ALMANLAR'IN MEŞHUR PASTASI: KARAORMAN...




Merhaba..
Size bugün çok özel bir pastanın tarifini vereceğim. Pastamız özel ama bir o kadar da ünlü bir pasta: KARAORMAN PASTASI

Karaorman Pastası, Almanya'da 1930'lardan beri yapılan ve zaman içerisinde dünya çapında bir şöhrete kavuşan kremalı geleneksel Alman pastası. Standart malzemeleri; vişne likörüyle ıslatılmış çikolata bisküvileri, vişne, krema ve rendelenmiş çikolata parçacıkları. Kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte Almanya'nın Kara Orman bölgesinden çıktığı düşünülmektedir.

Pastanın ismiyle ilgili Kara Orman yöresinde üç alternatif teori vardır. İlkine göre pasta kalıbı çikolatalı olduğundan ve üstünde çikolata parçacıkları bulunduğundan kara bir ormanı anımsatır ve bu yüzden bu isim verilmiştir.

İkincisine göre pastanın içinde vişne likörü (Kirschwasser) bulunmasından ve bu içeceğin Kara Orman'a ait olmasından dolayı pastaya bu ad verilmiştir. Üçüncü teoriye göre pastanın eski adı olan Schwarzwaldtorte'nin Schweiz (İsviçre) kelimesinden türemiş ve oraya ait olduğudur.

Gelelim tarifimize:




Malzemeler:

4 yumurta (oda ısısında)
5 yemek kaşığı soğuk su.
1 çimdik tuz.
1 su bardağı şeker.
1 su bardağından 2 parmak eksik un.
1 su bardağından 1 parmak eksik nişasta.
2 yemek kaşığı dolusu kakao.
1 paket kabartma tozu.

İçine koymak için
2 yemek kaşığı dolusu nişasta
2 yemek kaşığı şeker
2 su bardağı vişne suyu
2 su bardağına yakın kiraz (dondurulmuş vişne de olabilir)
Yarım limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı )
5 kutu krema (dolapta soğutulmuş)
4 paket vanilya
5 paket krema sertleştirici

Üzeri için;
12 tane kiraz veya vişne (üst süslemesi için)
150-200 gr bitter çikolata

Islatmak için;
1 bardak vişne suyu (arzuya göre içine 1 kaşık daha şeker konulabilir)



Yapılışı:

Pandispanya için yumurtaların akını ve sarılarını ayrı kaplara ayırıyoruz. Akına 5 yemek kaşığı soğuk su ve 1 çimdik tuzu da ekleyip mikserle iyice kar haline getiriyoruz. Ayrı kapta yumurta sarılarına şekeri ekleyip krema kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz. Sonra kar haline gelen yumurta beyazını yumurta sarıları ve şeker karışımına ekleyip (bu sırada mikseri bırakıp bir spatulayla işimize devam ediyoruz ) alttan yukarı doğru, yumurta beyazları sönmeyecek şekilde yavaş yavaş karıştırıyoruz. Bir tel süzgeç yardımıyla un, nişasta, kabartma tozu ve kakaoyu yumurtalı karışıma eliyoruz ve aşağıdan yukarıya doğru devamlı karıştırıyoruz (yumurtayı söndürmeden). Hamur homojen bir kıvam aldığında, yağladığımız kelepçeli kalıbımıza hamuru boşaltıyoruz.(Ben 26 cmlik kelepçeli kalıp kullandım) Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kekimizi 20-25 dakika arası pişiriyoruz.(bir kürdan yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz, benim pandispanyam 20 dakikada pişti)

Pişen keki kalıptan hiç ayırmadan, öylece soğumaya bırakıyoruz. Sonra küçük bir tencereye vişne suyunu, şekeri, nişastayı ve limon kabuğunu koyup karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynayınca 2 bardak vişneyi de boşaltıp karıştırıp muhallebiyi soğumaya bırakıyoruz.



Yine ayrı büyük bir kapta soğuk kremaları, vanilyaları ve krema sertleştiricilerini koyu krema kıvamına gelene kadar elektrikli mikserle çırpıyoruz. Pandispanyayı eşit olarak 3 parçaya kesiyoruz. İlk katını kaşıkla her yerine gelecek şekilde, vişne suyuyla ıslatıp üzerine soğuttuğumuz vişneli muhallebinin hepsini yayıyoruz. Üzerine kremamızdan bir miktar sürüyoruz. Pandispanyanın 2. katını da üzerine koyup, onu da ıslatıyoruz ve bol krema koyuyoruz. 3. pandispanyayı da koyup ıslattıktan sonra pandispanyanın her yerini kremayla sıvıyoruz. Üzerine ve yanlarına bıçakla kıydığımız çikolataları serpiyoruz. Bir sıkma torbasıyla üzerine kalan kremadan şekiller sıkıp üstlerine de ayırdığımız vişneleri diziyoruz. En az 5 saat mümkünse bir gece dolapta dinlendiriyoruz.



Yorumlar

Popüler Yayınlar