LOKMA'NIN SARAYDAN KÖKENLİSİ: SARAY LOKMASI




Merhaba..
Size daha önce  2 kez lokma tarifi yapmıştım. Ama o kadar çok fazla çeşidi var ki lokmanın, anlat anlat bitmiyor mübarek :) Tarifini yapacağımız üçüncü lokma çeşidimiz SARAY LOKMASI olacak.

Tarife geçmeden önce biraz lokmayı anlatalım size. 

Lokma, un, maya, tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlıp koyu kıvamlı şerbetle tatlandırılarak servisi yapılan bir Türk tatlısıdır.


Lokma kelimesi bir ağız, bir yudum, bir parça yemek anlamına gelen Arapça'daki lukma kelimesinden gelmiştir. Lokmanın bir çeşidi olan bugün Arap kültüründe varolan "kadı lokması" El-Bağdadi tarafından 13. yüzyılda tarif edilmiştir. Lokmanın ülkemizdeki kaynağı Osmanlı Sarayı'na da dayanmakla birlikte halk arasında da yapımı yaygınlaşmıştır.

Lokma tatlısının yapımı yöresel değişiklikler göstermektedir. Ancak bazı yörelerde aşağıda ismi verilen tatlılar daha farklı şekillerde de yapılmaktadır. 

Örneğin saray lokmasının hamuru aynı mayalı lokma hamuru gibi hazırlanmaktadır ve sonra çok küçük parçalar halinde sıkılarak kızartılmak suretiyle de hazırlanmaktadır. Diğer işlemler aynıdır



Malzemeler:

Hamuru için;
4 adet yumurta akı 
500 g peksimet 
600 ml (2 2/3 su bardağı) sıvı yağ 
Tuz 

Şurubu için; 
1 kg (4 su bardağı) toz şeker 
500 ml (2 su bardağı) su 
1 tatlı kaşığı limon suyu veya küçük bir parça limon tuzu



Yapılışı:

Peksimetler havanda ya da robotta çekilerek un haline getirilir. Yumurta akları bir kapta iyice çırpılır.
Peksimet unu çırpılmış yumurtaya azar azar karıştırarak hamur haline getirilir.

Sıvı yağ, kızartma tenceresinde kızdırılır. Lokma hamuru ele alınır, işaret parmağı ve başparmağın arasından sıkılarak top biçiminde küçük bir parça çıkartılır. Yağa batırılmış kaşıkla bu parça alınarak kızgın yağa atılır. Altın sarısı renk alıncaya kadar kızartılır.

Kalan hamurun tamamı aynı şekilde kızartılır ve süzülerek bir kaba alınıp soğutulur.

Ayrı bir tencerede su, şeker ve limon suyu ateşe koyularak şeker eriyinceye kadar karıştırılır.
Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısılır, 2-3 dakika daha kaynatılarak ateşten alınır.

Soğuyan lokmalar sıcak şuruba atılarak şurubu çekinceye kadar bekletilir.

Sıcak ya da soğuk olarak servis yapılır.



























Yorumlar

Popüler Yayınlar