AZERİ QOZ PEÇENYESİ (KURABİYESİ)




Merhaba..
Size bu tarifimizde dost ve kardeş Azerbeycan'da çok sevilen, bizde de Cevizli kurabiye adıyla anılan bir kurabiyeyi, Qoz Peçenyesini tarif edeceğim. Tabi Azerbeycan'da yapıldığı şekliyle.

Ama önce sevgili Azeri kardeşlerimizin mutfak kültüründen bahsetmek istiyorum kısaca;
Azeri mutfağı, Avrupa ve Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Yörelere göre de farklılıklar gösterir.

Azerbaycan mutfağının en önemli özelliği çeşit zenginliği ile doğal malzemelerden meydana gelmesidir. Bu zenginlik bölgeyi gezmiş çeşitli gezginlerin tespitleriyle belgelenmiştir. Bütün yıl boyunca taze sebze ve meyvelerin bulunması, bunların tek başına ya da başka doğal besinlerle birlikte uyumlu bir biçimde kullanılması Azerbaycan mutfağının zenginliğini yaratmıştır

Azerbaycan mutfak kültüründe komşu ve diğer Türk halkların mutfağının etkisi de söz konusudur. Bu etkileşim komşu Kafkas, Türk, İran, Arap, Çin ve Hint mutfakları arasında olmuştur. Burada altının çizilmesi gereken özellik, İpek Yolu. Tarihi İpek Yolu birçok kültür unsuru gibi mutfak kültürlerinin de birbirleriyle tanışmasına yol açmıştır.

Lafı çok da uzatmadan tarifimize geçelim isterseniz.



Malzemeleri:

3 su bardağı un
2 yumurta
200 gr margarin
Yarım bardak şeker
bir şişenin çeyreği kadar soda
Bir çay kaşığı ince yemek tuzu
vanilya

İç için:
1 kutu yoğunlaştırılmış süt
100 gram ceviz




Hazırlanışı:
Margarin yumuşadıktan sonra bütün malzemeler karıştıracağız, Karışıma yavaş yavaş un ekleyerek hamur elde edeceğiz

Yapılan hamurdan küçük parçalar alarak elde yuvarlayıp ve ceviz şeklindeki kalıplara yerleştireceğiz. Eğer elinizde varsa kalıp yerine ceviz kurabiye için hazırlanmış özel pişirim aletleri kullanabilirsiniz.

Hamurlar pişerken, yoğunlaştırılmış sütü suyla karıştırıp inceltmeniz ve ardından da 3 saat boyunca kaynatmanız gerekiyor. Sütümüz kaynamaya başladığında ceviz içlerimizi ilave edeceğiz. Bir süre daha karıştırıp elde ettiğimiz dolgu malzemesini pişen hamurumuzun içine dolduracağız.

Mis gibi ceviz kurabiyemiz hazır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar