BALKANLAR'IN ŞEKERPARESİ: HAZI MAKULE



Merhaba.
Hep beraber Balkanlara uzanalım mı? Size bu yazımda eski Yugoslavya'dan güzel bir tatlı tarif edeceğim. Tatlımız şekerparenin ikizi:HACI MAKULE

Dediğim gibi; Hacı Makule çok güzel bir Şekerpare çeşitlemesidir. Boşnak göçmenlerce Trakya’ya taşınmış, yörede çok sevilen şerbetli bir tatlıdır. Özel günler, bayramlar, cemiyetler için Boşnaklar’ın olmazsa olmaz tatlılarından biridir.

Hacı Makule, Acemakule” kelimesinden evrilmiştir. Onu şekerpareden ayıran en önemli fark, daha koyu kahveye çalan rengidir:

Ceviz veya fındık içini fırın tepsisine aldığınız bezelerin üzerine bastırarak eklemek geleneksel pişirme yöntemidir.

Dilerseniz yapımına geçelim:



Malzemeler:

1 su bardağı erimiş tereyağ
1/2 çay bardağı ( 2 yemek k.) sıvıyağ
2 yemek k. şeker
2 yumurtanın sarısı
2 yemek k. yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat
Ustasından un ölçüsü
Ortadan ikiye ayrılmış ceviz ya da bütün fındık taneleri

Şerbeti için: 

4 bardak şeker
4,5 bardak su
yarım limonun suyu



Hazırlanışı :

Önce yakmadan eritilmiş tereyağını derince bir kaba alın.Yumurta sarısı, sıvıyağ, şeker ve yoğurtu ekleyip bir çırpma teliyle güzelce çırpın.Kabartma tozu, vanilya ve karbonat eklenmiş ununuzu eleyerek ekleyin. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.Hamurunuzu bir örtü altında en az yarım saat dinlendirin.

Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp oval şekiller verip hafif yassılayın. Yağlanmış bir fırın tepsisine alıp, birkaç yerinden çatal veya kürdanla delikler açın. Üstüne-ortasına yarıya bölünmüş bir ceviz ya da bütün fındık ekleyin.

Ağırdan pişmesini arzu ettiğimiz tatlımızı 160-180 derece gibi bir ısı aralığında ( fırınınızı siz tanıyorsunuz ) içlenerek pişmeye alın.Üzeri koyuca bir kahve renge dönene kadar kontrollü olarak pişirin.

İlk sıcaklığı gittikten sonra soğuk şerbeti verin. Birkaç saat şerbeti çektikten sonra tatlılarınızı tersyüz ederek birkaç saat de böyle şerbeti emdirin.Yeniden tersyüz ettiğiniz tatlınızı o gün dinlenmeye alarak, ertesi gün servise alın.

Eğer ceviz yahut fındık içini üzerine bastırarak hamura yapıştırmış ve böyle pişirmişseniz üzerini ayrıca süslemenize gerek kalmaz. Yok eğer cevizi yada fındığı kırıklayarak hamura yedirmişseniz üzerini hindistancevizi-Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.


Yorumlar

Popüler Yayınlar