İKİ BİN YILLIK GELENEĞİN TATLISI: GATEU DE ROİS




Merhaba..

Bu tarifimizde Fransa'ya gideceğiz ve krallara layık bir özel gün turtası tarifi yapacağız. Tarifini yapacağımız tatlının adı : GATEU DE ROİS

Gateau de Rois, sıradan bir turta değildir. Fransa'da Ocak ayında düzenlenen ve Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen Onikinci Gece kutlamalarının bir parçasıdır.

Turtanın tarifi bölgeden bölgeye değişebilir. Ama bu nefis tatlıda krema dolu ince bir sünger kek ve meyve parçaları kullanılır. Üzeri oyuncakla ya da taçla süslenir.

İnanışa göre, Bebek İsa doğduktan on iki gün sonra mucizeyi görmek ve Yahudilerin saygılarını sunmak için Doğu’dan üç büyük kral gelir; Gaspar, Melkior ve Baltazar. Bu krallar yanlarında getirdikleri hediyeleri Bebek İsa’ya sunarlar.



Bu olayın anısına 6 Ocak çoğu Avrupa ülkesinde Bayram olarak kutlanır. Özellikle çocukları sevindirmek için hediyeler alınır. Yılbaşı geçer geçmez bugüne özel Krallar Günü Turtası pastane vitrinlerinde yerini alır. Milföy hamurunun içine badem kreması (Fransız pastacılığında çok kullanılır) konularak pişirilen bu turtanın içine minik bir porselen bebek gizlenir.

Yerken kim bulursa - ki genelde ailedeki en küçük çocuğun bulabilmesi için uğraşılır – o kişi  günün kral ya da kraliçesi seçilir ve genelde turtanın yanında satılan kağıttan tacı taşımaya hak kazanır.



Genellikle Ocak ayı sonuna kadar pastanelerde bulabileceğiniz bu turta her ülkede değişik bir isim alır; Fransa’da Gateu de rois, İspanya’da roscon, ABD’de king cake, Portekiz’de bolo rei, Meksika’da rosca, Yunanistan’da vassilopita, …



Gelelim tarifimize:

Malzemeler:

Bir kutu hazır milföy hamuru (18 minik kare hamura ihtiyacımız olacak)
80 gr toz şeker
3 yumurta
125 gr toz badem (aktarlarda bulabilirsiniz)
60 gr tereyağ – oda sıcaklığında
1 minik porselen bebek



Yapılışı:

Fırınınızı önceden 210°C’de ısıtın. Badem kreması; Önce yumurta ve şekeri birlikte çırpın. Sonra yumuşak tereyağı ve toz bademi ekleyip çırpın. Kremanız hazır!

Büyük fırın tepsinizi pişirme kağıdı ile kaplayın. 9 adet kare milföy hamurunu hafifçe birbirlerinin üstüne gelecek şekilde fotoğrafta görüldüğü gibi dizin. Üzerlerini hafifçe unlayın ve  merdane ile geçip, ek yapılmış kenarları birbirine olabildiğince yapıştırın.

Büyük bir turta kabını hamurun üstüne koyun ve keseceğiniz hamurun büyüklüğünü belirleyin. Tam ortasına kenarlardan 2-3 parmak mesafe bırakacak şekilde badem kremasını yayın. Kremanın içine  minik porselen bebeği saklayın.

 Başka bir pişirme kağıdının üzerini hafifçe unlayarak aynı şekilde yine 9 adet kare milföy hamurundan geniş bir hamur elde edin. Dikkatli bir şekilde badem kremalı diğer hamurun üstüne yayın. Turta kalıbıyla kalıp çıkararak iki kat hamuru yuvarlak kesin.

Badem kremasını dışarı taşırmadan kenarlarını hafifçe bastırın. Başparmağınızın izini çıkararak hamurun kenarlarını belirginleştirin.

Kalan bir yumurtayı bir tatlı kaşığı toz şeker ile çırpın ve bir fırça yardımıyla kenarlara gelmeyecek şekilde hamurun üstüne sürün. Çatalla çizerek üstünü hareketlendirin. Fırına verin.

Afiyet olsun...



Yorumlar

Popüler Yayınlar