İLK KEZ ÇİNLİLERİN KEŞFETTİĞİ HAFİF YAZ TATLISI SORBE
Merhaba...
İlk kez Çinlilerin keşfettiği sorbe, sıcak yaz günlerinin
ideal serinletici lezzetidir. Bugün sizinle pratik vişneli sorbe tarifi
paylaşacağım. Ana malzemesini meyve ve meyve suyunun oluşturduğu sorbeler hafif
bir yaz tatlısı olarak küçük büyük herkes tarafından sevilerek tüketilir.
Sorbe ilk kez meyve, bal ve kardan yapıldığı ve yemek
sonrası tatlı yerine yendiği görülür, geçmişi de dondurmadan daha eskilere
dayanır. Sorbeyi ilk kez Çinliler hazırlamış, Perslere ve Araplara
öğretmişlerdir. Araplarla yoğun ilişki içinde olan İtalyanlar aracılığıyla
da tüm Avrupa ya Yayılmıştır. Sorbe sözcüğünün kökeni, tatlı içki anlamına
gelen Türkçe “şerbet”, Arapça “şarap”tan gelir. Günümüzde yemek üstüne
veya yemekler arasında alınan serinletici, klasik bir tattır. Bunun yanı
sıra içine alkol katıldığında davetlerin şık bir ikramı haline gelir.
Sorbe Anadolu'da uzun yıllardır süregelen, meyve suyu,
pekmez ve balın dağların doruk noktalarından getirilen tertemiz karların
üzerine dökülmesiyle yapılan kar dondurmasına benzer oluşturulmuş bir tatlıdır.
Son yıllarda ise en trend soğuk tatlılardan biri olmuştur. İlk anda akla
dondurmayı çağrıştıran sorbeyi dondurmadan ayıran oldukça farklı özellikleri
vardır. Öncelikli olarak sorbenin yapımı dondurmaya göre çok daha kolaydır.
İçerisinde süt ve yumurta bulundurmaz. Ayrıca, yapısı dondurma gibi kıvamlı
değil daha buzlu ve kristalizedir.
Sorbeler günümüzde hem yemeğin ardından tatlı niyetine hem
de yemek öncesi ve yemek aralarında ağzı nötralize etmek için (örneğin tavuktan
ete veya balığa geçerken) tüketilir. Ana malzemesinin meyve olmasından dolayı
oldukça sağlıklıdır.
Gluten içermediği için çölyak hastaları, vegan beslenen
kişiler, süte ve yumurtaya karşı alerjisi olanlar için dondurma hissi uyandıran
harika bir tatlıdır.
Vişne, limon, frambuaz, muz, böğürtlen, çilek, kara dut,
incir, elma, ananas, erik, kiraz, kızılcık, kivi, kara üzüm gibi daha birçok
meyveyle yaz kış evde kendi sorbelerinizi yapabilirsiniz. Dondurulmuş meyveleri
mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar çekip üzerine çok az su, biraz
limon suyu veya limon kabuğu, isteğe bağlı olarak da şeker ekleyebilirsiniz.
Sorbe yapımında kullandığınız limon suyu meyve tadının ön plana çıkmasını
sağlayacaktır. Şeker oranını da damak tadınıza ve kullandığınız meyvelere göre
düzenleyebilirsiniz.
Sorbeleri enfes kılan şey ise şeker harici hiç bir katkı
maddesi içermemesidir.
Malzemeler:
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1 adet limonun suyu
3 su bardağı vişne
Üzeri için:
Tercihe bağlı olarak süslemek için ceviz, fındık, fıstık, limon dilimleri, nane kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
Öncelikle tencereye şekeri ve suyu alıp şerbet kıvamında
kaynatın. Şerbet kıvamını aldıktan sonra bir kenara soğuması için bırakın.
Bu arada vişneleri çekirdeklerinden ayırıp rondoya koyalım
ve püre olana kadar rondoyu devamlı çalıştıralım. Püre olduktan sonra soğuyan
şerbetimizi ve limon suyunu ekleyelim ve karıştıralım.
İçinde kalan püreleri almak için süzgeç yardımıyla süzelim.
Sorbenin üzerinde oluşan pembe köpüğü kaşık yardımıyla alıp atalım.
Eğer dondurma makineniz varsa 20 dakika boyunca çevirin ve
derin dondurucuya uygun kapaklı bir kap ile difrize atıp en az 4 saat bekletin.
Dondurma makineniz yoksa bir kaba koyup difrize atın ve her
1saatte bir çatal ile karıştırıp kristalize olmamasını sağlayın. Bu işlemi de
en az 4 sefer yapın.
Sorbelerin sunumu da oldukça önemlidir. Kullanacağınız kupu
mutlaka önceden soğutmalısınız. Donduktan sonra sunuma hazır. İsterseniz
dondurma kaşığı ile isterseniz kesme şeklinde sunumuzu yapabilirsiniz
Özel gün ve davetlerinizde eğer alkol tercih ediyorsanız,
sorbenizin üzerine alkollü içki (genellikle likör tercih edilir) dökerseniz
misafirlerinize şık bir ikram sunmuş olursunuz.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder