EGE TOPRAKLARINDAN TAHİNLİ PİDE



Merhaba..
Bu yazıda tarif benden değil ve tam anlamıyla da bir tatlı değil. Daha önce bizim için biberiyeli ekmek tarifi yapan değerli ekmek uzmanımız, sevgili mühendisimiz Dilek Alp hanım bize yine güzel bir tarif yapacak: TAHİNLİ PİDE

Öyleyse biz susalım ve sözü Dilek hanımefendiye bırakalım...

Aydın’ın Nazilli – Karacasu ilçesine yaptığım bir ziyaret esnasında, bölgenin muazzam tarihi, mitolojik ve coğrafik özelliklerinin yanında halk kültürünün her seviyesinden izlerine rastlamak beni heyecanlandırdı. Her gün yaptığım gibi, bir kez daha saygıyla topraklarıma eğilmeme neden oldu. Bölgede attığım her adımın bir izi, bir hikâyesinin varoluşu kültürel doz aşımı ile başımı döndürdü. Afrodisias Tapınağının ihtişamı, Afrodit’in dokunuşları, tanrıların adımları, kırmızı toprağın ateşinden ortaya çıkan toprak seramikleri, tahini, yaz helvası, kurabiyesi, nohutlu ekmeği, 700 yıllık Dedebağ Hayır Keşkeği ve dünyaca ünlü Karacasu Ekmek Pidesi ve Karacasu Tahinli Pidesi. Her köşesinin Pide Salonları oluşu tesadüf değil tabii, dünyanın her köşesine gönderdikleri pidecileri de. Her ailede muhakkak pide işinde çalışmış bir birey var, bunu duymak şaşırttı beni. 



Yapılışını seyrederken gözlerimin kocaman kocaman açılışını ustalar gülerek seyrederken ben her aşaması sürprizlerle dolu bu anı size görüntüleyerek ölümsüzleştirdim. Tahinli pide Aydın Karacasu’ya has bir lezzet. 



Yörede ”Halebişi” adıyla anılan pide ise lezzetlerin ötesinde. Kıymalı, yumurtalı, peynirli çeşitleri var. Ben yediğim çeşidin ve fotoğrafladığımın tarifini vereceğim size. Üzerine turunç ekşi sıkmayı asla unutmayın…

Sıcak sıcak ikram edilen bu pide, tadından yenmiyor. Kesinlikle hafif denebilecek bir yiyecek değil, ancak zaten önceden de bir porsiyon pide yediyseniz birkaç dilimle yetiniyorsunuz. 4 kişi bir porsiyonu anca bitirebiliyor.



Malzemeleri: ( 8 adet)
500 gr kıyma
2 adet domates
yarım demet maydanoz
1 tatlı biber
1 adet kuru soğan – büyük boy
karabiber, tuz
mayalı pide hamuru



Yapılışı:
Öncelikle incecik bir hamurun üzerine bir yoğun bir kat tahin sürün. Tahinin üzerine toz şeker serpin. Üzerindeki malzemelerle birlikte hamuru iyice yoğurun. Böylece bol tahinli bir hamur ortaya çıkar. 

Lahmacun gibi açılan bu hamurun üzerine yine bir kat tahin sürüp, biraz toz şeker serpip pide fırınında pişirin.Üzerine bol ceviz ve fıstık karışımı serpin. 




 

Yorumlar

Popüler Yayınlar