BREZİLYANIN MUHTEŞEM TATLISI; QUINDIM



Merhaba…

Brezilya mutfağının önemli bir parçası olan “quindim” Brezilya’da en sevilen tatlılarından biridir.
Brezilya’ya özgü olan Quindim, yumurta, şeker ve hindistan cevizinin aromalarını içinde barındırıyor. Görüntüsü itibariyle turtaya benzer. Yuvarlak bir forma sahip olan tatlı, muhallebi dokusunda yapılır.


Çıkış noktasının Afrika mı Portekiz mi olduğu konusu tam olarak bilinmese de aslında bir Brezilya tatlısı olduğu tartışılmazdır. Quindim’in, Portekiz’in Leiria bölgesinden gelen ve ismi Brisa-do-Lis olan tatlıdan tek farkı içinde badem yerine Hindistan cevizi olmasıdır. Brezilya’nın kuzey doğusunda yaşayan kölelerin badem bulamadıkları için bu tarifi Hindistan cevizi ile uyguladıkları ve sonrasında tarifin bu şekilde yapılmaya devam edildiği düşünülmektedir.


Farklı bir inanış ise bu tatlının bir manastır tatlısı olduğu ve çok uzun zamandan beri Brezilya mutfağına ait bir tatlı olduğu yönündedir. Yüzyıllar önce manastırda yaşayan rahibelerin, elbiselerini yumurta akı ile temizledikleri ve parlattıkları bilinir. Rahibelerin yumurtadan geri kalan sarı kısımlarını da değerlendirmek için manastır mutfağında bir çok tarif denedikleri söylenir. Brezilya’da bu tatlıyı seven bir çok kişi de, Quindim’in ortaya çıkmasının, manastırdaki yumurta sarılarına borçlu olduklarını düşünür.


İsminin kökeni ise tartışmasız Afrikalılara dayanmaktadır. Afrika dilinde ‘encanto-çekici’ dengo-şefkat’ sözcüklerinin birleşmesiyle bu isim ortaya çıkmıştır.


Özetleyecek olursak; bu tatlı Portekiz kökenli, ismi Afrikalılar tarafından konulan bir Brezilya tatlısıdır diyebiliriz.


Bu parlak sarı ve çökmüş muhallebi, merak uyandırıcı bir isme sahiptir: Quindim. Ne diyorsanız ya da nereden gelirse gelsin, kesin olan;  bu lezzetli tatlıyı yapmak çok kolay! Resme yakından bakarsanız muhallebinin alt kısmında bir kabuk görürsünüz. Büyük sürpriz, kabuğun tabanda doğal olarak oluşmasıdır (ya da aslında tepesinde, ancak tatlılar çevrildiğinde tabanda kalır). Bu kabuk ek bir iş olmadan ekstra bir doku katmanı ekliyor!  Oldukça zengin bir tatlı olduğundan, ufak dilimler servis edin.


Malzemeler: 

2/3 fincan tereyağı, ayrıca fırın tepsisini yağlamak için 2 çorba kaşığı ( oda sıcaklığında )
2 su bardağı şekersiz, kıyılmış hindistan cevizi gevreği (garnitür için yaklaşık 2 yemek kaşığı ayırın)
2 fincan şeker, ayrıca 2 çorba kaşığı fırın kabı için
12 yumurta sarısı - oda sıcaklığında
2 yumurta-oda sıcaklığında


Yapılışı:

Fırını 350 dereceye kadar önceden ısıtın. 

Tereyağı, hindistancevizi gevreği, şeker, yumurta sarısı ve yumurtayı homojen hale gelinceye kadar blender de çırpın.

2 çorba kaşığı tereyağı ile kaplarınızı yağlayın sonra 2 çorba kaşığı şeker serpin. Kaplarınızı birkaç kez sallayın, böylece şeker tereyağına eşit şekilde yapışır. 

Yumurta karışımını kaplarınıza eşit şekilde dağıtın.  Pişirme kablarımızı yarıya kadar sıcak su (Bain Marie) ile dolu büyük bir tepsiye koyun yaklaşık 15-30 dakika arasında fırına verin. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan ile kontrol edin

Fırından çıkan tatlı oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında  en az 6 saat bekletin. Servis ederken tatlımızı servis tabaklarımıza yavaşça çevirin ve 2 çorba kaşığı hindistancevizi ile süsleyin

Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar