BURAM BURAM KAHVE TADIYLA KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYESİ




Merhaba..
İçinizde kahveden nefret eden var mıdır? Pek sanmıyorum. Varsa bile çok azdır. Çünkü sabahları uyku açmak ve gün boyu zinde kalmak için tercih ettiğimiz kahvenin hem içimi keyiflidir hem de sağlığa faydalıdır.

Peki neden bunları anlatıyorum ? Çünkü size fırından ilk çıktığında buram buram kahve kokan ve kahve tadını bize sonuna kadar yaşatacak olan güzel bir tarif sunacağım size de ondan: KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYESİ

Ama size öncelikle biraz kahveden bahsetmek istiyorum.

Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.

Kahve ağacının ilk bulunduğu yer olan Habeşistan'ın Kaffa yöresinin Arapça karşılığı "qahwah " dır. Araplar bugün bilinen kahveyi henüz tanımıyorken kelime keyif veren içki, şarap anlamında kullanmaktaydı. Bugünkü anlamını 14. yüzyılda kazanmaya başlamıştır. Bu Türkçe'de "kahve"ye dönüşmüş, buradan da Avrupa'da café, caffe, koffie, coffee, koffie, Kaffee şekline gelmiştir.




Kurabiyemizde kullanacağımız hazır kahve ise, ılık ve tropikal iklimlerde yetişen Arabica ve dağ eteklerinde yetiştirilen Robusta çekirdeklerinden üretilir. Hoş kokulu ve aromatik bir tada sahip olan Arabica, Robusta'ya göre daha yumuşak bir tada sahiptir ve daha yüksek ısılarda çözülür.

Robusta çekirdekleri, Arabica'dan daha geniş bir coğrafyada yetiştirilebildiği için hazır kahve üreticilerinin öncelikli tercihi haline gelmiştir. Kavrulduktan sonra öğütülen kahve çekirdekleri, dev boyutlardaki süzgeçli ibriklere konur. Sıcak suyla pişirilerek kahve özünün suya geçmesi sağlanır. Bunun ardından, içindeki su buharlaştırılarak saf kahve özü elde edilir. Bu kahve özü spreyleme ve donmuş kurutma teknikleriyle kurutularak hazır kahve haline getirilir. Bu işlemle suda % 100 çözünebilen kahve elde edilir.



Malzemeler:
125 gr. yumuşak tereyağı yada margarin,
1 yumurta,
1 su bardağı pudra şekeri,
1/2 su bardağı nişasta,
2 su bardağı un,
1 tepeleme çay kaşığı tarçın,
2 tepeleme çorba kaşığı hazır kahve (ya da toplumda bilinen adıyla; Nescafe)
1 çorba kaşığı su,( Nescafe'yi eritmek için)
 2 tepeleme tatlı kaşığı kakao,
1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
1 paket vanilya,

Yapılışı:
Genişçe bir kabın içine yumuşak tereyağını ve pudra şekeri alıp karıştıralım. Sonra yumurta, tarçın, suda erittiğimiz nescafe, kakao, vanilyayı ekleyip karıştıralım. Nişastayı, elediğimiz un ve kabartma tozunu da ekleyip yavaş yavaş yoğuralım. Ele yapışmayan kıvama getirdiğimiz hamurdan cevizden biraz küçük parçalar koparalım ve elimizle yuvarlayalım. Sonra avuç içimizde oval şekil verelim. Kahve çekirdeği şekline getirelim yani. Fırın tepsimize yağlı kağıt serelim. Şekil verdiğimiz kurabiyelerimizi sırasıyla yerleştirelim. Bıçağın tersi ile ya da kürdanla üzerine çok fazla dibe gelmeden derin çizik atalım.

Önceden ısıttığımız fırında 180 'C de 15 dk kadar pişirelim. Her fırının ısı ayarının farklı olacağını hesaba katarak kontrollü pişirmek gerekiyor.

Afiyet Olsun...


Yorumlar

Popüler Yayınlar