NE TATLI, NE TUZLU TİRAMİSU…
Merhaba...
Kakao, bisküvi ve kremanın bir araya gelmesiyle oluşabilecek
bir tatlının sunacağı lezzete hayır
diyebilecek yeryüzünde pek az insan bulunuyor olmalı. Üstelik bu lezzet,
aynı zamanda oldukça hafif bir tatlı ise, bu ihtimalin giderek düşebileceği
kolaylıkla tahmin edilebilir. İşte o lezzetlerden biri tiramisu.
Ne tatlı ne tuzlu diyebileceğimiz kahve kokusunu içinize
çekerek yiyebileceğiniz harika bir lezzet. Orijinal içeriği savoiardi
bisküvisi, yumurta, şeker, rom ve kakao olan tiramisunun doğum yeri İtalya olsa
da tam olarak nerede ve nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor.
Tiramisunun bulunuşunu araştırırken karşıma çıkan tarihi çok
ilginçti. Oldukça eskiye dayanıyormuş.
Bir Efsaneye göre 17. yy sonunda Toscana ‘nın yüce dük ‘ü
III. Cosimo Medici , bir kaç günlüğüne Siena’ya gelmesi ile başlar. Şehrin
pastacıları , asaletlerini simgeleyecek yeni bir tatlıyı yüce dük ‘ ün onuruna
yaratmaya karar verirler. Çok basit malzemeler ile yapılmış ve lezzetli bir
tatlı olması, gösterişli olmasına önem vermişler; çünkü asillerin tatlıları çok
sevdiklerini biliyorlarmış. “Tira mi su” bu şekilde yaratıldıktan sonra, yüce
dükün onuruna " dükün tatlısı" diye adlandırılmış .
Dük, Sienalı pastacıların yeteneğini ve tatlının lezzetli
tadını takdir ettiği için, tarifini yanında Floransa’ya götürür. Böylece “dükün
tatlısı” ünlenir ve düklüğün sınırlarını aşar.
Hikaye der ki; saraylıların en çok rağbet ettiği tatlı olur
ve “afrodizyak” özellikleri dile getirilir. Bundan dolayı “sevdalı”
buluşmalardan önce büyük porsiyonlar ile tüketilmesi alışkanlık haline gelir.
Bundan sonra da “dükün çorbası” adı değişir ve imalı bir isim olan “Tira mi su
(beni yukarı çek)” adını alır.
Rivayetlerden biri, tiramisunun ilk olarak Treviso’da
"Le Beccherie" restoranında pastacı Roberto Linguanotto tarafından
yapıldığı. Restoranın bu tatlıyı bulduktan sonra ismi hakkında patent almamış
olduğuna dair pişmanlıklar duyduğu söylentiler arasında. Pastacı Roberto
Linguanotto, kişisel web sitesinde ise şunları söylüyor: “Beccherie
restoranında 1970’lerde çalışmaya başlamıştım. Restoran sahibi Bayan Alba
Campeol benden geleneksel tatları deneyerek yeni bir lezzet oluşturmamı istedi,
ben de herkese hitap edebilecek bir tatlı üzerinde durdum ve bizim Tiramesù
olarak adlandırdığımız, sonraları Tiramisù adıyla anılmaya başlanan; önce
İtalya’ya ve ardından tüm dünyaya yayılan bu tatlımız ortaya çıktı.”
Diğeri bir rivayet var ki oldukça duygusal ve romantik:
İtalyan kadınların Birinci Dünya Savaşı’nda savaşa giden erkeklere yolluk
olarak tiramisu hazırladıkları. Tiramisunun kakao yerine zaman zaman kahve ile
de yapıldığını söylersek ve içeriğindeki kafeinin savaşa giden erkeklere enerji
ve uyanıklık vermesini sağlaması amacıyla verildiğini düşünürsek, bu ihtimalin
de oldukça kuvvetli olduğunu düşünebiliriz.
Bir başka rivayet ise
tiramisunun, eski keklerin likör ile ıslatılarak eskimiş kahvelerin de
değerlendirilmesiyle yapılan bir tatlı olduğu.
Daha önce herkesin tadını çok övdüğü halde Orjinal Tiramisu yapmaya pek cesaret
edemediğim bir tatlı. Ama en sonunda yaptım ve bildiğimiz klasik Türk usulü
muhallebili tarzı Tiramisudan çok daha farklı ve lezzetli… Size de tavsiye
ederim…Tarifi okuduktan sonra yorumlarınızı bekliyorum :)
Malzemeler :
Şurubu için;
240 ml (1 su bardağı) su
2 çorba kaşığı instant toz espresso veya nescafe
240 ml (1 su bardağı) su
2 çorba kaşığı instant toz espresso veya nescafe
Tiramisu için;
4 adet yumurta sarısı
50 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
80 gr (1/4 su bardağı) kahve likörü
Bir çimdik tuz
Kedi dili bisküvi (hazır aldığınız 1 paket yetecektir)
235 gr (1 su bardağı) krema
225 gr mascarpone peyniri
2 yemek kaşığı kakao (üzerine serpmek için)
Yapılışı :
Şurup için suyu kaynatın, kahveyi içinde çözdürün. 20x20
cm'lik bir borcamı tezgaha koyun. Isıya dayanıklı bir orta boy kaseye
yumurtalar, toz şeker, kahve likörü ve tuzu koyun. Ocağın üzerine orta ateşte
bir tencere koyun, içine üç parmak kadar su koyup kaynamasını bekleyin. Kaynayınca
altını kısın ve üzerine yumurtalı kaseyi oturtun (benmari usulü kaynayan suyun
buharı ile bu karışımı pişireceğiz, kase suya kesinlikle değmesin)…
Oturttuğunuz andan itibaren yaklaşık 6-7 dakika sürekli
hızlı hızlı çırpmaya başlayın. Dilerseniz bu aşamada el mikseri de
kullanabilirsiniz. Karışım beyazlaşıp, kalınlaşacak. Kesinlikle karıştırmayı
bırakmayın, topaklanmasın.
Kıvamı koyulaşıp rengi açılınca ocaktan alın ve yaklaşık 10
dakika soğumasını bekleyin. (Buzlu su dolu bir kovanın üzerine oturtabilirsiniz
çabuk soğuması için)
Bu sırada sıvı krema ve mascarpone peynirini bir çırpma
kabında kabarana kadar çırpın. (Yaklaşık 4-5 dakika) Eğince
dökülmeyecek, kabarmış bir kıvamı olmalı. Yumurtalı karışımı çırpılmış kremalı
mascarpone'un içine ekleyin ve spatula ile güzelce birbirine yedirin.
Borcama önce kedi dili bisküvilerinin bir kısmını bir kat
olacak şekilde teker teker kahveli şuruba batırarak dizin. Üzerine tiramisu
karışımınızın yarısını döküp yayın. İkinci kat kedi dili bisküvilerini şuruba
batırıp batırıp dizin. Kalan tiramisu karışımının hepsini dökün. Üzerini
düzleyin ve buzdolabına koyun.
Yaklaşık 4 saat buzdolabında bekledikten sonra
tam servisten önce üzerine komple kakao serpiştirin ve dilimleyip servis edin.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder