AŞKIN YANSIMASI, KADİFE DOKULU RED VELVET
Merhaba...
Kırmızı Kadife kek,
aslında peynirli kremasıyla iki katlı bir pasta. Tam yağlı sütten elde edilen
ve asidik bir tat da taşıyan buttermilk'i, ülkemizde kolay kolay
bulamadığımızdan bir benzerini evde kendimiz hazırlıyoruz.
Son 10 yılda Amerika'da popüler olan ve düğün pastası olarak
da hazırlanmaya başlayan "red velvet cake" (kadife dokulu kırmızı
pasta/kek), pancarın yanı sıra kakaonun da yapısında bir miktar bulunan
"antosiyanin" (kırmızı renk veren madde) ve butter milk sayesinde
kırmızı rengini alsa da orijinal reçetelerin çoğunda pancar kökleri, dut gibi
besinlerin kullanılarak rengini verdiği kırmızı renkli organik gıda boyaları yer alıyor.
Kadife dokulu keki arzuya göre gıda boyası kullanmadan da
hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
4 adetyumurta
1 su bardağıtoz şeker
1 su bardağı tam yağlı süt (1 yemek kaşığı elma sirkesiyle
karıştırılacak)
100 gramtere yağı
1 tatlı kaşığı vanilya
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu (1 tatlı kaşığı limon suyuyla
köpürtülecek)
1/2 çay kaşığı toz kırmızı gıda boyası
3 silme tatlı kaşığı kakao
Kreması için:
300 gram mascarpone peyniri yada suyunu süzdürdüğünüz labne
peyniri
250 ml. krema
2 yemek kaşığı toz krem şanti yada pudra şekeri
Yapılışı:
Un ve kakaoyu eledikten sonra ayrı bir kapta bekletin.( Dark
kakao kullanmayın aksi takdirde kekin renginin kırmızı-bordo tonundan
kahverengiye yaklaşmasına sebep olacaktır.)
Buttermilk olmadığı için ılıtıp oda sıcaklığına getirdiğiniz
sütü elma sirkesiyle karıştırdıktan sonra 10 dakika kadar bekletin.
Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını karıştırma kabına
alın. Toz şeker ilave ettikten sonra mikserle krema halini alana kadar
karıştırın.
Yumurtaları teker teker katıp mikserle karıştırma işlemini
sürdürün. Vanilyayı ekleyin. Oda ısısında bekleyen ve koyulaşan sütü kırmızı,
toz gıda boyasıyla karıştırın. Süt ve kakaolu un karışımını azar azar ekleyerek
kek harcını mikserle orta devirde karıştırın. Bordoya çalan kırmızı bir renk
alan kek harcına son olarak taze sıkılmış limon suyuyla köpürttüğünüz kabartma
tozunu ekleyin.
Bu noktadan sonra spatulayla karıştırdığınız kek harcını
tabanını yağlı kağıtla kapladığınız 22 cm.lik kelepçeli kek harcına aktarın.
Eşit oranda kabarması için üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin.Önceden
ısıtılmış 170 derece fırında 50 dakika pişirin.
Pastanın kreması için; suyunu süzdürdüğünüz mascarpone
peynirini karıştırma kabına alın. Toz krem şanti ya da aynı oranda pudra şekeri
ve toz krema sertleştirici kattığınız krema karışımını mikserle karıştırın. Son
olarak sıvı krema eklediğiniz karışımı, koyulaşana kadar mikserle karıştırın.
Daha kıvamlı olması için üzerini streç filmle kapladıktan sonra buzdolabında
soğutun.
Pişen ve fırın ısısında 10 dakika kadar dinlenen keki, oda
ısısında soğuttuktan sonra kalıbından dikkatli bir şekilde çıkartın.
Pasta tabanı dilimleyici aparat ya da keskin bir bıçak
yardımıyla soğuyan keki orta kısmından keserek iki adet pasta tabanı elde edin.
Ufalanan kek parçalarını hafif bir renk vermesi için soğuyan krema karışımına
katın.
Pişirme esnasında üstte kalan kek tabanını ters çevirerek
servis tabağına yerleştirin. Hazırladığınız krema karışımının 1/3’ünü pasta
tabanının üzerine yayın.
Pişirme esnasında tabanı kek kalıbına değen ve altta kalan
pasta katını kremanın üzerine kapattıktan sonra kalan kremayla pastanın üzerini
ve kenar kısımlarını sıvayın.
Hazırladığınız kadife dokulu ve kırmızı renkli pastayı,
buzdolabında soğuttuktan sonra dilimleyerek servis edin.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder