BU YÖRESEL TATLIYI DÜNYA TANIYOR !..



Merhaba...

Demir tatlısı ya da Rosette olarak da bilinen bu lokma tatlısı, demir kaplarda pişirildiği için bu adı taşıyor. Uşak’ın Ulubey ilçesinde oldukça yaygın olarak pişirilen bu tatlı; İran, Azerbaycan, İsveç ve Finlandiya’da da yapılıyor.


Özel olarak yapılan bir demir kalıp ile hazırlanan ve adını da bu kalıptan alan demir tatlısını görür görmez denemek istiyor insan. Öyle güzel bir görüntünün ardından gelen lezzetin de tadına varınca bağımlısı olunuyor. Bir hamur tatlısı olan, tavada kızartılırken aynı zamanda kalıpla şekil verilen tatlı, şerbetle de buluşunca lezzetine kavuşuyor, afiyet oluyor.


Malzemeler:

4 yumurta
4 tepeli kaşık nişasta
1.5 su bardağı su ya da süt
2 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu


Şerbeti için:

4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Yarım limon suyu


Kızartmak için:

Sıvı yağ


Yapılışı:
Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Çok koyu değil ama biraz kıvamlı bir şerbet olacak

Hamur malzemesinden akıtma (Krep) kıvamından biraz koyu bir hamur hazırlıyoruz. Bu arada kızartma tenceresine yeteri kadar yağ koyup içine de kullanacağımız demiri koyup ısınmaya bırakıyoruz.

Isındığını anlamak için hamurdan bir kaşıkla yağın içine atıyoruz yüzeye çıkıyorsa yağ hazır demektir. Demiri yağın içinden çıkarıp hamurun içine batırıyoruz ama demirin üstünü geçmeyecek şekilde, hemen çıkarıp yağın içine koyuyoruz 3-4 saniye bekledikten sonra demiri hafifçe salıyoruz ve hamurun demirden ayrılmasını sağlıyoruz. Eğer ayırması zor olursa bir çöp şiş yardımı ile yapabilirsiniz. Yağın sıcaklığına göre 10-15 saniye içerisinde kızartalım. Soğuması için peçete üzerine alalım.

Hamurunuz bitene kadar bu işlemi tekrar edelim. Demiri soğutmamaya dikkat etmeniz lazım, çok soğuk olursa hamur demire yapışmaz. Demirin çok sıcak olmamasına da dikkat etmeniz lazım . İlk başlarda dengeyi bulmak biraz zor olacak, ama dengeyi bulduğunuzda çok eğlenceli bir şey olduğunu göreceksiniz.

Hamur bitince soğuk tatlıları ılık şerbete 15 saniye kadar batırıp çıkarıyoruz.. Bu tatlının özelliği şerbeti çekmemesi sadece şerbete bulanması kıtır kıtır bir tatlı oluyor.

En önemli ayrıntı bu tatlıyı yaptıktan sonra demirin kesinlikle  yıkanmaması yani suya temas etmemesi.

Şerbet yerine pudra şekeri de eleyebiliriz tatlı sıcakken bu şekilde de çok güzel oluyor…

Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar