İSTER HEDİYELİK, İSTER EVDE ATIŞTIRMALIK EV YAPIMI ŞEKERLEMELER ÇOK LEZZETLİ !


Merhaba…

Bugün size tarifini vereceğim Portakal Kabuğu Şekerlemesi yapımı biraz uğraştırsa da emeğinize değiyor. Portakal meyvesi turunçgiller familyasının, C vitamini açısından epeyce zengin olan bir üyesidir. Açıkça söylemek gerekirse, portakal kabuğunun sağlık açısından olan faydaları toplumumuzca çok az bilinmekte.


Portakalı sıktınız ya da afiyetle yemek üzere soydunuz ve kabuğunu çöp tenekesinin içine attınız. Yapmayın! Çünkü portakal kabuğu portakalın iç kısmından çok daha yoğun ve sağlık için faydalı olan besin bileşiklerine sahip. Portakal kabuğunun acı bir tadı olması sebebiyle tüketmek zor ama yemeklere, salatalara, hamur işlerine ve çaylara rendelenmiş portakal kabuğu ekleyebilirsiniz. Ayrıca portakal kabuğunun altındaki beyaz iç kabuk ta çok faydalı ve onu doğrudan tüketmek çok daha kolay. Portakal üretiminde zararlılara karşı kullanılan kimyasallar, kabuğunda kalıntılara neden olur. Bu yüzden kullanmadan önce çok iyi yıkamalısınız. Hatta en güvenilir şekilde tüketmek için organik portakal tercih etmelisiniz

100 gram portakal kabuğunda 25 gr karbonhidrat, 11 gr lif, 1.5 gr protein ve 1 gr portakal yağı bulunur. 100 gr portakal kabuğu yaklaşık 100 kaloridir, A, B ve C vitaminlerinden, demir, kalsiyum, çinko, bakır, magnezyum minerallerinden ve tangeritin, nobiletin ve d-limonen gibi fitokimyasal maddelerden çok zengindir


Cilt lekeleri ve koyu lekeler portakal kabukları ile azaltılabilir. Portakal kabukları cilt tonunu geliştirmeye yardımcı olan doğal bir çamaşır suyu olarak çalışır. Portakal kabuklarındaki güçlü antioksidanlar, serbest radikalleri defetmeye yarar. Bu serbest radikaller cildin yaşlanmasını hızlandırır ve kırışıklık, ince çizgiler ve cilt sarkmalarını teşvik eder. Ayrıca sağlıklı cilt hücrelerine zarar verir. Doğada biraz aşındırıcı olan portakal kabuğu tozu cildinizdeki kir ve ölü cilt hücreleri kaldırmak için doğal peeling ajanı olarak çalışıyor. Böylece ciltteki siyah ve beyaz noktaları temizliyor. Hatta sivilce oluşumunu azaltıyor. Taze portakal peelingi dişlerde biriken sarı katmanı azaltabilir. Portakal kabuğu, özellikle sigara lekesini giderir.

Portakal kabukları kilo vermenize yardımcı olabilir. Portakal kabuğunun içerisinde birçok besin bileşenleri mevcuttur, özellikle C vitamini, bu antioksidan ve vitaminler yağ yakmanıza yardımcı olur.

Portakal kabuğu kalp hastalığı ve kalp krizi de dahil olmak üzere kalp-damar hastalığı riskini azaltır. Vücutta ki düşük yoğunluklu lipoproteinleri (LDL veya “kötü” kolesterol) azaltmaya yardımcı olabilir.

Bu tarifle hem çöpe attığımız portakal kabukları değerlenmiş oluyor hem de keklerde ,turtalarda kullanabileceğimiz hatta çikolataya bulayıp çıtır çıtır yiyebileceğimiz mis kokulu bir şekerlemeye sahip oluyoruz. Pasta süslemelerinde, kurabiyelerde, aşurede, keklerde rahatlıkla kullanabileceğiniz bir şekerleme.



Malzemeler :
500 gr portakal kabuğu ( yaklaşık 6 adet orta boy portakaldan çıkıyor)
400 gr toz şeker
300 gr su
200 gr portakal suyu



Yapılışı:

Portakallar iyice yıkanıp, dikey şekilde soyularak ince şeritler halinde kesilir ( Julyen) yaklaşık yarım santim olacak şekilde. Diğer taraftan portakallarımızı sıkıp suyunu ayrı bir kaba alalım.

Doğranmış olan kabuklar kapaklı bir tencereye koyulur ve üzerlerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edilir ve 5 dakika kadar kaynatılıp, soğuk suya koyup suyu süzülür. Bu işlem üç defa tekrarlanır (kaynatma işlevine geçerken her seferinde soğuk su kullanmalısınız)

Kaynatılıp suyu süzülen portakal kabukları geniş bir tencereye alınır ve içine şeker, su ve portakal suyumuz konularak orta ateşte 1 saat kadar kaynatılır. Kaynatılırken üzeri yağlı kağıt ile kaplanır aman dikkat her an taşabilir.

Bir saat sonunda portakal kabuklarımız yumuşamış ise ( yumuşamamış ise yumuşayıncaya kadar kaynatın)  ocaktan alınıp bir tel ızgara üzerine alınıp suyu süzülerek 3 saat kadar oda sıcaklığında kurutulur. Bu aşamada portakal kabuklarımız hafif nemlidir. Daha sonra (isteğe bağlı olarak toz şekere bulanır)  yağlı kağıt üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizilir kuruma işlevi tamamlanır.
Afiyet olsun J




Yorumlar

Popüler Yayınlar