MALATYA'NIN İNCİSİ KAYISININ, KAYMAKLI DOLMASINI YAPTIK...



Merhaba…

Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Malatya ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Malatya, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Malatya ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.


Malatya iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Malatya denince akla ilk kayısı gelir bende sizlere bugün şahane Kaymaklı kayısı dolması tarifi vereceğim.


Kayısı kanseri önleyici ve tansiyonu düşürücü özelliğe  sahip. Bağırsakları iyi çalıştırdığından kilo verilmesini kolaylaştırıyor. Kayısı iyi bir betakaroten kaynağı olup, akciğer ve mide kanserlerinden koruyucu özelliğe sahiptir. Yorgunluğu alır. Beslenme problemi olan yaşlıların potasyum eksikliğine bağlı depresyon sorunlarının giderilmesinde de çok faydalıdır.


Gırtlak iltihabına ve astıma iyi gelir. Astımda balgam söktürücü özelliğe sahiptir. Kabızlığa önlüyor. Gece körlüğünü önlüyor. Yaşlanmaya karşı vücudu korur. Beyinin düzenli çalışmasını sağlar. Strese iyi gelir. Ülserin iyileşmesinde rol oynar. Kan yapımını artırarak kansızlığa iyi gelir. Karaciğere iyi gelir. Kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasını sağlar. Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar. Böbreklerde oluşan taşların azalmasında rol oynar.


Kuru kayısılar, potasyum bakımından daha zengindir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara faydalıdır. Raşitizm gibi gelişme bozukluklarını önler. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Sinirleri sakinleştirir ve uyku verir. Migrene karşı da iyi gelir. Ayrıca cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır.

Lafı daha fazla uzatmadan çok pratik ve lezzetli tarife geçelim isterseniz J


Malzemeler:

750 gr kayısı
2 su bardağı su
1.5 su bardağı şeker
300 gram kaymak
1 su bardağı fındık, fıstık, badem vs.


Yapılışı:

Kayısılar yatay olmak üzere yarıya kadar kesilir. Derin bir tencereye alınır, üzerine su ve şeker eklenir. Karıştırmadan ocağa konur. 25 dakika kaynatılır.

Kayısılar yumuşadıktan sonra altı söndürülür ve soğumaya bırakılır. Göbeği yarılmış ve soğumuş kayısıların içine yarım tatlı kaşığı kadar kaymak ve istenen kuruyemiş parçası yerleştirip servis tabağına dizin. Hepsini bu şekilde bitirdikten sonra dolapta iyice soğuması için bekletin.

Servisten önce süzdüğünüz şerbetten üzerlerine bir miktar gezdirip Antep fıstığı serpiştirip servis yapın.

Afiyet olsun J







Yorumlar

Popüler Yayınlar