HERKESİN BEĞENİSİNİ KAZANACAK BİR TARİF ! PASTAHANE POĞAÇASI
Merhaba...
İsterseniz kahvaltıya, isterseniz de çayınızın yanına hazırlayabileceğiniz pastane poğaçası tarifi herkesin beğenisini kazanacak bir tarif…
İsterseniz kahvaltıya, isterseniz de çayınızın yanına hazırlayabileceğiniz pastane poğaçası tarifi herkesin beğenisini kazanacak bir tarif…
Poğaçayı, özellikle de güzelse, kahvaltıların ve çayın
ayrılmaz ikilisi olduğu gibi özellikle çocukların acıktıklarında hasretle
aradıklarını bilirsiniz.
Poğaça tarifleri çok fazla olmasına rağmen her zaman
pastanelerin poğaçaları revaçtadır ve pastane poğaçası tarifi aranır.
Herkes hakiki pastane poğaçasını evde kendi temiz
malzemeleriyle yapmak istiyor ve bizlerde sizlere evde yapabileceğiniz bir
pastane poğaçası tarifi hazırladık. Eğer sizlerde pastane poğaçasını çok
seviyorsanız kesinlikle bu leziz tarifi denemelisiniz.
Hem pastaneler de satılan poğaçalardan çok daha lezzetli
hemde evde kendiniz yapacağınız için çok daha hesaplı.
Evde yapacağınız pastane poğaçasının hem gerçek pastane
poğaçasından lezzet olarak hiç bir farkı olmayacak. Hem de istediğiniz zaman bu
poğaçayı yapabileceksiniz. İster gecenin bir yarısı ister ailenizi sabah eve
yayılan poğaça kokularıyla uyandırabileceğiniz kadar erken sadece ne zaman
poğaça yapmak istediğinize karar verin ve uygulayın. Lafı çok uzatmadan
gelelim tarifimize…
Malzemeler:
250 ml ılık Su.
100 gr Tereyağı yada Margarin
25 gr Zeytinyağı
1.5 Tatlı kaşığı Deniz Tuzu/Tuz
4/5 Yemek kaşığı Şeker
500 gr Un
25 gr Yaş Maya
İsteğe bağlı olarak bir çay kaşığı mahlep
İçi İçin;
Orta yağlı peynir ve kıyılmış maydanoz karışımı
Üzeri İçin:
1 Adet Yumurta Sarısı
1 fiske şeker
Yapılışı:
Kuru malzemeler tuz hariç bir kaba konur, üzerine margarin,
zeytinyağ ve şekerli mayalı su yavaş yavaş ilave edilerek yoğrulur. Tuz,
ilk 5 dk.lık yoğurmanın sonunda 5 dk. bekledikten sonra ilave edilmeli,
arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 15-20
dk. boyunca yoğrulmalıdır.. Ekmek hamurundan biraz daha yumuşak bir hamur
elde edilmelidir.
Kıvamına gelen hamur, hafifçe yağlanmış kabarma kabına
alınarak 30 dk boyunca ilk kabarmaya bırakılır.
İlk kabarması tamamlanan hamur göz kararı 12 - 15 bezeye
ayrılır. Her bir beze avuç içinde yuvarlamak suretiyle yuvarlak hale getirilir.
Bezelerin yuvarlanması işlemi bitince sırayla şekil vermeye
başlayalım. Yuvarlatılmış bezenin pürüzsüz yüzü aşağıya gelecek şekilde üstten
parmaklar yardımıyla çapraz bastırılarak 10 cm çaplı daire elde edilir.
Az miktarda peynir-maydanoz karışımı ortasına sürülür.
Karışım fazla olursa poğaça karışımı kusar. Alt parça yarım cm dışarıda kalacak şekilde hamur katlanır.
Şekil verilen poğaça hamurları doğrudan pişirme tepsisine ya
da tepsiye serilmiş pişirme kağıdına kabarma sonrası birbirlerine yapışmayacak
şekilde aralıklı yerleştirilirler.
Ya mutfakta uygun bir yerde 30 dk kadar bekletilir ya da 50
derece ısıtılmış fırına verilerek fırın açık iken 5 dk bekletilir, sonra fırın
kapatıldıktan sonra 10-15 dk daha bekletilerek tepsi mayası denilen ikinci
mayalandırmanın tamamlanması sağlanır. Kabarmakta olan hamurun ayrıca fırın
kabarmasına da uğrayacağı unutulmamalıdır.
Hamurlar, ikinci kabarmadan sonra fırına verilmeden hemen
önce üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Yumurta sarısı sürülür üzerine isteğe
göre susam yada çörek otu atılır.
İkinci kabarmasını tamamlayan ve yumurta sürülmüş poğaçalar
önceden ısıtılmış 180-190 derece
fırında, 20-25 dk boyunca pişirilir.
Sürenin sonunda rengini kontrol etmek ve altına bakmak
suretiyle pişip pişmediği kontrol edilir. Pişen poğaçalar fırından alınır, pamuklu beze sarılıp
soğuması beklenir.
Yorumlar
Yorum Gönder