BU YÖRESEL TATLIYI DÜNYA TANIYOR !..
Merhaba...
Demir tatlısı ya da Rosette olarak da bilinen bu lokma tatlısı, demir kaplarda pişirildiği için bu adı taşıyor. Uşak’ın Ulubey ilçesinde oldukça yaygın olarak pişirilen bu tatlı; İran, Azerbaycan, İsveç ve Finlandiya’da da yapılıyor.
Demir tatlısı ya da Rosette olarak da bilinen bu lokma tatlısı, demir kaplarda pişirildiği için bu adı taşıyor. Uşak’ın Ulubey ilçesinde oldukça yaygın olarak pişirilen bu tatlı; İran, Azerbaycan, İsveç ve Finlandiya’da da yapılıyor.
Özel olarak yapılan bir demir kalıp ile hazırlanan ve adını
da bu kalıptan alan demir tatlısını görür görmez denemek istiyor insan. Öyle
güzel bir görüntünün ardından gelen lezzetin de tadına varınca bağımlısı
olunuyor. Bir hamur tatlısı olan, tavada kızartılırken aynı zamanda kalıpla
şekil verilen tatlı, şerbetle de buluşunca lezzetine kavuşuyor, afiyet oluyor.
Malzemeler:
4 yumurta
4 tepeli kaşık nişasta
1.5 su bardağı su ya da süt
2 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Yarım limon suyu
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Yapılışı:
Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Çok koyu
değil ama biraz kıvamlı bir şerbet olacak
Hamur malzemesinden akıtma (Krep) kıvamından biraz koyu bir
hamur hazırlıyoruz. Bu arada kızartma tenceresine yeteri kadar yağ koyup içine
de kullanacağımız demiri koyup ısınmaya bırakıyoruz.
Isındığını anlamak için hamurdan bir kaşıkla yağın içine
atıyoruz yüzeye çıkıyorsa yağ hazır demektir. Demiri yağın içinden çıkarıp hamurun içine batırıyoruz ama
demirin üstünü geçmeyecek şekilde, hemen çıkarıp yağın içine koyuyoruz 3-4
saniye bekledikten sonra demiri hafifçe salıyoruz ve hamurun demirden
ayrılmasını sağlıyoruz. Eğer ayırması zor olursa bir çöp şiş yardımı ile
yapabilirsiniz. Yağın sıcaklığına göre 10-15 saniye içerisinde kızartalım.
Soğuması için peçete üzerine alalım.
Hamurunuz bitene kadar bu işlemi tekrar edelim. Demiri
soğutmamaya dikkat etmeniz lazım, çok soğuk olursa hamur demire yapışmaz.
Demirin çok sıcak olmamasına da dikkat etmeniz lazım . İlk başlarda dengeyi
bulmak biraz zor olacak, ama dengeyi bulduğunuzda çok eğlenceli bir şey
olduğunu göreceksiniz.
Hamur bitince soğuk tatlıları ılık şerbete 15 saniye kadar
batırıp çıkarıyoruz.. Bu tatlının özelliği şerbeti çekmemesi sadece şerbete bulanması
kıtır kıtır bir tatlı oluyor.
En önemli ayrıntı bu tatlıyı yaptıktan sonra demirin
kesinlikle yıkanmaması yani suya temas
etmemesi.
Şerbet yerine pudra şekeri de eleyebiliriz tatlı sıcakken bu
şekilde de çok güzel oluyor…
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder