RAMAZAN AYININ GÜLÜ
Merhaba...
Bugün Osmanlı Mutfağından günümüze gelen hafif bir tatlı, Ramazan
ayının gülü, Güllaç ile sizlerleyiz.
Güllaç hafif olması nedeniyle orucun ardından duyulan şeker
ihtiyacını karşılaması ve rahatsız etmemesiyle ramazan ayında en çok tercih
edilen tatlılardandır. Un, nişasta ve sudan yapılması nedeniyle katkı maddesi
olmaması da sağlıklı oluşunu gösterir. Narla süslediğimiz (ramazanın güllüsü)
vitrinlerdeki yerini aldı.
15. yüzyıl ortalarına kadar Osmanlı’da halk mısır
nişastasından yufka açıp stoklar ve havayla temas halinde olduğu için kuruyan
bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yerdi. Zamanla içine gül suyunun da
eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen tatlı çıktı ve (tıpkı “sütlü aş”ın
“sütlaç”a dönüşmesi gibi) ismi “güllaç” oldu.
Arif Bilgin’in Osmanlı Saray Mutfağı kitabındaki bilgilere
göre, güllaç ilk kez saraya 1489 yılında alındı. Osmanlı sultanlarının
sofralarından eksik etmediği güllacın 200 gramında yaklaşık 300 kalori
bulunuyor. Bugün Türkiye’de yılda ortalama 250 ton üretiliyor, bunun yüzde 85′i
Ramazan’da.
Güllaç yaprakları, suyla karıştırılan mısır nişastası ve
unun tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde ediliyor. İdeal yaprak
ağırlığının 30-35 gram olması gerekiyor.Ağırlık artarsa güllaç lapalaşıyor,
azalırsa kırılır.
Uzmanlar içerdiği protein, B ve E vitaminleri nedeniyle
güllacın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin
sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu, oruçtan ötürü düşen kan
şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğunu ifade ediyor.
Malzemeler:
10 yaprak güllaç
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
Üzeri için:
File Fıstık
Ceviz
Nar tanesi
Yapılışı:
Süt ve şeker orta boy bir tencerede karıştırarak
kaynatın.Süt oda sıcaklığında ılınmaya bırakılır.
Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayak
şekilde olmalı sonra tatlıyı tepsiye döşüyoruz.
Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince
bir tepsiye koyuyoruz. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt
döküyoruz.
Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 5. katı
da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç
yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.
Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alalım içerisine 2
yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Tatlıyı buz
dolabında muhafaza edinizin.
En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe
göre süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder