BURSANIN YÖRESEL LEZZETİ; KEMAL PAŞA TATLISI
Merhaba
Bugün size vereceğim tarif, Bursa’nın Mustafakemalpaşa
ilçesindekilerin keşfettiği, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan peynir
tatlısı, o yöreye ait bir tatlı çeşididir.
Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim
miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır.
Aslı “Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı” olan ve
yaygın adıyla “Kemalpaşa Tatlısı” olarak bilinen tatlı, ilçede günlük
üretiliyor ve taze olarak tüketiliyor.
1950′li yıllardan beri üretimi devam eden tatlı özel bir
peynirle yapılmaktadır. Aslında evlerde yapımının zorlaşmasının sebebi de
budur. İçinde peynir olduğu için raf ömrü de kısalmaktadır. Bunun için ilçede
tatlı taze peynirle yapılmakta ve satılmakta fakat hazır paketler için iki kez
fırınlanarak kavrulmaktadır.
Biz bu tatlıyı evde taze ve aslına sadık kalarak tuzsuz
beyaz peynir ilavesiyle yapacağız.
Malzemeler:
2 adet yumurta
300 gr. tuzsuz beyaz peynir
2 yemek kaşığı pekmez
1 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak az un
1 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak az irmik
1 paket kabartma tozu
300 gr. tuzsuz beyaz peynir
2 yemek kaşığı pekmez
1 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak az un
1 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak az irmik
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Üzeri için:
Arzuya göre ceviz, fındık, fıstık, kaymak, kremşanti, hindistan cevizi ya da dondurma
Yapılışı:
Tatlının şerbeti için; su ve toz şekeri tencereye alın. Toz
şeker tamamen eriyene kadar karıştırdığınız şerbet karışımını kısık ateşte
kaynamaya bırakın.
Kemalpaşa tatlısının hamurunu hazırlamak için; derin bir
karıştırma kabında tuzsuz beyaz peyniri rendeleyin.
Yumurtaları ve pekmezi katıp, rendelenmiş tuzsuz beyaz
peynirle birlikte krema halini alana kadar elinizle karıştırın.
İrmik, elenmiş un ve kabartma tozu kattığınız hamuru kıvam
alana kadar yoğurun.
Yumuşak bir kıvamda olan yağsız hamuru cevizden biraz daha
küçük olacak şekilde parçalara ayırın. Hazırladığınız hamur ele yapışıyorsa
ellerinizi hafif bir şekilde yağladıktan sonra hamurlara tatlı şeklini verin.
Elinizle yuvarladığınız hamurları, tabanını yağlı kağıtla kapladığınız fırın
tepsisine aralıklı olarak dizin.
Kemalpaşa tatlılarını, önceden ısıtılmış 180 derece fırında
üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Fırından çıkarttıktan sonra oda sıcaklığında dinlenen ve ilk
sıcaklığı giden kemalpaşa tatlılarını kaynamakta olan sıcak şerbet karışımına
atın.
Şerbet içinde şişmesi ve yumuşaması için ters yüz ederek 10
dakika daha pişirdiğiniz tatlıları dikkatli bir şekilde servis tabağına alın.
(Şerbet karışımında bekleyip, şişen fırınlanmış Kemalpaşa tatlılarını kevgir
yardımıyla çok fazla karıştırmadan pişirmeye dikkat edin) Kalan şerbeti
üzerlerine gezdirdiğiniz tatlıları, soğuduktan sonra servis edin.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder