BÖREK YAPIMININ PÜF NOKTALARI VE TEPSİ BÖREĞİ



Merhaba..

Tatlı Düşler, takipçilerine zaman zaman tatlı sürprizler yapan bir site olarak, arada bir farklı tariflere de yer veriyor farkındaysanız. İşte bugün de bir farklılık yapalım dedik ve size bir tatlı değil, harika bir börek tarif etmeye karar verdik. O yüzden de bu yazıda sizlere hem teorik bilgi verecek hem de meşhur TEPSİ BÖREĞİ tarifi sunacağız.

Lezzetli bir böreğin yolu börek içinden geçer. Börek içi hazırlamak için kullanılacak malzemelerin taze olmasına dikkat edilmelidir. Son kullanma tarihleri geçmiş malzemeler kullanılmamalıdır. Hazırlanan börek içleri bekletilmeden kullanılmalıdır. Eğer beklemesi gerekirse uygun ortamlarda (buzdolabı, deep freze vb. yerlerde) bekletilmelidir.



Kullanılan dış malzemeler
Susam ve çörek otu : Baharat çeşitlerinden olan susam ve çörek otu, böreklere hoş bir tat ve lezzet verse de esas kullanım amaçları, güzel görünüm sağlanmaktır.Susam ve çörek otu genellikle doğal olarak kurutulmuş şekliyle böreklerde kullanılmakta olup, susamın kavrulmuş şekli de  kullanılmaktadır.

Genel olarak kullanımı şu şekildedir: Fırında pişirmeye hazır hale getirilmiş ürüne,yumurta sarısı ya da kızartıcı başka bir sıvı malzeme (şekerli su, sıvı yağ ve yumurta sarısı karışımı gibi) sürüldükten sonra üzerine serpilirler.



Yumurta Sarısı: Tüm hamur çeşitlerinde olduğu gibi, mayalı hamurlardan hazırlanan börek çeşitlerinde de yumurta sarısı, mayalı hamurların istenilir renkte (koyu pembe renkte) kızarmasını sağlamak için üzerine sürülür.
Pişirmeye hazır hale getirilmiş ürünün üzerine, ürün fırına verilmeden hemen önce sürülmesine dikkat edilmelidir. Ürüne yumurta sarısı erken sürülürse, ürünün üzerinde kurur ve sertleşir. Ayrıca ürünün pişme esnasında kabarmasına engel olur. Bu durumda istenilen kalitede ürün elde edilemez.
Anason: Anason, mayalı hamurlardan elde edilen ürünlerde iç gereç olarak kullanıldığı gibi dış gereç olarak da kullanılır. Kullanımı susam ve çörek otunda olduğu gibidir. Anason kullanıldığı ürüne güzel bir görünüm vermesinin yanı sıra hoş bir koku da verir.
Haşhaş: Haşhaş da, mayalı hamurlardan elde edilen ürünlerde iç gereç olarak kullanıldığı gibi dış gereç olarak kullanılır. Kullanımı susam ve çörek otunda olduğu gibidir. Haşhaş, kullanıldığı ürüne hem güzel bir görünüm vermekte, hem de lezzetini artırıcı etkisi olmaktadır.
Diğerleri : Mayalı hamurlardan elde edilen ürünlerin üzerine serpilecek iç malzemelerin kullanım şekilleri diğerleri gibidir. Mayalı hamurlardan elde edilen ürünlerde kullanılan diğer malzemeler şunlardır:
“Rende peynir ( kaşar, lor, beyaz peynir vb.),  Yeşil zeytin (dilim ya da ezme),  Siyah zeytin (dilim ya da ezme),  Kırmızı toz biber, Karabiber, Kuru nane, Kuru kekik, Pul biber, Tarçın, Kişniş, Salça vb.”



Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar
Mayalı hamurlardan hazırlanan böreklerin pişirilmesinde dikkat edilecek noktalar diğer mayalı hamur ürünlerinde olduğu gibidir.Genel olarak mayalı böreklerin pişirilmesinde dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

“ Fırın önceden 180 C de ısıtılmalıdır. Yumurta sarısı ürün fırına verilmeden hemen önce sürülmelidir. Pişirme esnasında fırının kapağı açılmamalıdır. Hazırlanan ürüne göre koyu pembe renkte kızartılmalıdır. Fırından alındıktan sonra üzerine bir tepsi kapatılarak yumuşak kalması sağlanmalıdır.”

Pişen üründe aranılan özellikler
Pişirilmiş ürünün rengi koyu hardal renkte olmalıdır. Yanık ya da çok açık renkte pişmiş olmamalıdır.  Çok sert ya da yumuşak olmamalıdır. Yumuşaklığı böreğin çeşidine uygun olmalıdır. İyi kabarmış olmalıdır. İstenilen gevreklikte olmalıdır. Lezzeti, hazırlanan ürünün özelliklerini taşımalıdır. Kokusu hazırlanan böreğin içeriğini hissettirmelidir.

Saklama
Böreklerin piştikten sonra tüketilmesi uygundur.  Sıcak olarak ambalaj yapılmamalıdır.  Eğer bekletilmesi gerekirse, üzeri kapatıldıktan sonra rutubetsiz bir ortamda saklanmalıdır.  Uzun süreli saklanması gerekiyorsa gıda kodeksine uygun paketler içerisinde havası alındıktan sonra deep freze de saklanmalıdır.

Tepsi böreği yaparken
Tepsi börekleri, farklı şekillerde, farklı iç malzemeler kullanılarak, aynı yöntemle hazırlanabilir. Genel olarak basit hamurlarla hazırlanan yufkalarla yapılabildiği gibi, günümüzde hazır yufkalarla da yapılmaktadır. Genel olarak hazırlama tekniği, açılmış olan yufkaların çeşitli sıvı karışımlarıyla ıslatıldıktan sonra aralarına yine çeşitli içler koyulmak suretiyle ve tepsilere döşenerek hazırlanan börek çeşididir.

Tepsi böreği tarifine gelecek olursak:



Malzemeler: 6-7 su bardağı un,  2 tatlı kaşığı bira mayası,  1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay bardağı zeytinyağı,  Aldığı kadar ılık su

İçinin malzemesi:  250 gram beyaz peynir , 1 demet maydanoz, 1 demet dereotu, 2-3 adet taze soğan, 2 tane yumurta

Yapılışı:  
Bira mayasını biraz ılık su ile kabartınız.  Unun ortasını açınız, kabarmış maya, tuz ve ılık su ilavesi ile ekmek hamuru yumuşaklığında bir hamur yapınız. Ilık bir yerde kabarması (mayalanması) için bekleyiniz. Bir bardak zeytinyağını hamura yedirerek yoğurunuz.

Hamuru yağlanmış fırın tepsisine alınız ve el ile yayınız. Peyniri rendeleyiniz. İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve soğanla karıştırınız.   Hazırladığınız harcı hamurun üzerine seriniz.  


Hamuru uçlarından bohça gibi kapatınız.(Harç içte kalmalıdır.) Tekrar el ile bastırarak tepsiye yayınız.   Üstüne yumurta sürüp, bazı yerlerine bıçak batırarak deliniz ve önceden ısıtılmış fırında (25-30 dakika) pişiriniz. Dilimleyerek sıcak servis yapınız. Bu börek kıymalı iç ile de yapılabilir.



Yorumlar

Popüler Yayınlar