İTALYANLAR'IN VAZGEÇİLMEZ ÇAY DOSTU: BİSCOTTİ




Merhaba..
Yine bomba gibi bir tarifle karşınızdayım. Size bugünkü tarifimde, çayınıza en güzel şekilde eşlik edecek bir lezzete yer vereceğim. Adından da anlaşılacağı gibi, İtalyanlar'a ait bir lezzet bu: BİSCOTTİ.

Tarife geçmeden önce, her zamanki gibi kısa bir bilgi sunacağım sizlere:

Biscotti, '2 kez pişirilmiş kurabiye anlamına geliyormuş. İtalyanların sıkça tükettiği bir kurabiye çeşidi diyebiliriz Bscotti'ye. Bademlisi, fındıklısı , karışık kurutulmuş meyvelisi olmak üzere birçok çeşidi bulunuyor.

Bir özelliği var: Hamur hazırlandıktan sonra ilk önce 180 derecede sonra 150 derecede fırınlanıyor. soğuduktan sonra cam kavanozlara alınıyor. Bakın tekrar ediyorum; Cam kavanoza alınıyor.

Ve sıkı durun; Hemen bayatlamıyor bu  Biscotti. İyi saklanırsa 1 hafta dayanıklılığı varmış.

Gelelim tarifine:



Malzemeler:

 3 adet orta boy yumurta
 3/4 su bardağı toz şeker
 3 yemek kaşığı tereyağı
 1/2 su bardağı badem (irice kıyılmış, kabuksuz)
 1/2 su bardağı kurutulmuş karışık meyve parçaları
 3 su bardağı un
 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
 1/2 çay kaşığı tuz
 1 adet rendelenmiş orta boy portakal kabuğu

Üzeri için:
 1 adet yumurta sarısı
 1/4 su bardağı toz şeker




Hazırlanışı:

Fırını önceden 170 derecede ısıtın. Biscotti’yi vakit kaybetmeden sıcak fırına yerleştirmek gerek. Un, kabartma tozu ve tuzu ayrı bir kaba eleyerek bekletin. Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağı ve toz şekeri derin bir karıştırma kabında krema halini alana kadar mikser yardımıyla karıştırın.

Tereyağlı toz şeker karışımına yumurtaları teker teker ekleyip karıştırma işlemini sürdürün.

Rendelenmiş portakal kabuğunu katın. Arzuya göre kullanacaksanız vanilyayı bu aşamada ekleyin. Unlu karışımı ekledikten sonra biscotti karışımını tahta bir kaşık ya da spatula yardımıyla kıvam alana kadar karıştırın. Badem kırıkları ve kurutulmuş karışık meyve parçalarını ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün.

Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahına aldıktan sonra hafifçe unlanmış bir zemin üzerinde yaklaşık 5-6 cm. eninde, üzeri hafif basık iki adet uzun rulo hazırlayın. Ruloları, yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.

Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı serip toz şeker serpiştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. İlk pişirme işlemi sonrasında fırından çıkardığınız ve oda ısısında kısa süre beklettiğiniz ruloları keskin bir bıçak yardımıyla verev şeklinde dilimleyin. Keserken evinizdeki en keskin bıçağı kullanın lütfen.

İçinde çok fazla malzeme olduğu için bıçağın ufak bir tereddüdü düzgün dilimler elde edememenize sebep olabilir.

Dilimlenen biscottileri altı boş bir ızgara teli üzerine dizdikten sonra önceden ısıtılmış 150-160 derece fırında 20 dakika daha pişirerek kurutun.

Kapağı kapalı, vakumlu bir kavanozda uzun süre ilk tazeliğini koruyacak şekilde kahve eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.


Yorumlar

Popüler Yayınlar