LEZZETİNİ KABAKTAN ALAN KEK




Merhaba..

Bugün size bir sebzeden, kabaktan yapılan bir keki tarif etmeye çalışacağım: KABAKLI KEK

Bir çok insan kabak sevmez. Çevremde bu tür insan sayısı azımsanmayacak kadar çok. Ben de kabağın kızartmasını ve tatlısını severim. Yemeğiyle aram pek iyi değildir.

Oysa ki kabak gerçekten de faydalı bir sebze. Şöyle ki;

Kabak, Cucurbitaceae ailesinin dört çeşidinden birine aittir. Kabak, kalın bir kabukla içerisindeki naif yapısı korunmaktadır. Meksika ve Orta Amerika’da yaklaşık 7500 yıl önce keşfedildiği iddia edilmektedir. Yaz aylarında çıkan kabak, genelde pişirilerek tüketilir.

100 gramlık kabak ortalama, 45 kcal enerji içermektedir. A,C,E,K vitaminlerini içeren kabak,magnezyum, demir, bakır başta olmak üzere mineraller açısından zengin sayılmaktadır. Aynı şekilde karonten alfa, karoten beta açısından da zengin sayılır.



Kabağın faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

- Kalp sağlığını korur.
- Zayıflamayı kolaylaştırır
- Kanseri önler: .
- Kemik sağlığını korur:
- Göz sağlığını korur:
- Kolon sağlığını korur.
- Prostata faydalıdır
- PMS sorunlarını azaltır
- Bağışıklığı arttırır:
- A vitamini ve beta karoten içerdiğinden dolayı etkili antioksidan özelliği olan kabak, cilt sağlığını korur.
- Zararlı UV ışınlarının zilde verdiği zararları giderebilir.
- Kabak, serbest radikallerle savaşarak cildin yaşlanmasını yavaşlatır, yaşlanmadan kaynaklanan çizgilere engel olur.
- Kabak aynı zamanda saç sağlığı için faydalıdır, kepek sorununu giderir, saç dökülmesine engel olabilir, toksinleri temizleyerek saç sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırır.
- Kabak saç kırılmalarını önleyebilir.
- Potasyum açısından zengin olan kabak, sıvılarda mineral dengesini korur, kaslara enerji sağlar.
- Manganez açısından zengin olduğundan dolayı, yağ ve glikoz seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.
- Yüksek kan basıncını sorunlarını giderebilir, kan inceltici etkisinden dolayı kabak kalp sağlığına katkıda bulunur.



Gelelim tarifimize...

Malzemeler:
2 su bardağı şeker
1/4 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı vanilya  
2 su bardağı konserve kabak
1 çay bardağı fındık
4 yumurta
2 su bardağı un
3 çay kaşığı kabartma tozu
2 çay kaşığı soda
1/4 çay kaşığı tuz
 2 çay kaşığı toz tarçın
 1 su bardağı kıyılmış ceviz (isteğe bağlı)



Yapılışı:
Fırını 350 derece ısıtın. Orta büyüklükte bir kabın içinde yağ ve unu yoğurun. İçine, kabartma tozu, soda, tuz ve tarçın ekleyip iyice karıştırın ve kenara koyun.

Geniş bir kapta şeker ve yağı karıştırın. İçine vanilya ve kabak ekleyip bir mikserle çırpın. Karışıma yumurtaları yavaş yavaş ekleyin ve yumurtalar kaybolana kadar karıştırmaya devam edin.  Bu karışıma en son fındık ilave edin. 

Hazırlanan harcı kalıba ya da geniş bir kaba yayıp şekillendirin ve fırına atın. Keki 30 dakika kadar önceden ısıttığınız fırında pişirin. Piştikten sonra çıkıp soğumaya bırakın.




Yorumlar

Popüler Yayınlar