KAFKASLARDAN LEZZET FIRTINASI AÇMA: GUBATE
Merhaba...
Tarifini vereceğim Gubate ( Çerkes açması ), lezzet avcılarının kalbini çalacak.
Kültürleri sadece Rusya ve Türkiye'ye değil, Kıbrıs, Ürdün, Irak, Mısır ve Balkanlara kadar yayılmış kadim bir halk Çerkesler.
Kültürleri sadece Rusya ve Türkiye'ye değil, Kıbrıs, Ürdün, Irak, Mısır ve Balkanlara kadar yayılmış kadim bir halk Çerkesler.
Çerkesya; Kırım sınırlarından başlar ve Kafkasya dağlarına
kadar uzanır, Rusya Federasyonu'na bağlıdır. Adıgey, Kabardey-Balkar,
Karaçay-Çerkes özerk cumhuriyetlerinden oluşur. Bu yüzden yemeklerine farklı
şekilde isim verirler. Hem Türk hem de Rus etkisinin görüldüğü Çerkes
mutfağında hamur işi ve et oldukça önemlidir. Bir de Çerkes peyniri vardır ki
dünyaya nam salmıştır.
Binlerce yıllık geçmişe dayanan örf ve adetleri, köklü
kültürleri mutfaklarında da pek tabi kendini belli ediyor. Çeşit çeşit börek ve
tatlılar, hamur işleri ve mezeler...
Üçgen şeklinde hazırlanan açmalara benzer. İçine patates ya
da kıyma konulabilir. Üç tarafından açık, ortalarından kapanacak şekilde
yapılır. Arasına tahin, üzerine pekmez sürülür.
Malzemeler:
1 paket maya
1.5 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı şeker
İç harç için:
2 patates
1 soğan
1 tatlı kaşığı salça
Pulbiber, toz kırmızı biber, tuz, karabiber
Maydanoz
Arası için:
İç malzemesi için patatesler haşlanıp ezilir. Yemeklik doğranmış soğan ve salça ile kavrulur. Baharatlar eklenip karıştırılır. Soğuması için kenara alınır.
Hamur için maya, ılık süt, zeytinyağı, tuz ve şeker
yoğurulur. Hamur bekletilmeden 3 bezeye ayrılır ve oklava ile açılır. Tereyağı
eritilip tahin ile karıştırılır. Açılan hamurların üzerine yağ-tahin
karışımı sürülür. Hamurlar üst üste koyulup rulo şeklinde sarılır. Hamur
buzdolabında bekletilir.
Hamur 2-3 parmak genişliğinde dilimlenir. Hamurlar kahve
fincanı tabağı büyüklüğünde açılır. Ortalarına patatesli harçtan konulup
kenarları ortaya doğru kapatılır.
Üzerlerine yumurta sarısı-pekmez karışımı sürülüp susam
serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
Afiyet olsun J
Super ellerinize saglik
YanıtlaSil