ADIYAMAN'DAN TATLI BİR LEZZET: TENE HELVASI




Merhaba..Size bugün Adıyaman'dan güzel bir tatlının tarifini yapmaya çalışacağım. Tatlımız bir helva ve adı: TENE HELVASI

Yemekleriyle meşhur Adıyaman’da, güzel bir ziyafeti noktalamanın en lezzetli yolu sofraya en son Tene Helvası getirmektir.

Nişasta, pekmez ve tereyağı ile yapılan tene helvası, üzeri cevizle süslenerek sunulur ve Adıyaman'da tabaklar dolusu yenir.

Tene helvası yıllar önce Adıyaman'da kışın sobanın üzerinde bakır kazanlarda pişirilirdi. Doğal tatlı isteyenler için birebir olan Tene Helvası, ne yazık ki modern dünyayla beraber değişen yaşama, yeme alışkanlıklarımızdaki erozyon nedeniyle hızla unutuluyor.

Öyleyse; bu güzel lezzeti unutturmamak ve daha geniş kesimlere tanıtmak için haydi tarife.




Malzemeler
1 su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı mısır nişastası
2 su bardağı pekmez
1 çay bardağı kadar su
100 gr tereyağı 
1 türk kahvesi fincanı zeytinyağı

Üzerine serpmek için ceviz 



Yapılışı:
Nişasta, pekmez, şeker ve su   karıştırma kabına alınır. Kek kıvamında bir hamur olana kadar iyice karıştırılır. Tereyağı ve zeytinyağı tencereye alınır. Eriyince pekmezli karışım eklenir. Karıştırarak katılaşana kadar orta ateşte pişirilir. 

Katılaştıktan sonra ocak kısılır. Tencerenin kapağı kapatılır. 2-3 dakika arayla, karıştıra karıştıra tanelenir. Helva pişip suyunu çektikçe tanelenmeye başlar. 

Fındık büyüklüğünde parçalara tanelendiği zaman helva olmuş demektir. 

Sıcakken üzerine bol ceviz serperek servis yapılır. Soğuk da yenilebilir...







Yorumlar

Popüler Yayınlar