BATI KARADENİZ'İN MUHTEŞEM LEZZETİ: İNCİR UYUŞTURMASI




Merhaba..Bugün size Batı Karadeniz'de çok sevilen, ülkemizde de yeni yeni tanınan geleneksel bir tatlı tarifi yapacağız. Tatlımızın birden fazla ismi var. İncir uyutması, uyumuş incir ya da Sinop tarafında bilinen adıyla İNCİR UYUŞTURMASI...Biz bu adı kullanacağız.

İncir uyuşturması, incir, süt ve şekerden yapılır. İncirler, küçücük parçalar halinde doğranır, bir tepsi içerisinde üzerine toz şekeri karıştırılarak tahta kaşığın tersiyle iyice ezilir. Bu arada süt ocakta kaynamaktadır.

Ezilen incirlerin üzerine bir miktar süt konulur ve tekrar karıştırılır. Karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra kaynamakta olan süt iyice ezilmiş incirlerin bulunduğu tepsilere konulur ve karıştırılır, tepsiler kapatılır, üzerleri bir çarşaf veya battaniye ile örtülür. Ilık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. İki saat sonra hazır olur.

Bu genel bir tarif. Detaylı tarif aşağıda ama ondan önce bir kaç cümle daha edelim.

İncir uyuşturması yaz günleri için harika giden hafif tatlıdır. Güzel yapıldığında tadı damağınızda kalır. Yapımı son derece basit fakat tadı mükemmel olan bir tatlıdır. Yiyenler meyveli yoğurt ayarında bir tatlı olduğunu söyler.

Gelelim tarifimize:



Malzemeler

Her tabak için 3- 4 incir
biraz ısıtılmış süt
her kup için 2 tatlı kaşığı şeker
arzuya göre ceviz



Yapılışı
İncirleri yıkadıktan sonra ince ince doğruyoruz, bir kısmını robottan geçiriyorum o zaman kıvamı daha güzel oluyor. İncirleri bir tepsiye koyup üzerine yavaş yavaş süt ilave ediyoruz ve çatalla üzerlerine bastıra bastıra eziyoruz. Karışımın koyulaştığını gözlemleyeceksiniz.

Biraz daha süt ekleyip biraz sıvı kıvam elde edin. İçine şekeri ekleyip karıştırın. Arzuya göre ceviz ekleyip karışımı kuplara bölüştürün.180 derecede ısıtıp kapattığımız fırına tepsi ile kupları koyup soğuyana kadar bekleyip fırından çıkarın. Buz dolabında biraz soğutup servis yapabilirsiniz.

Ayrıca kuplara bölmeden direk tepsinizde de aynı işlemi uygulayıp bıçakla kesip servis yapabilirsiniz.


Yorumlar

  1. ilk görselle sizn yaptıklarınız arasında uçurum var ama

    YanıtlaSil
  2. merhaba hanımefendi, ellerinize sağlık.. çok nefis görünüyor. tarif için teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar