BÖREK YAPIMININ PÜF NOKTALARI VE TEPSİ BÖREĞİ
Merhaba..
Tatlı Düşler, takipçilerine zaman zaman tatlı sürprizler yapan bir site olarak, arada bir farklı tariflere de yer veriyor farkındaysanız. İşte bugün de bir farklılık yapalım dedik ve size bir tatlı değil, harika bir börek tarif etmeye karar verdik. O yüzden de bu yazıda sizlere hem teorik bilgi verecek hem de meşhur TEPSİ BÖREĞİ tarifi sunacağız.
Lezzetli bir böreğin yolu börek içinden geçer. Börek içi
hazırlamak için kullanılacak malzemelerin taze olmasına dikkat edilmelidir. Son
kullanma tarihleri geçmiş malzemeler kullanılmamalıdır. Hazırlanan börek içleri
bekletilmeden kullanılmalıdır. Eğer beklemesi gerekirse uygun ortamlarda
(buzdolabı, deep freze vb. yerlerde) bekletilmelidir.
Kullanılan dış malzemeler
Susam ve çörek otu : Baharat çeşitlerinden olan
susam ve çörek otu, böreklere hoş bir tat ve lezzet verse de esas kullanım
amaçları, güzel görünüm sağlanmaktır.Susam ve çörek otu genellikle doğal olarak
kurutulmuş şekliyle böreklerde kullanılmakta olup, susamın kavrulmuş şekli de kullanılmaktadır.
Genel olarak kullanımı şu şekildedir: Fırında pişirmeye
hazır hale getirilmiş ürüne,yumurta sarısı ya da kızartıcı başka bir sıvı
malzeme (şekerli su, sıvı yağ ve yumurta sarısı karışımı gibi) sürüldükten
sonra üzerine serpilirler.
Yumurta Sarısı: Tüm hamur çeşitlerinde olduğu
gibi, mayalı hamurlardan hazırlanan börek çeşitlerinde de yumurta sarısı,
mayalı hamurların istenilir renkte (koyu pembe renkte) kızarmasını sağlamak
için üzerine sürülür.
Pişirmeye hazır hale getirilmiş ürünün üzerine, ürün fırına
verilmeden hemen önce sürülmesine dikkat edilmelidir. Ürüne yumurta sarısı
erken sürülürse, ürünün üzerinde kurur ve sertleşir. Ayrıca ürünün pişme
esnasında kabarmasına engel olur. Bu durumda istenilen kalitede ürün elde
edilemez.
Anason: Anason, mayalı hamurlardan elde edilen
ürünlerde iç gereç olarak kullanıldığı gibi dış gereç olarak da kullanılır.
Kullanımı susam ve çörek otunda olduğu gibidir. Anason kullanıldığı ürüne güzel
bir görünüm vermesinin yanı sıra hoş bir koku da verir.
Haşhaş: Haşhaş da, mayalı hamurlardan elde edilen
ürünlerde iç gereç olarak kullanıldığı gibi dış gereç olarak kullanılır.
Kullanımı susam ve çörek otunda olduğu gibidir. Haşhaş, kullanıldığı ürüne hem
güzel bir görünüm vermekte, hem de lezzetini artırıcı etkisi olmaktadır.
Diğerleri : Mayalı
hamurlardan elde edilen ürünlerin üzerine serpilecek iç malzemelerin kullanım şekilleri
diğerleri gibidir. Mayalı hamurlardan elde edilen ürünlerde kullanılan diğer malzemeler
şunlardır:
“Rende peynir ( kaşar, lor, beyaz peynir vb.), Yeşil zeytin (dilim ya da ezme), Siyah zeytin (dilim ya da ezme), Kırmızı toz biber, Karabiber, Kuru nane, Kuru
kekik, Pul biber, Tarçın, Kişniş, Salça vb.”
Pişirmede Dikkat
Edilecek Noktalar
Mayalı hamurlardan hazırlanan böreklerin pişirilmesinde
dikkat edilecek noktalar diğer mayalı hamur ürünlerinde olduğu gibidir.Genel
olarak mayalı böreklerin pişirilmesinde dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde
sıralayabiliriz:
“ Fırın önceden 180 C de ısıtılmalıdır. Yumurta sarısı ürün
fırına verilmeden hemen önce sürülmelidir. Pişirme esnasında fırının kapağı
açılmamalıdır. Hazırlanan ürüne göre koyu pembe renkte kızartılmalıdır. Fırından
alındıktan sonra üzerine bir tepsi kapatılarak yumuşak kalması sağlanmalıdır.”
Pişen üründe aranılan
özellikler
Pişirilmiş ürünün rengi koyu hardal renkte olmalıdır. Yanık
ya da çok açık renkte pişmiş olmamalıdır. Çok sert ya da yumuşak olmamalıdır. Yumuşaklığı
böreğin çeşidine uygun olmalıdır. İyi kabarmış olmalıdır. İstenilen gevreklikte
olmalıdır. Lezzeti, hazırlanan ürünün özelliklerini taşımalıdır. Kokusu
hazırlanan böreğin içeriğini hissettirmelidir.
Saklama
Böreklerin piştikten sonra tüketilmesi uygundur. Sıcak olarak ambalaj yapılmamalıdır. Eğer bekletilmesi gerekirse, üzeri
kapatıldıktan sonra rutubetsiz bir ortamda saklanmalıdır. Uzun süreli saklanması gerekiyorsa gıda
kodeksine uygun paketler içerisinde havası alındıktan sonra deep freze de
saklanmalıdır.
Tepsi böreği yaparken
Tepsi börekleri, farklı şekillerde, farklı iç malzemeler
kullanılarak, aynı yöntemle hazırlanabilir. Genel olarak basit hamurlarla
hazırlanan yufkalarla yapılabildiği gibi, günümüzde hazır yufkalarla da
yapılmaktadır. Genel olarak hazırlama tekniği, açılmış olan yufkaların çeşitli
sıvı karışımlarıyla ıslatıldıktan sonra aralarına yine çeşitli içler koyulmak suretiyle
ve tepsilere döşenerek hazırlanan börek çeşididir.
Tepsi böreği tarifine gelecek olursak:
Malzemeler: 6-7 su bardağı un, 2 tatlı kaşığı bira mayası, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay bardağı
zeytinyağı, Aldığı kadar ılık su
İçinin malzemesi:
250 gram beyaz peynir , 1 demet maydanoz, 1 demet dereotu, 2-3 adet taze
soğan, 2 tane yumurta
Yapılışı:
Bira mayasını biraz ılık su ile kabartınız. Unun ortasını açınız, kabarmış maya, tuz ve
ılık su ilavesi ile ekmek hamuru yumuşaklığında bir hamur yapınız. Ilık bir
yerde kabarması (mayalanması) için bekleyiniz. Bir bardak zeytinyağını hamura
yedirerek yoğurunuz.
Hamuru yağlanmış fırın tepsisine alınız ve el ile yayınız.
Peyniri rendeleyiniz. İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve soğanla
karıştırınız. Hazırladığınız harcı
hamurun üzerine seriniz.
Hamuru uçlarından bohça gibi kapatınız.(Harç içte
kalmalıdır.) Tekrar el ile bastırarak tepsiye yayınız. Üstüne yumurta sürüp, bazı yerlerine bıçak
batırarak deliniz ve önceden ısıtılmış fırında (25-30 dakika) pişiriniz.
Dilimleyerek sıcak servis yapınız. Bu börek kıymalı iç ile de yapılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder