TAVUK ETİNDEN TATLI YAPMA YETENEĞİ




Merhaba...

Gerçek tavuk etiyle hazırlanan ancak tavuk tadının çok hafif anlaşıldığı bu tatlıya herkes bayılıyor. Size bu gün Gerçek Tavuk Göğsü tarifini vereceğim.

Tavuk göğsünü asla içinde gerçek etin olduğuna inanamamıştım, şeklinden dolayı  bu ismi verdiklerini düşünmüştüm J Tavuk etinden tatlı yapma yeteneği diye buna derim…




Tavuk göğsü, Romalılardan Bizans’a oradan da Türklere geçmiş olan sütlü bir tatlıdır. Günümüzde de yapım şekli aynıdır. Sadece koyultmak için badem yerine nişasta, bal yerine şeker kullanılır, servise sunulurken üzerine tarçın eklenir. Avrupa’da Orta Çağ sonuna kadar bilinen tavukgöğsü sonra ortadan kalkmış. Türkler ise bu enfes tatlıyı kabullenmiş hatta tepsinin dibini hafifçe yakarak “kazandibi” ni icat etmişler. Önce saraylarda ve konaklarda yapılan tavukgöğsü ve kazandibi, sonraları muhallebiciler tarafından yapılmaya başlamış ve halka yayılmış. Yüzyıllardır da sevilen ve beğenilen; sütlü iki tatlı olarak günümüze kadar gelmişler.




Malzeme:

5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı pirinç unu
6 yemek kaşığı toz şeker
1 adet damla sakızı (1 küçük parça)
1 yemek kaşığı tereyağı




Yapılışı:

Gerçek tavuk göğsü tatlısına gözle görülemeyecek incelikte eklenen tavuk göğsünü, üzerini geçecek kadar su ilavesiyle iyice yumuşayana kadar haşlayın.

Kemik ve deri kısımlarını ayıkladığınız tavuk göğsünü ince ince ditin. Tel tel ayırdığınız haşlanmış tavuk göğsünü, kevgire alın ve bol suda yıkayın.

Ayrı bir tencereye aldığınız kadayıf inceliğindeki tavuk göğüs etlerini üzerini geçecek kadar su ilavesiyle tavuğun kokusu tamamen çıkana kadar uzun bir süre bekletin. Aralarda suyu değiştirmeyi unutmayın.

Tavuk kokusu tamamen çıkan ve suda uzun süre beklediği için tel tel ayrılan tavuk göğüs etlerinin suyunu sıkarak süzün.

Soğuk sütü derin bir tencereye aktarın ve suyunu süzdürdüğünüz tavuk etleriyle birlikte 10 dakika kadar kaynatın.

Mısır nişastası ve pirinç ununu ayrı bir kaseye alın. Kaynama noktasına gelen sütle kıvamını açtığınız nişasta karışımını tatlı tenceresine aktarın ve topaklanmaması için metal bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırın.

Toz şeker ve damla sakızı eklediğiniz tatlı karışımını şeker eridikten sonra tahta bir kaşık ya da tokmak yardımıyla döve döve pişirmeye devam edin.

Pişirme esnasında macun kıvamını alan tavuk göğsü tatlısına parlaklık vermesi adına son olarak küçük bir parça tereyağı katın ve karıştırarak tatlının sıcaklığıyla erimesini sağlayın.

Servis kaselerine paylaştırdığınız tatlıyı, kıvam alması için buzdolabında soğuttuktan sonra arzuya göre dondurma ya da tarçın eşliğinde servis edin.

Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar