İLK KEZ ÇİNLİLERİN KEŞFETTİĞİ HAFİF YAZ TATLISI SORBE




Merhaba...

İlk kez Çinlilerin keşfettiği sorbe, sıcak yaz günlerinin ideal serinletici lezzetidir. Bugün sizinle pratik vişneli sorbe tarifi paylaşacağım. Ana malzemesini meyve ve meyve suyunun oluşturduğu sorbeler hafif bir yaz tatlısı olarak küçük büyük herkes tarafından sevilerek tüketilir.

Sorbe ilk kez meyve, bal ve kardan yapıldığı ve yemek sonrası tatlı yerine yendiği görülür, geçmişi de dondurmadan daha eskilere dayanır. Sorbeyi ilk kez Çinliler hazırlamış, Perslere ve Araplara öğretmişlerdir. Araplarla yoğun ilişki içinde olan İtalyanlar aracılığıyla da tüm Avrupa ya Yayılmıştır. Sorbe sözcüğünün kökeni, tatlı içki anlamına gelen Türkçe “şerbet”, Arapça “şarap”tan gelir. Günümüzde yemek üstüne veya yemekler arasında alınan serinletici, klasik bir tattır. Bunun yanı sıra içine alkol katıldığında davetlerin şık bir ikramı haline gelir.




Sorbe Anadolu'da uzun yıllardır süregelen, meyve suyu, pekmez ve balın dağların doruk noktalarından getirilen tertemiz karların üzerine dökülmesiyle yapılan kar dondurmasına benzer oluşturulmuş bir tatlıdır. Son yıllarda ise en trend soğuk tatlılardan biri olmuştur. İlk anda akla dondurmayı çağrıştıran sorbeyi dondurmadan ayıran oldukça farklı özellikleri vardır. Öncelikli olarak sorbenin yapımı dondurmaya göre çok daha kolaydır. İçerisinde süt ve yumurta bulundurmaz. Ayrıca, yapısı dondurma gibi kıvamlı değil daha buzlu ve kristalizedir.




Sorbeler günümüzde hem yemeğin ardından tatlı niyetine hem de yemek öncesi ve yemek aralarında ağzı nötralize etmek için (örneğin tavuktan ete veya balığa geçerken) tüketilir. Ana malzemesinin meyve olmasından dolayı oldukça sağlıklıdır. 

Gluten içermediği için çölyak hastaları, vegan beslenen kişiler, süte ve yumurtaya karşı alerjisi olanlar için dondurma hissi uyandıran harika bir tatlıdır.

Vişne, limon, frambuaz, muz, böğürtlen, çilek, kara dut, incir, elma, ananas, erik, kiraz, kızılcık, kivi, kara üzüm gibi daha birçok meyveyle yaz kış evde kendi sorbelerinizi yapabilirsiniz. Dondurulmuş meyveleri mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar çekip üzerine çok az su, biraz limon suyu veya limon kabuğu, isteğe bağlı olarak da şeker ekleyebilirsiniz. Sorbe yapımında kullandığınız limon suyu meyve tadının ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Şeker oranını da damak tadınıza ve kullandığınız meyvelere göre düzenleyebilirsiniz.

Sorbeleri enfes kılan şey ise şeker harici hiç bir katkı maddesi içermemesidir.





Malzemeler:
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1 adet limonun suyu
3 su bardağı vişne

Üzeri için:

Tercihe bağlı olarak süslemek için ceviz, fındık, fıstık, limon dilimleri, nane kullanabilirsiniz.



Yapılışı:

Öncelikle tencereye şekeri ve suyu alıp şerbet kıvamında kaynatın. Şerbet kıvamını aldıktan sonra bir kenara soğuması için bırakın.

Bu arada vişneleri çekirdeklerinden ayırıp rondoya koyalım ve püre olana kadar rondoyu devamlı çalıştıralım. Püre olduktan sonra soğuyan şerbetimizi ve limon suyunu ekleyelim ve karıştıralım.
İçinde kalan püreleri almak için süzgeç yardımıyla süzelim. Sorbenin üzerinde oluşan pembe köpüğü kaşık yardımıyla alıp atalım.

Eğer dondurma makineniz varsa 20 dakika boyunca çevirin ve derin dondurucuya uygun kapaklı bir kap ile difrize atıp en az 4 saat bekletin.

Dondurma makineniz yoksa bir kaba koyup difrize atın ve her 1saatte bir çatal ile karıştırıp kristalize olmamasını sağlayın. Bu işlemi de en az 4 sefer yapın.

Sorbelerin sunumu da oldukça önemlidir. Kullanacağınız kupu mutlaka önceden soğutmalısınız. Donduktan sonra sunuma hazır. İsterseniz dondurma kaşığı ile isterseniz kesme şeklinde sunumuzu yapabilirsiniz

Özel gün ve davetlerinizde eğer alkol tercih ediyorsanız, sorbenizin üzerine alkollü içki (genellikle likör tercih edilir) dökerseniz misafirlerinize şık bir ikram sunmuş olursunuz.

Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar