DONDURMA KENTİ KAHRAMANMARAŞ’IN GELENEKSEL LEZZETİ



Merhaba… 

"Dondurma kenti" Kahramanmaraş'ın geleneksel lezzeti Maraş çöreği, bayramda ikram edilen şeker ve çikolatalar kadar ilgi çekiyor.

Osmanlı döneminden bu yana üretilen çörek, yöre halkı için bayramların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.


Bayrama birkaç gün kala özellikle taş fırınlı işletmelerde çörek telaşı başlıyor. Taş fırınlarda pişirilen Maraş çöreği, 6 ay dayanabiliyor.

Bayram hazırlığı olarak yapılan çörekler, misafirlere kompostoyla ikram ediyor. Bayramda şekerden sonra en fazla ikram edilen yiyecek olan çöreğin gevrek, tuzlu, şekerli, cevizli, üzümlü, pekmezli gibi çeşitleri yapılmakta.

Hem tuzlusu hem de şekerlisi olan çöreğin bir diğer güzelliği de uzun süre saklanabilir olması.


Malzemeler:

500 gr. t
ereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 kilo un
Çörek otu, susam, tuz (isterseniz şekerlide yapabilirsiniz)
Yarım paket kabartma tozu
1 su bardagi sut


Yapılışı:

Un, tereyağ(Oda sıcaklığında da olabilir ama genelde eritip hafif soğuduktan sonra eklenir ) ,tuz yada şeker, kabartma tozu, çörek otu,susam karıştırılır. Yumuşak bir hamur oluncaya kadar süt ilave edilir.

Elde edilen hamur eşit parçalara ayrılıp, beze yapılır. Bezeler, düz bir zemin üzerinde, elle hafif bastırarak yada merdaneyle, çay tabağı büyüklüğünde açılır ve yağlı fırın tepsisine dizilir.

Fırınımızı önceden en yüksek derecede istiyoruz, çok sıcak olmalı. Hazırladığımız çöreklerimizi fırın tepsisine diziyoruz, tepsiyi yağlamamıza gerek yok.

Tepsimizi fırının en alt katına yerleştiriyoruz, çöreklerin  altları kızarınca diğer tarafını da çevirip kızarmasını sağlıyoruz, çöreklerimizin kıtır kıtır olmamasına dikkat etmeliyiz.

Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar