700 YILDIR ŞANS GETİREN KURABİYE




Merhaba..

Dün size İtalya'dan güzel bir kurabiye tarifi yapmıştım. Diyorum ki, madem yurtdışına çıktık, biraz daha kalalım orada ve hatta daha uzaklara, Çin'e gidelim. Size Çin'den güzel bir tarif araştırıp buldum. Hem de çok anlamlı bir kurabiye. Adı da çok güzel: ŞANS KURABİYESİ

Ama öncesinde size biraz bilgi vermek istiyorum:

Kurabiyemizin İngilizce adı Fortune Cookies. Fortune kelimesinin bir kaç anlamı var; Şans, kader, baht,kısmet, zenginlik bunların bazıları. Bu nefis kurabiyenin mazisi çok eski. Ta 7 asır öcesine gidiyor.

Şans kurabiyelerinin ilk olarak 14. yüzyılda yapıldığı söyleniyor. İddia odur ki; Moğolların hükmü altında bulunan Çinliler,  birbirleri ile mesajlaşmak için pirinçten yapılı kâğıtların üzerine yazdıkları özel mesajlar bu kurabiyelerin içine saklayarak gönderirmiş



Bu kurabiye, Çinliler'in göç etmesiyle beraber daha sonra ABD'ye taşınmış Bugün pek çok özel güne eşlik eden şans kurabiyelerini yerken, insanlar içinden çıkan mesajı sesli olarak okur ve sonra kurabiyesini yer.

Şans kurabiyesi günümüzde pek çok ülkede özellikle partiler, doğum günü kutlamaları ve çeşitli organizasyonlarda tüketilir.

Gelelim tarifine



Malzemeler

2 büyük yumurtanın beyazı
1/2 çay kaşığı vanilya
1/2 çay kaşığı portakal rendesi
3 çorba kaşığı zeytinyağı
8 çorba kaşığı un
1,5 çay kaşığı nişasta
1/4 çay kaşığı tuz
8 çorba kaşığı şeker
3 çay kaşığı su



Yapılışı:

Fırın 150 C ye ayarlanıp, ısıtılır. Fırın kağıdının üzerine 8 cmlik daireler çizilir.
Yumurta beyazı, vanilya ve zeytinyağı köpük olana kadar çırpılır. Nişasta, su, şeker, tuz, un eklenir karıştırıılır, kaşıktan kolayca dökülen bir karışım elde edilir.

Yağlı kağıt üzerine çizilen daireler içine birer çorba kaşığı kadar harçtan alınır ve yayılır. Eğer arzu edilirse şans kurabiyesinin hamuru azıcık bir gıda boyası ile renklendirilebilir. 10-12 dakika pişirilir (kenarları altın rengine dönene kadar).

Fırından hemen çıkarıp içine mesaj kağıdı yerleştirilerek ağzı hızlıca kapatılır ve bir tabak kenarının yardımı ile yavaşca kenarından bastırarak (resimlerdeki gibi) iki ucu birleştirilir. Açılmaması ve şekil alması için kıvrık şekilde muffin kalıbına yerleştirilir, kuruması sağlanır.

Fırından çıkan kurabiyeler çok çabuk katılaştığı için her seferinde 3 er kurabiye fırına atılırsa işlem daha başarılı olunur. Eğer kurabiyeler yumuşak kalır ise şekillerinin bozulmaması için muffin kaplarının içinde sıcak fırında 2-3 dakika kadar daha tekrar pişirip kıtır ve daha koyu bir renk almaları sağlanır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar