TAVUK ETİNDEN TATLI YAPMA YETENEĞİ
Merhaba...
Gerçek tavuk etiyle hazırlanan ancak tavuk tadının çok hafif
anlaşıldığı bu tatlıya herkes bayılıyor. Size bu gün Gerçek Tavuk Göğsü
tarifini vereceğim.
Tavuk göğsünü asla içinde gerçek etin olduğuna
inanamamıştım, şeklinden dolayı bu ismi
verdiklerini düşünmüştüm J
Tavuk etinden tatlı yapma yeteneği diye buna derim…
Tavuk göğsü, Romalılardan Bizans’a oradan da Türklere geçmiş
olan sütlü bir tatlıdır. Günümüzde de yapım şekli aynıdır. Sadece koyultmak
için badem yerine nişasta, bal yerine şeker kullanılır, servise sunulurken
üzerine tarçın eklenir. Avrupa’da Orta Çağ sonuna kadar bilinen
tavukgöğsü sonra ortadan kalkmış. Türkler ise bu enfes tatlıyı kabullenmiş
hatta tepsinin dibini hafifçe yakarak “kazandibi” ni icat etmişler. Önce
saraylarda ve konaklarda yapılan tavukgöğsü ve kazandibi, sonraları
muhallebiciler tarafından yapılmaya başlamış ve halka yayılmış. Yüzyıllardır da
sevilen ve beğenilen; sütlü iki tatlı olarak günümüze kadar gelmişler.
Malzeme:
5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı pirinç unu
6 yemek kaşığı toz şeker
1 adet damla sakızı (1 küçük parça)
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Gerçek tavuk göğsü tatlısına gözle görülemeyecek incelikte
eklenen tavuk göğsünü, üzerini geçecek kadar su ilavesiyle iyice yumuşayana
kadar haşlayın.
Kemik ve deri kısımlarını ayıkladığınız tavuk göğsünü ince
ince ditin. Tel tel ayırdığınız haşlanmış tavuk göğsünü, kevgire alın ve bol
suda yıkayın.
Ayrı bir tencereye aldığınız kadayıf inceliğindeki tavuk
göğüs etlerini üzerini geçecek kadar su ilavesiyle tavuğun kokusu tamamen
çıkana kadar uzun bir süre bekletin. Aralarda suyu değiştirmeyi unutmayın.
Tavuk kokusu tamamen çıkan ve suda uzun süre beklediği için
tel tel ayrılan tavuk göğüs etlerinin suyunu sıkarak süzün.
Soğuk sütü derin bir tencereye aktarın ve suyunu
süzdürdüğünüz tavuk etleriyle birlikte 10 dakika kadar kaynatın.
Mısır nişastası ve pirinç ununu ayrı bir kaseye alın.
Kaynama noktasına gelen sütle kıvamını açtığınız nişasta karışımını tatlı
tenceresine aktarın ve topaklanmaması için metal bir çırpıcı yardımıyla sürekli
karıştırın.
Toz şeker ve damla sakızı eklediğiniz tatlı karışımını şeker
eridikten sonra tahta bir kaşık ya da tokmak yardımıyla döve döve pişirmeye
devam edin.
Pişirme esnasında macun kıvamını alan tavuk göğsü tatlısına
parlaklık vermesi adına son olarak küçük bir parça tereyağı katın ve
karıştırarak tatlının sıcaklığıyla erimesini sağlayın.
Servis kaselerine paylaştırdığınız tatlıyı, kıvam alması
için buzdolabında soğuttuktan sonra arzuya göre dondurma ya da tarçın eşliğinde
servis edin.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder