EVİNDE ÇİKOLATALI TRÜF YAPMAK İSTEYENLERE




Merhaba..
Bugün size yine harika bir tarif yapacağım. Tarifimiz, bir çoğumuzun severek tükettiği bir besin olan çikolatayla ilgili. Çikolata ama trüf cinsinden 😍.

Şimdi tanıyıp bilmeyenler trüfün ne olduğunu merak ediyor. Tarifine geçmeden önce kısaca trüf çikolata nedir ondan bahsedelim..

Trüf çikolata ya da başka bir tabirle çikolatalı trüf ki bunun bir de Fransızca adı var (Çünkü çıkış yeri Fransa'dır): Truffe en chocolat. Genel bilgi olarak bunu da verelim ve devam edelim.



Bu lezzetimiz, şekli itibariyle trüf mantarını andıran, içi ganaj, dışı çikolata veya kakao tozu ile kaplı bir tür şekerlemedir. Çikolatalı trüf ilk defa 1895 yılının Aralık ayında Chambéry, Fransa'da Antoine Dufour tarafından üretildi.Yine Antoine Dufour tarafından 1902'de Londra'da açılan Prestat çikolata dükkanı sayesinde çikolatalı trüfün bilinirliği arttı. Halen "III. Napoleon" adında trüfler orijinal tarifiyle üretilip satılmaktadır.

Amerikan trüfleri yarım yumurta şeklinde, üstü sütsüz veya sütlü çikolata ve sütyağı ve bazen katılaşmış hindistan cevizi yağıyladır. 1980'lerin ortasında, San Fransiskolu çikolatacı ve Joseph Schmidt Şekerlemeleri'nin sahibi Joseph Schmidt bu trüfü yaratmıştır.Amerikan trüfünün Kanada versiyonu olan ve Harvey trüfü olarak bilinen şekerlemede graham krakerinin kırıntıları ve fıstık ezmesi kullanılır.

Avrupa trüfleri kakao tozu, süt tozu, şurup ve yağdan yapılır.İsviçre trüfü eritilmiş çikolatayla kaynayan süt kreması ve tereyağın karışımdan oluşur. Kalıba döküldükten sonra üstüne kakao pudrası ilave edilir. Amerikan ve Avrupa trüflerini farklı olarak raf ömrü çok kısadır ve birkaç gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.

Epey bir bilgi verdikten sonra geçelim tarifine..



Malzemeler

340 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
113 gr sütlü çikolata (küçük küçük parçalanmış)
157 gr krema
1 adet vanilya çubuğu (ortasından dikey kesilip içindeki tohumlarıyla birlikte kremanın içine atıyoruz)
82 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
Kakao, toz badem, toz Antep fıstığı (çikolataları bulamak için)



Yapılışı

Orta boy cam bir kaseye hem sütlü hem bitter çikolataları alın ve mikrodalgada 30 saniyede bir çıkartıp kaşıkla karıştırmak suretiyle eritin.

Ufak boy bir tencereye krema ve vanilyayı koyun ve ocakta kaynayana kadar bekleyin. Kaynayınca tel süzgeçten süzerek erimiş çikolataların içine ekleyin ve çırpma teli ile birbirleriyle karışana kadar yavaş yavaş karıştırın.

Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını da ekleyin ve tereyağ içinde eriyene kadar karıştırın.
Şimdi yaklaşık 23 cm'lik bir yuvarlak (kare veya dikdörtgen de olur) borcama bu pürüzsüz karışımı dökün ve üzerine temas edecek şekilde streç film serip buzdolabında en az 2 saat katılaşmaya bırakın.
Katılaştıktan sonra streç filmi çıkartın, kaşıkla kazıyarak parçalar alıp elinizle yuvarlayın ve yuvarladıklarınızı bir tepsiye koyun. (Bu aşamada oldukça yumuşayacaklar, merak etmeyin) Ve buzdolabına 5 dakikalığına koyun.

Ayrı ayrı neye bulamak istiyorsanız (kakao, toz badem ve toz Antep fıstığı) geniş kaselere dökün ve buzdolabından çikolata tepsinizi çıkartın.

Çikolataları tek tek önce yine elinizle yuvarlayıp dış kısmını parlaklaştırdıktan sonra bulamak istediğiniz malzemeler bulayın. Tüm çikolatalar için teker teker bu işlemi yapın.
Buzdolabında muhafaza edin ve soğuk servis edin.





Yorumlar

Popüler Yayınlar