ALTUNÇUL AİLESİNDEN BİLİMSEL BİR PASTA TARİFİ DAHA


Merhaba..
Değerli takipçimiz Yrd. Doç. Dr. Sayın Vehbi Altunçul hocamızın, ailesiyle beraber tamamen bilimsel gerçeklerin ışığında hareket ederek, sağlığa yararlı ürünler sunmak için hazırladığı pasta tarifleri gelmeye devam ediyor.

Hocamız bu kez bizim için bu kez KARAMELLİ ŞAM FISTIKLI PASTA  hazırlamış. O halde biz aradan çekilelim ve sözü Altunçul ailesine bırakalım...

Beğeneceğinizi umduğumuz pastamızda 4 adet yumurta bulunmaktadır. Yumurta, D vitamini içeren nadir besin kaynaklarından olup, 1 orta boy yumurta günlük D vitamini ihtiyacının %4’ünü karşılamaktadır.



Yumurtanın Besin Değerine göz atacak olursak; 1 orta boy çiğ yumurta (44 gr), 4 gr yağ, 32.6 mg omega 3 yağ asidi, 505 mg omega 6 yağ asidi, 110 mg kolin, 33.4 gram su, 186 mg kolesterol (günlük ihtiyacın %62’si), 5.5 gr protein (günlük ihtiyacın %11’i), 214 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü), 15.4 IU D vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü), 0.4 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %2’si), 0.2 mg riboflavin (günlük ihtiyacın %2’si), 0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %3’ü), 20.7 mcg folat (günlük ihtiyacın %5’i), 0.6 mcg B12 vitamini (günlük ihtiyacın %9’u), 23.3 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %2’si), 0.8 mg demir (günlük ihtiyacın %4’ü), 5.3 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %1’i), 84 mg fosfor (günlük ihtiyacın %8’i), 59 mg potasyum (günlük ihtiyacın %2’si), 61.6 mg sodyum (günlük ihtiyacın %3’ü), 0.5 mg çinko (günlük ihtiyacın %3’ü), 13.9 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %20’si) ve 63 kalori  içermektedir.



Ayrıca, pastamızda yer alan diğer malzemelerden, süt, zeytinyağı, şeker ve krema ise, pastamıza lezzet katmakta ve enerji kaynağı olarak önemlidir.

MALZEMELER:
4 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
4 yemek kaşığı kakao
2 su bardağı un
1 paket kakaolu pasta kreması

Karamel İçin
1 paket krema
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı şamfıstığı



YAPILIŞI
Öncelikle, yumurta ve 2 su bardağı toz şekeri köpük haline gelene kadar çırpalım. Üzerine süt, sıvı yağ, vanilyayı ilave edip tekrar çırpmayı sürdürelim. Sonrasında kakao, un ve kabartma tozunu ilave edip tekrar çırpalım. Son olarak, zeminini yağladığımız ısıya dayanıklı herhangi bir tepsiye malzemeyi döküp, yaklaşık 200 dereceye ısıtılmış fırında pişirelim.

 Bu sırada pasta kremasını kutudaki tarifine uygun olarak hazırlayalım. Kekimiz soğuduktan sonra ortadan ikiye kesip hazırladığımız pasta kremasını arasına muntazam olarak yayalım. Sonrasında yaklaşık 2 saat süreyle buzdolabında dinlenmeye bırakalım.

Karamelin Hazırlanması
Bir su bardağı toz şekeri yapışmaz bir tencereye koyup şekerimiz eriyene kadar orta ateşte yavaş yavaş karamelize edelim. Ancak bu işlem sırasında şekerin yanmamasına dikkat etmemiz gerekir. Diğer dikkat edeceğimiz husus ise kesinlikle şeker tamamen erimeden kaşık sürmememizdir.

Bu arada, kenarlardan karamelize olmaya başlayınca tenceremizi hafif hafif sallayarak şekerin erimesini kolaylaştırabiliriz. Diğer taraftan 1 paket kremayı başka bir kapta kaynama noktasına getirip altını kapatalım.

Karamelize olmuş şekerimizin içine sıcak kremamızı dikkatli bir şekilde ilave ediyor ve şeker kremanın içinde tamamen eriyene kadar kaşıkla karıştıralım. Sonrasında, ocağımızın altını kapatıp içine 1 su bardağı Şam fıstığını ilave edelim.

Hazırlanan pastanın üzerine fıstıklı karameli döktüğümüz de bu leziz pasta servise hazır olacaktır.




Yorumlar

Popüler Yayınlar