STRUDELSİZ BİR GÜN, YILDIZSIZ BİR GÖKYÜZÜNDEN FARKSIZDIR...





Merhaba..
Bugün Avusturya Mutfağından  ince hamuru ile dillere destan olan tatlısı elmalı strudel (Apfelstrudel)in tarifini vermeye çalışacağım. Elmalı iç harcı ve piştiğinde kat kat açılmış çıtır hamur katları ile bir harika.  İnce hamuru ile ıspanaklı, vişneli, portakallı, kayısılı, otlu gibi pek çok çeşidi olan strudel tarifinin çıkış noktası 1600’lü yıllara dayanıyor.

Hiç aklınıza gelir miydi, Strudel hamurunun tarihinin taaa Arabistan’a dayandığı? Un ve suyla yufka açma sanatı Arap ülkelerinden, Mısır’a, Suriye, Filistin ve Anadolu’ya yayılmış. Türkler’ in Macaristan’ı işgali ve ardından da Viyana’yı kuşatması ile Orta Avrupa’ya gelmiştir.

O dönemde önceleri orduya dayanıklı gıda sağlamak için sıklıkla hamur işleri üretilmiş, sonraları bu iş iyice yaygınlaşarak soyluların mutfaklarına kadar girmiştir. Strudel hamuru zamanla iyice incelmiş, değişikliklere uğramış ve özellikle Avusturya Mutfağı’nın vazgeçilmez bir tatlı hamuru olmuştur. Bu hamurla, elmalı, vişneli, kayısılı ve kaymaklı börekler yapmışlardır.

Ama en çok arananı elmalı olanıdır. Elmalı strudelin ilk yazılı kaydı ise 1600 lü yıllara dayanır.




Bu tatlının en önemli özelliği hamurunun çok çok ince olmasıdır. Aynen bizim baklava ustalarımızın yufkalarıyla öğündüğü gibi Avusturya’lı usta pasta şefleri de Strudel hamurlarının inceliğiyle övünürler. Çünkü bu hamurları 1 metre kadar geniş bir tezgâh üzerinde incecik ve tek parça olarak açarlar içini doldurup sararlar ve sonra tepsi boyunda keserler.

Bu işlem gerçekten büyük ustalık isteyen bir şeydir. Bu kadar büyük bir hamuru yırtılmadan çevirebilmek için altına önce bir çarşaf yayıyorlar ve hamuru bunun yardımıyla çeviriyorlarmış.

Tatlımız hakkındaki son sözü “Strudelsiz bir gün, yıldızsız bir gökyüzünden farksızdır” diyen Avusturya kralı Franz Joseph’e bırakıyor ve tarife geçiyoruz.




Hamuru için:
350 gram elenmiş un
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı su
Hamurları yağlamak için:
2 yemek kaşığı tereyağı

İç harcı için:
4 adet orta boy kırmızı elma
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı file badem
1/2 çay kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için:
Yemek kaşığı pudra şekeri





Yapılışı:
Yumurta sarısı, pudra şekeri, zeytinyağı ve tuzu derin bir karıştırma aldıktan sonra suyu yavaş yavaş ilave edip, karıştırın. Elenmiş unu azar azar ekleyip tüm malzemeyi özleşene kadar yoğurun. Su ile tuttuğunuz ve kıvam alan hamuru temiz bir kaba alın.

Üzerini temiz bir bezle kapattıktan sonra, oda ısısında 20 dakika kadar bekletin. Hamur dinlendiği esnada elmalı iç harcı hazırlamak için; bol suda yıkadığınız elmaları dört eşit parçaya bölün. Çekirdekli kısımlarını aldıktan sonra kabuklarını soyun.

 İnce, cips şeklinde ya da küçük küpler halinde elmaları doğrayın. Tereyağı ve toz şekeri tavaya alın. Karamel rengini alana kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Doğranmış elmalar, file badem ve ıslatıp suyunu süzdüğünüz kuru üzümleri ekledikten sonra 10 dakika kadar kavurun.

Vanilya ve toz şekeri kattıktan sonra son bir kez karıştırdığınız iç harcı ocaktan alın, soğuması için bir kenarda bekletin. Oda ısısında üzeri kapalı şekilde dinlenen hamuru dört eşit parçaya böldükten sonra kolay açılması için buğday nişastası serptiğiniz mutfak tezgâhı üzerinde bir oklava yardımıyla tek tek açın.

Açtığınız hamurların üzerine yapışan nişastayı bir fırça yardımıyla temizleyin. Hamurları yağlamak için kullanacağınız tereyağını küçük bir cezvede eritin. Açtığınız ilk hamur katını mutfak tezgâhı üzerine alın. Bir yumurta fırçası ile üzerini tereyağı ile yağlayın. Aralarını eritilmiş tereyağı ile yağladığınız tüm yufkaları üst üste dizin.

Dört eşit parçaya böldüğünüz hamurdan açılan yufkalar olabildiğince ince olmalıdır ki tatlınız ağızda dağılsın ve hamur olmasın. Hazırladığınız iç harcı, kenar kısımlarında pay bırakarak yufkaların orta kısmına yayın. Kenarda kalan yufka kısımlarını içe katladıktan sonra büyük bir dikdörtgen elde edecek şekilde uzunlamasına, rulo şeklinde sarın.

Dikkatli bir şekilde fırın tepsisine yerleştirdiğiniz tatlıyı, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınız tatlıyı ilk sıcaklığını atması için beklettikten sonra üzerine bolca pudra şekeri eleyin. Dilimledikten sonra servis edin.
Afiyet olsun






Yorumlar

Popüler Yayınlar