BURSANIN YÖRESEL LEZZETİ; KEMAL PAŞA TATLISI




Merhaba

Bugün size vereceğim tarif, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindekilerin keşfettiği, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan peynir tatlısı, o yöreye ait bir tatlı çeşididir.
Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır.

Aslı “Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı” olan ve yaygın adıyla “Kemalpaşa Tatlısı” olarak bilinen tatlı, ilçede günlük üretiliyor ve taze olarak tüketiliyor.

1950′li yıllardan beri üretimi devam eden tatlı özel bir peynirle yapılmaktadır. Aslında evlerde yapımının zorlaşmasının sebebi de budur. İçinde peynir olduğu için raf ömrü de kısalmaktadır. Bunun için ilçede tatlı taze peynirle yapılmakta ve satılmakta fakat hazır paketler için iki kez fırınlanarak kavrulmaktadır.

Biz bu tatlıyı evde taze ve aslına sadık kalarak tuzsuz beyaz peynir ilavesiyle yapacağız.




Malzemeler:

2 adet yumurta
300 gr. tuzsuz beyaz peynir
2 yemek kaşığı pekmez
1 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak az un
1 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak az irmik
1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:

4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu

Üzeri için:

Arzuya göre ceviz, fındık, fıstık, kaymak, kremşanti, hindistan cevizi ya da dondurma




Yapılışı:

Tatlının şerbeti için; su ve toz şekeri tencereye alın. Toz şeker tamamen eriyene kadar karıştırdığınız şerbet karışımını kısık ateşte kaynamaya bırakın.

Kemalpaşa tatlısının hamurunu hazırlamak için; derin bir karıştırma kabında tuzsuz beyaz peyniri rendeleyin.

Yumurtaları ve pekmezi katıp, rendelenmiş tuzsuz beyaz peynirle birlikte krema halini alana kadar elinizle karıştırın.

İrmik, elenmiş un ve kabartma tozu kattığınız hamuru kıvam alana kadar yoğurun.
Yumuşak bir kıvamda olan yağsız hamuru cevizden biraz daha küçük olacak şekilde parçalara ayırın. Hazırladığınız hamur ele yapışıyorsa ellerinizi hafif bir şekilde yağladıktan sonra hamurlara tatlı şeklini verin. Elinizle yuvarladığınız hamurları, tabanını yağlı kağıtla kapladığınız fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.

Kemalpaşa tatlılarını, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.

Fırından çıkarttıktan sonra oda sıcaklığında dinlenen ve ilk sıcaklığı giden kemalpaşa tatlılarını kaynamakta olan sıcak şerbet karışımına atın.

Şerbet içinde şişmesi ve yumuşaması için ters yüz ederek 10 dakika daha pişirdiğiniz tatlıları dikkatli bir şekilde servis tabağına alın. (Şerbet karışımında bekleyip, şişen fırınlanmış Kemalpaşa tatlılarını kevgir yardımıyla çok fazla karıştırmadan pişirmeye dikkat edin) Kalan şerbeti üzerlerine gezdirdiğiniz tatlıları, soğuduktan sonra servis edin.

Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar