NE TATLI, NE TUZLU TİRAMİSU…






Merhaba...

Kakao, bisküvi ve kremanın bir araya gelmesiyle oluşabilecek bir tatlının sunacağı lezzete hayır  diyebilecek yeryüzünde pek az insan bulunuyor olmalı. Üstelik bu lezzet, aynı zamanda oldukça hafif bir tatlı ise, bu ihtimalin giderek düşebileceği kolaylıkla tahmin edilebilir. İşte o lezzetlerden biri tiramisu.

Ne tatlı ne tuzlu diyebileceğimiz kahve kokusunu içinize çekerek yiyebileceğiniz harika bir lezzet. Orijinal içeriği savoiardi bisküvisi, yumurta, şeker, rom ve kakao olan tiramisunun doğum yeri İtalya olsa da tam olarak nerede ve nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor.

Tiramisunun bulunuşunu araştırırken karşıma çıkan tarihi çok ilginçti. Oldukça eskiye dayanıyormuş.

Bir Efsaneye göre 17. yy sonunda Toscana ‘nın yüce dük ‘ü III. Cosimo Medici , bir kaç günlüğüne Siena’ya gelmesi ile başlar. Şehrin pastacıları , asaletlerini simgeleyecek yeni bir tatlıyı yüce dük ‘ ün onuruna yaratmaya karar verirler. Çok basit malzemeler ile yapılmış ve lezzetli bir tatlı olması, gösterişli olmasına önem vermişler; çünkü asillerin tatlıları çok sevdiklerini biliyorlarmış. “Tira mi su” bu şekilde yaratıldıktan sonra, yüce dükün onuruna " dükün tatlısı" diye adlandırılmış .
Dük, Sienalı pastacıların yeteneğini ve tatlının lezzetli tadını takdir ettiği için, tarifini yanında Floransa’ya götürür. Böylece “dükün tatlısı” ünlenir ve düklüğün sınırlarını aşar.

Hikaye der ki; saraylıların en çok rağbet ettiği tatlı olur ve “afrodizyak” özellikleri dile getirilir. Bundan dolayı “sevdalı” buluşmalardan önce büyük porsiyonlar ile tüketilmesi alışkanlık haline gelir. Bundan sonra da “dükün çorbası” adı değişir ve imalı bir isim olan “Tira mi su (beni yukarı çek)” adını alır.






Rivayetlerden biri, tiramisunun ilk olarak Treviso’da "Le Beccherie" restoranında pastacı Roberto Linguanotto tarafından yapıldığı. Restoranın bu tatlıyı bulduktan sonra ismi hakkında patent almamış olduğuna dair pişmanlıklar duyduğu söylentiler arasında. Pastacı Roberto Linguanotto, kişisel web sitesinde ise şunları söylüyor: “Beccherie restoranında 1970’lerde çalışmaya başlamıştım. Restoran sahibi Bayan Alba Campeol benden geleneksel tatları deneyerek yeni bir lezzet oluşturmamı istedi, ben de herkese hitap edebilecek bir tatlı üzerinde durdum ve bizim Tiramesù olarak adlandırdığımız, sonraları Tiramisù adıyla anılmaya başlanan; önce İtalya’ya ve ardından tüm dünyaya yayılan bu tatlımız ortaya çıktı.”






Diğeri bir rivayet var ki oldukça duygusal ve romantik: İtalyan kadınların Birinci Dünya Savaşı’nda savaşa giden erkeklere yolluk olarak tiramisu hazırladıkları. Tiramisunun kakao yerine zaman zaman kahve ile de yapıldığını söylersek ve içeriğindeki kafeinin savaşa giden erkeklere enerji ve uyanıklık vermesini sağlaması amacıyla verildiğini düşünürsek, bu ihtimalin de oldukça kuvvetli olduğunu düşünebiliriz.

Bir başka  rivayet ise tiramisunun, eski keklerin likör ile ıslatılarak eskimiş kahvelerin de değerlendirilmesiyle yapılan bir tatlı olduğu.

Daha önce herkesin tadını çok övdüğü halde  Orjinal Tiramisu yapmaya pek cesaret edemediğim bir tatlı. Ama en sonunda yaptım ve bildiğimiz klasik Türk usulü muhallebili tarzı Tiramisudan çok daha farklı ve lezzetli… Size de tavsiye ederim…Tarifi okuduktan sonra yorumlarınızı bekliyorum :)





Malzemeler :

Şurubu için;
240 ml (1 su bardağı) su
2 çorba kaşığı instant toz espresso veya nescafe 

Tiramisu için;
4 adet yumurta sarısı
50 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
80 gr (1/4 su bardağı) kahve likörü
Bir çimdik tuz
Kedi dili bisküvi (hazır aldığınız 1 paket yetecektir)
235 gr (1 su bardağı) krema
225 gr mascarpone peyniri
2 yemek kaşığı kakao (üzerine serpmek için)




Yapılışı :
Şurup için suyu kaynatın, kahveyi içinde çözdürün. 20x20 cm'lik bir borcamı tezgaha koyun. Isıya dayanıklı bir orta boy kaseye yumurtalar, toz şeker, kahve likörü ve tuzu koyun. Ocağın üzerine orta ateşte bir tencere koyun, içine üç parmak kadar su koyup kaynamasını bekleyin. Kaynayınca altını kısın ve üzerine yumurtalı kaseyi oturtun (benmari usulü kaynayan suyun buharı ile bu karışımı pişireceğiz, kase suya kesinlikle değmesin)…

Oturttuğunuz andan itibaren yaklaşık 6-7 dakika sürekli hızlı hızlı çırpmaya başlayın. Dilerseniz bu aşamada el mikseri de kullanabilirsiniz. Karışım beyazlaşıp, kalınlaşacak. Kesinlikle karıştırmayı bırakmayın, topaklanmasın.

Kıvamı koyulaşıp rengi açılınca ocaktan alın ve yaklaşık 10 dakika soğumasını bekleyin. (Buzlu su dolu bir kovanın üzerine oturtabilirsiniz çabuk soğuması için)

Bu sırada sıvı krema ve mascarpone peynirini bir çırpma kabında kabarana kadar çırpın. (Yaklaşık 4-5 dakika) Eğince dökülmeyecek, kabarmış bir kıvamı olmalı. Yumurtalı karışımı çırpılmış kremalı mascarpone'un içine ekleyin ve spatula ile güzelce birbirine yedirin.

Borcama önce kedi dili bisküvilerinin bir kısmını bir kat olacak şekilde teker teker kahveli şuruba batırarak dizin. Üzerine tiramisu karışımınızın yarısını döküp yayın. İkinci kat kedi dili bisküvilerini şuruba batırıp batırıp dizin. Kalan tiramisu karışımının hepsini dökün. Üzerini düzleyin ve buzdolabına koyun. 

Yaklaşık 4 saat buzdolabında bekledikten sonra tam servisten önce üzerine komple kakao serpiştirin ve dilimleyip servis edin.

Afiyet olsun J





Yorumlar

Popüler Yayınlar