BALKANLARDAN GELEN HAFİF ESİNTİ, POMAK TATLISI LÖMBEDEK...
Merhaba…
Her evde bulunan malzemeler ile yapabileceğiniz ekonomik,
oldukça kolay, hafif şerbetli yerken ağızda eriyip giden puf puf bir tatlı…
Şerbet kaynatma derdi yok, şerbeti çekmedi sıkıntısı yok
bence herkes denemeli….
Malzemeler:
2 yumurta
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 çay bardağı yoğurt
2 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
Şerbet için;
4 su bardağı toz şeker
4,5 su bardağı su
Üzeri için;
Kaymak, fıstık, fındık, ceviz vs
Yapılışı:
Hamurunu hazırlamak için gerekli olan, un ve kabartma tozu
haricindeki malzemeler, derin bir kap içerisinde karıştırılır.
Elde edilen karışıma, kabartma tozu ve azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur (un ölçüsü undan una değişiklik gösterebilir).
Ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Elde edilen hamurun üzeri örtülür ve 10-15 dakika dinlendirilir.
Tatlı hamurundan küçük ceviz büyüklüğünde parçalar
kopartılıp, avuç içerisinde yuvarlanır.
Şekillendirilen hamurlar, aralıklı olarak fırın tepsisine yerleştirilir (hamurlar çok kabarıyor, o yüzden aralıklı dizin ve bezeleri çok büyük yapmayın).
Şekillendirilen hamurlar, aralıklı olarak fırın tepsisine yerleştirilir (hamurlar çok kabarıyor, o yüzden aralıklı dizin ve bezeleri çok büyük yapmayın).
Önceden ısıtılmış 180° fırında, üzerileri iyice kızarana kadar pişirilir.
Tatlılar fırında pişerken şerbeti hazırlanır. 4 su bardağı
toz şeker ile 4 buçuk su bardağı su, derin bir kap içerisine alınır ve şeker
eriyene kadar karıştırılır (şerbeti kaynamıyor).
Pişirilen tatlılar fırından alınır ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra, üzerilerine kepçe yardımı ile şerbet gezdirilir. Tepsi tekrar sıcak fırın içerisine sürülür ve 5 dakika kadar sıcak fırın içerisinde bekletildikten sonra çıkartılır.
Hazırlanan lömbedek tatlısı, şerbetini çekip soğuyana kadar oda ısısında bekletilir. Soğuyan tatlı servis tabağına alınır ve arzuya göre kaymak, fındık, ceviz, fıstık, hindistan cevizi vs. ile süslenerek, servise sunulur.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder