortasına boydan boya fıstık içi sepin.Sonra bir ucundan tutun burarak sarın.Tepsiye yerleştirin. Üzerine kalan eritilmiş margarini sürün. Fazla yağı tepsiyi eğerek dökün.

Kadayıfı önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirin.Aynı tepside ters yüz ederek 10 dakika daha diğer yüzünü pişirin. Sıcak şerbeti üzerine dökün ve şerbeti çektikten sonra servis edin.

Şerbetin Hazırlanışı:

Şeker ve suyu bir tencerede karıştırın. Şurup kıvamına gelene kadar kaynatın.


Yorumlar

Popüler Yayınlar