İYİ BİR BATON PASTA NASIL YAPILIR



Merhaba.
Size bugün yaş pasta çeşitlerinden biri olan BATON PASTALAR konusunda bilgi verecek, baton pastalar nasıl hazırlanır, yaparken nelere dikkat edilir bundan bahsedeceğim.

Dünya mutfaklarında önemli bir yere sahip olan pastane mutfağı, beğenilerek tüketilen birçok ürünü içermektedir. Bunların başında sıkça tüketilen yaş pastalar gelmektedir.

Pastacılık üretimlerinde lezzet kadar önemli olan bir diğer unsur görselliktir. Pastalar, farklı teknikler kullanılarak yapılan süsleme sanatlarıyla görsel kaliteye sahip olabilmektedir. Özellikle yaş pasta süsleme, sınırlarını sadece ustanın becerisi ve hayal gücünün belirlediği oldukça geniş bir alandır.

Baton pasta, özel günler dışında da hazırlanan, gato pastadan farklı olarak dikdörtgen ya da kare şeklinde yapılan ve günlük tüketilen pastalara verilen addır. Gatodan ayrıldığı en önemli husus şeklidir.



Hamuru Hazırlama,Pişirme ve Soğutma
Gato pastanın pandispanyasında olduğu gibi hazırlanır. Hazırlanan hamur yağlanmış ve parşömen yerleştirilmiş dikdörtgen tepsiye dökülür ve gato pandispanyasının pişirildiği şekilde pişirilir ve soğutulur.

 Katlara Ayırma
- Soğuyan pandispanya eşit genişlikte dikdörtgen parçalara kesilir.
- Eşit olmasını sağlamak için ilk kesilen parça, kesilecek pandispanyanın
üzerine konulur kesilerek eşitlik sağlanabilir.

Krema Hazırlama ve Kullanma
- Pastacılıkta ara krema olarak kullanılan krem patisseri (pişirme krema),hazırlanacak pastanın özelliğine göre sade yada kakaolu olarak hazırlanır
- Pandispanyanın alt bölümüne kremanın dörtte birini sürünüz (kremanın dörtte biri iç malzemeler kullanıldıktan sonra sürülecek). Pastanın orta katını sürülen kremanın üzerine düzgünce yerleştirdikten sonra , kremanın kalan diğer dörtte ikilik kısmını da bu kata sürünüz.
- Pandispanyanın en üst parçasını, kesik yüzü alta gelecek biçimde
yerleştirin.Üstteki pandispanyayı hafifçe bastırarak kremanın üzerine
sabitleyiniz.
- Pastanın kenarlarından taşan kremayı sıvama bıçağı ile yayarak düzeltiniz.

 İç malzemeleri kullanma
- Yapılacak pastanın içeriğine göre iç gereçler hazırlanır.
- Alt kata krema sürüldükten sonra iç gereç kremanın üzerine eşit şekilde yayılır
ve üzerine tekrar krema sürülerek orta kat bu kremanın üzerine düzgünce
yerleştirilir.
- Aynı işlem orta katta da uygulanır ve en üst kat pandispanya yine kremanın
üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir.
- Hafif bastırılarak üst kat pandispanya kremaya sabitlenir.

Kaplamayı Hazırlama ve Kullanma
Kaplamayı aynen gato pastalarda hazırlanan kaplamalar gibi hazırlayıp baton pasta da
kullanabilirsiniz.
Gato pastada olduğu gibi baton pastaları da glase veya fondan ile kaplayabilir,krem
şanti ile sıvayabilirsiniz.



Dış Malzemeyi Hazırlama ve Kullanma
Hazırlanan pastaya uygun olarak dış malzemeler seçilmelidir. Pasta süslemede her
meyvenin kendi özelliği ön plana çıkarılmalıdır. Süslemede fındık ,fıstık vb. malzemeler de
kullanılır. Süslemede kullanılan bu malzemeler daha çok rende , kırık ve toz şekilleriyle

Saklama ve Servise Hazırlama
Tüm yaş pastalarda olduğu gibi baton pastalar da kısa sürede tüketilmelidir.
Buzdolabında 2 gün süreyle tazeliğini koruyabilir

Bu kadar bilgiden sonra size bir de tarif yapalım. Pastamız ÇİKOLATALI BATON PASTA



Malzemeler
Pandispanya için: 
6 yumurta
6 fincan şeker
6 fincan un
1 çay bardağı sıvıyağ
80 gr bitter çikolata
3 yemek kaşığı kakao
2 paket kabartmatozu

Kreması için: 
4 su bardağı süt
3 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kare bitter çikolata
1 paket kremşanti

Keki ıslamak için: 
2 su bardağı şekerli çikolatalı süt(nesguik veya kakaolu süt)

Üzeri için: 
80 gr beyaz çikolata
1 tatlı kaşığı tereyağ
1/2 çay bardağı krema
Baton Pasta ( Çikolatalı Yaş Pasta)



Yapılışı

Cam kasede yumurta,şeker 5 dk mikserle çırpılır.
Kakao,kabartma tozu,vanilya,rendelenmiş çikolata ( pandispanyanın içinde çokolata parçacıkları kalsın istenirse çikolatayı küçük küçük bıçakla parçalayalım) ve sıvıyağ katılarak çırpma işlemi devam edilir.
Son olarak un eklenerek çırpılır.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırının kendi tepsisine kek harcı dökülür 160 derecede pişirilir.
Soğuttuğumuz keki çikolatalı sütle ıslatalım.
Bütün pandispanyayı tam ortadan keselim .
Kremasını yapmak için tencereye süt,şeker,un,kakao karışımını alıp karıştırarak pişirelim.
Rendelenmiş çikolatayı ilave ederek bir taşım kaynatıp ocaktan alarak kremayı soğutalım.
Soğuyan kremaya toz kremşanti ilave ederek mikserle çırpalım.Akıcı kıvamlı olmasına dikkat edelim,Alta gelecek olan parçaya krema sürelim ve öbür yarısını üzerine alalım kalan kremayı üstüne dökelim.
Kremanın pastadan taşmaması gerekiyor.Dikkatli şekilde kremalayalım.
Buzdolabında bir gün beklettiğimiz pastamız servise hazırdır.
İsteğe göre farklı kesimle de servise sunulabilir.
Resimde görültüğü gibi kesilirse 16 dilim çıkıyor.



.

Yorumlar

Popüler Yayınlar