KAFKASLARDAN LEZZET FIRTINASI AÇMA: GUBATE



Merhaba...

Tarifini vereceğim Gubate ( Çerkes açması ), lezzet avcılarının kalbini çalacak.

Kültürleri sadece Rusya ve Türkiye'ye değil, Kıbrıs, Ürdün, Irak, Mısır ve Balkanlara kadar yayılmış kadim bir halk Çerkesler.


Çerkesya; Kırım sınırlarından başlar ve Kafkasya dağlarına kadar uzanır, Rusya Federasyonu'na bağlıdır. Adıgey, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes özerk cumhuriyetlerinden oluşur. Bu yüzden yemeklerine farklı şekilde isim verirler. Hem Türk hem de Rus etkisinin görüldüğü Çerkes mutfağında hamur işi ve et oldukça önemlidir. Bir de Çerkes peyniri vardır ki dünyaya nam salmıştır.


Binlerce yıllık geçmişe dayanan örf ve adetleri, köklü kültürleri mutfaklarında da pek tabi kendini belli ediyor. Çeşit çeşit börek ve tatlılar, hamur işleri ve mezeler...


Üçgen şeklinde hazırlanan açmalara benzer. İçine patates ya da kıyma konulabilir. Üç tarafından açık, ortalarından kapanacak şekilde yapılır. Arasına tahin, üzerine pekmez sürülür.


Malzemeler:

1 paket maya
1.5 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı şeker


İç harç için:

2 patates
1 soğan
1 tatlı kaşığı salça
Pulbiber, toz kırmızı biber, tuz, karabiber
Maydanoz


Arası için:

2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı tahin


Üzeri için:

2 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı pekmez
Susam yada çörek otu


Yapılışı:

İç malzemesi için patatesler haşlanıp ezilir. Yemeklik doğranmış soğan ve salça ile kavrulur. Baharatlar eklenip karıştırılır. Soğuması için kenara alınır.

Hamur için maya, ılık süt, zeytinyağı, tuz ve şeker yoğurulur. Hamur bekletilmeden 3 bezeye ayrılır ve oklava ile açılır. Tereyağı eritilip tahin ile karıştırılır. Açılan hamurların üzerine yağ-tahin karışımı sürülür. Hamurlar üst üste koyulup rulo şeklinde sarılır. Hamur buzdolabında bekletilir.

Hamur 2-3 parmak genişliğinde dilimlenir. Hamurlar kahve fincanı tabağı büyüklüğünde açılır. Ortalarına patatesli harçtan konulup kenarları ortaya doğru kapatılır.

Üzerlerine yumurta sarısı-pekmez karışımı sürülüp susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun J



Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar