KURUYEMİŞ TUTKUNLARINA ÖZEL BİR KEK




Merhaba..
Kuruyemiş sever misiniz? Yoksa sadece sevmekle kalmayıp, benim gibi tam bir kuruyemiş tutkunu musunuz? Cevabınız evet ise, bu tarifimiz tam size göre; KURUYEMİŞLİ KEK

Tarifimize geçmeden önce size biraz kuruyemişten bahsetmek istiyorum. Bir çoğumuzun eğlencelik olarak gördüğü ve bu şekilde tükettiği kuruyemişler, dozunda tüketildiğinde vücut için çok önemli yararlara sahip bir yiyecek türüdür.



Dilerseniz bu faydaları kısaca açalım;

Her kuruyemişin vücuda farklı katkısı bulunuyor. Ben yazıyı çok uzatmamak için öncelikle kekimizde kullanacağımız fındık, kuru üzüm ve cevizden bahsetmek istiyorum..

Fındıktan başlayalım: Fındık, ciddi oranda omega 3 yağ asidi içermektedir. Kalorisi oldukça yüksek bir besin kaynağıdır. Enerji vericidir. Kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Kan şekerinin dengede kalmasına sağlar.Diyabet hastalığına yakalanma riskini minimum seviyeye indirir.Yüksek oranda lif içerir. Çeşitli kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Hazımsızlığının önüne geçer.Bağırsakların düzgün çalışmasına katkı sağlar.

Kuru üzüm, tıpkı kuru erik ve kuru kayısı gibi, antioksidan etkisi olan “fenoller” bakımından zengindir. Fenoller, hücre yapısını oksijen temelli tahribata karşı korur. Ancak taze üzümün kuru üzüme göre daha çok antioksidan içerdiği unutulmamalıdır çünkü kurutma işlemi sırasında antioksidan etkisi yaratan bazı bileşenlerin miktarı azalır. Pek öne çıkan bir mineral olmasa da, gıdalar yoluyla alınan kalsiyumun vücut tarafından daha etkili bir biçimde emilmesine yardımcı olan “boron” minerali için kuru üzüm tüketebilirsiniz.

Düzenli ve bilinçli bir şekilde ceviz tüketimi insan sağlığına birçok yönde fayda sağlamaktadır. Kolestrolün dengelenmesinden, kalp damar sağlığına, çocukların zeka gelişiminden kemiklerin güçlenmesine kadar faydaları vardır. Bununla birlikte cevizin cilt için faydalı olduğu ve birçok kozmetik firmasının ürünlerinde cevizin içerdiği maddeleri kullandığı bilinir. Cevizin içerdiği yüksek derecedeki bazı zengin vitamin ve elementler genel anlamda sağlığımızın korunmasını sağlamaktadırlar. Fakat özellikle yüksek derecedeki Omega 3 yağı asidi ve E vitamini türü olan gama-tokoferol gibi elementler başta kolesterol olmak üzere, kalp çevresinin temizlenmesinde önemli rol oynamaktadırlar. Ceviz çok az sayıda besin türünün içerdiği çok güçlü antioksidan görevi gören elementler içerir, bunlardan birisi olan amino-asitler kalp sağlığının korunmasına yardımcı olurken,  omega 3 yağının içerdiği alfa-linolenik asit patolojik kan pıhtısı önemli ölçüde engeller.

Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim; Kuruyemişler stresi bastırmakta yardımcı olduğu gibi sigarayı bırakan insanlar için de oyalayıcı rol üstleniyor. Ancak sigara yerine kuruyemişi tercih edenlerin, kilo sorununa herkesten çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.



Malzemeleri:

1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 adet yumurta
1'er çay bardağı fındık, kuru üzüm, ceviz



Yapılışı:

 Un, kabartma tozu elenir. Kek kalıbı yağlanır. Fırın 180 derecede ısıtılır.

 Fındık ve cevizler ince kıyılır. Üzümler ılık suda 10 dk. bekletilir, kurulanır ve 1 yemek kaşığı un
ile karıştırılır.

Yumurtalar tek tek kâseye kırılır, kontrolü yapılır. Çırpma kabına yumurtalar ve şeker konulur, boza kıvamında karışım elde edene kadar mikser ile çırpılır. Üzerine yağ ve vanilya eklenir ve tekrar çırpılır.

Boza kıvamındaki karışıma un karışımı ve üzümler ilave edilir. Spatula ile alttan üste doğru karıştırılır. Yağlanmış kalıba seri şekilde hamur dökülür.

Fırında 45–50 dk. kapağı açılmadan pişirilir. Piştikten sonra çıkartılıp kek kalıbında 15 dakika soğutulur.  Tel ızgaraya ters çevrilip tamamen soğuduktan sonra dilimlenerek servis yapılır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar