ERİŞTENİN GURME HALİ...
Merhaba…
Erişte, el emeği göz nurudur. Erişte emektir, erişte
sevgidir, erişte lezzettir. Ana yemek,
ara yemek , çorba olarak karışımıza çıkan erişte bu haliyle bambaşka.
Ev yapımı eriştelerin hazırlanması kışın yaklaştığını haber
verir, tüm yıl afiyetle yenir, sofraların başköşesine yerleştirilir. Peynirli,
kremalı, cevizli özel soslu, tavuklu derken sofralarda çorbaların içine kadar
giren eriştenin tatlı tarifini vereceğim.
Erişte tatlısı Gümüşhane yöresine aittir. Farklı bir
tatlıdır. Bu tatlının pekmezli cevizlisini biliyordum ama bu tarzıyla da
denemek isteyenler için farklı bir lezzet.
Erişte, bu kadar değerliyken onu çeşit çeşit tarifle
değerlendirmesek olmazdı. Öyleyse yazın sonunda kesip hazırladığınız erişteleri
çıkarın, bu da olur mu demeyin nefis erişte tatlısının tarifini veriyoruz
Malzemeler:
4 su bardağı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı su (kulak memesinden daha sert ve katı bir
hamur olacağı için su miktarını dikkatlice ekleyin)
Şerbeti için;
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Üzeri için;
3 yemek kaşığı tereyağı
Bir su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı:
Önce derin bir karıştırma kabının içine un ve tuz koyun.
Yavaş yavaş su ekleyerek yoğurmaya devam edin. Kulak memesinden daha katı ve
sert bir hamur hazırlayın. Yarım saat kadar dinlenen hamurdan yumurta
büyüklüğünde bezeler koparın.
Her bir bezenin üzerine un serpiştirerek 25-30 santim
çapında, yarım santim kalınlığında yufkalar açın. Her bir yufkayı, boylamasına
iki parmak kalınlığında uzun şeritler halinde kesin. Sonra bu şeritleri üs
tüste koyarak kibrit çöpü formunda ince erişteler kesin.
Bu erişteleri bir fırın tepsisine yayarak yerleştirin. Sonra
önceden ısıtılmış orta ısılı fırında 10-15 dakika kadar kurutun.
Bir tarafta 2 su bardağı su ile 2 su bardağı toz şekeri
kaynatın ve şurup sıcakken içine 2 su bardağı dolusu fırınlanmış erişte atın, 5
dakika kadar kaynatın. İçinden el kevgiriyle süzdürülmüş erişteleri alın,
servis tabağına yerleştirin
Öte yandan bir tavada 3 yemek kaşığı kadar yağı eritin,
yanmasına yakın altını kapatın ve şerbetli eriştelerin üzerine gezdirin,
üzerine düvülmüş cevizi serpin. Sıcak
sıcak servise sunun.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder