İSTER HEDİYELİK, İSTER EVDE ATIŞTIRMALIK EV YAPIMI ŞEKERLEMELER ÇOK LEZZETLİ !
Merhaba…
Bugün size tarifini vereceğim Portakal Kabuğu Şekerlemesi yapımı
biraz uğraştırsa da emeğinize değiyor. Portakal meyvesi turunçgiller familyasının, C vitamini
açısından epeyce zengin olan bir üyesidir. Açıkça söylemek gerekirse, portakal
kabuğunun sağlık açısından olan faydaları toplumumuzca çok az bilinmekte.
Portakalı sıktınız ya da afiyetle yemek üzere soydunuz ve
kabuğunu çöp tenekesinin içine attınız. Yapmayın! Çünkü portakal kabuğu
portakalın iç kısmından çok daha yoğun ve sağlık için faydalı olan besin
bileşiklerine sahip. Portakal kabuğunun acı bir tadı olması sebebiyle tüketmek
zor ama yemeklere, salatalara, hamur işlerine ve çaylara rendelenmiş portakal
kabuğu ekleyebilirsiniz. Ayrıca portakal kabuğunun altındaki beyaz iç kabuk ta
çok faydalı ve onu doğrudan tüketmek çok daha kolay. Portakal üretiminde
zararlılara karşı kullanılan kimyasallar, kabuğunda kalıntılara neden olur. Bu
yüzden kullanmadan önce çok iyi yıkamalısınız. Hatta en güvenilir şekilde
tüketmek için organik portakal tercih etmelisiniz
100 gram portakal kabuğunda 25 gr karbonhidrat, 11 gr
lif, 1.5 gr protein ve 1 gr portakal yağı bulunur. 100 gr portakal kabuğu
yaklaşık 100 kaloridir, A, B ve C vitaminlerinden, demir, kalsiyum, çinko,
bakır, magnezyum minerallerinden ve tangeritin, nobiletin ve d-limonen gibi
fitokimyasal maddelerden çok zengindir
Cilt lekeleri ve koyu lekeler portakal kabukları ile
azaltılabilir. Portakal kabukları cilt tonunu geliştirmeye yardımcı olan
doğal bir çamaşır suyu olarak çalışır. Portakal kabuklarındaki güçlü antioksidanlar, serbest
radikalleri defetmeye yarar. Bu serbest radikaller cildin yaşlanmasını
hızlandırır ve kırışıklık, ince çizgiler ve cilt sarkmalarını teşvik eder.
Ayrıca sağlıklı cilt hücrelerine zarar verir. Doğada biraz aşındırıcı olan portakal kabuğu tozu cildinizdeki
kir ve ölü cilt hücreleri kaldırmak için doğal peeling ajanı olarak çalışıyor.
Böylece ciltteki siyah ve beyaz noktaları temizliyor. Hatta sivilce oluşumunu
azaltıyor. Taze portakal peelingi dişlerde biriken sarı katmanı
azaltabilir. Portakal kabuğu, özellikle sigara lekesini giderir.
Portakal kabukları kilo vermenize yardımcı olabilir.
Portakal kabuğunun içerisinde birçok besin bileşenleri mevcuttur, özellikle C
vitamini, bu antioksidan ve vitaminler yağ yakmanıza yardımcı olur.
Portakal kabuğu kalp hastalığı ve kalp krizi de dahil olmak
üzere kalp-damar hastalığı riskini azaltır. Vücutta ki düşük yoğunluklu lipoproteinleri
(LDL veya “kötü” kolesterol) azaltmaya yardımcı olabilir.
Bu tarifle hem çöpe attığımız portakal kabukları değerlenmiş
oluyor hem de keklerde ,turtalarda kullanabileceğimiz hatta çikolataya bulayıp
çıtır çıtır yiyebileceğimiz mis kokulu bir şekerlemeye sahip oluyoruz. Pasta süslemelerinde,
kurabiyelerde, aşurede, keklerde rahatlıkla kullanabileceğiniz bir şekerleme.
Malzemeler :
500 gr portakal kabuğu ( yaklaşık 6 adet orta boy
portakaldan çıkıyor)
400 gr toz şeker
300 gr su
200 gr portakal suyu
Yapılışı:
Portakallar iyice yıkanıp, dikey şekilde soyularak ince
şeritler halinde kesilir ( Julyen) yaklaşık yarım santim olacak şekilde. Diğer
taraftan portakallarımızı sıkıp suyunu ayrı bir kaba alalım.
Doğranmış olan kabuklar kapaklı bir tencereye koyulur ve
üzerlerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edilir ve 5 dakika kadar
kaynatılıp, soğuk suya koyup suyu süzülür. Bu işlem üç defa tekrarlanır
(kaynatma işlevine geçerken her seferinde soğuk su kullanmalısınız)
Kaynatılıp suyu süzülen portakal kabukları geniş bir
tencereye alınır ve içine şeker, su ve portakal suyumuz konularak orta ateşte 1
saat kadar kaynatılır. Kaynatılırken üzeri yağlı kağıt ile kaplanır aman dikkat
her an taşabilir.
Bir saat sonunda portakal kabuklarımız yumuşamış ise (
yumuşamamış ise yumuşayıncaya kadar kaynatın) ocaktan alınıp bir tel ızgara üzerine alınıp
suyu süzülerek 3 saat kadar oda sıcaklığında kurutulur. Bu aşamada portakal
kabuklarımız hafif nemlidir. Daha sonra (isteğe bağlı olarak toz şekere
bulanır) yağlı kağıt üzerine birbirine
değmeyecek şekilde dizilir kuruma işlevi tamamlanır.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder