HERKESİN BEĞENİSİNİ KAZANACAK BİR TARİF ! PASTAHANE POĞAÇASI



Merhaba...

İsterseniz kahvaltıya, isterseniz de çayınızın yanına hazırlayabileceğiniz pastane poğaçası tarifi herkesin beğenisini kazanacak bir tarif…


Poğaçayı, özellikle de güzelse, kahvaltıların ve çayın ayrılmaz ikilisi olduğu gibi özellikle çocukların acıktıklarında hasretle aradıklarını bilirsiniz.
Poğaça tarifleri çok fazla olmasına rağmen her zaman pastanelerin poğaçaları revaçtadır ve pastane poğaçası tarifi aranır.

Herkes hakiki pastane poğaçasını evde kendi temiz malzemeleriyle yapmak istiyor ve bizlerde sizlere evde yapabileceğiniz bir pastane poğaçası tarifi hazırladık. Eğer sizlerde pastane poğaçasını çok seviyorsanız kesinlikle bu leziz tarifi denemelisiniz.
Hem pastaneler de satılan poğaçalardan çok daha lezzetli hemde evde kendiniz yapacağınız için çok daha hesaplı.

Evde yapacağınız pastane poğaçasının hem gerçek pastane poğaçasından lezzet olarak hiç bir farkı olmayacak. Hem de istediğiniz zaman bu poğaçayı yapabileceksiniz. İster gecenin bir yarısı ister ailenizi sabah eve yayılan poğaça kokularıyla uyandırabileceğiniz kadar erken sadece ne zaman poğaça yapmak istediğinize karar verin ve uygulayın. Lafı çok uzatmadan gelelim tarifimize…


Malzemeler:
250 ml ılık Su.
100 gr Tereyağı yada Margarin
25 gr Zeytinyağı
1.5 Tatlı kaşığı Deniz Tuzu/Tuz
4/5 Yemek kaşığı Şeker
500 gr Un 
25 gr Yaş Maya
İsteğe bağlı olarak bir çay kaşığı mahlep


İçi İçin;
Orta yağlı peynir ve kıyılmış maydanoz karışımı


Üzeri İçin:
1 Adet Yumurta Sarısı
1 fiske şeker


Yapılışı:
Kuru malzemeler tuz hariç bir kaba konur, üzerine margarin, zeytinyağ ve şekerli mayalı su yavaş yavaş ilave edilerek yoğrulur. Tuz, ilk 5 dk.lık yoğurmanın sonunda 5 dk. bekledikten sonra ilave edilmeli, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 15-20 dk. boyunca yoğrulmalıdır.. Ekmek hamurundan biraz daha yumuşak bir hamur elde edilmelidir.

Kıvamına gelen hamur, hafifçe yağlanmış kabarma kabına alınarak 30 dk boyunca ilk kabarmaya bırakılır.

İlk kabarması tamamlanan hamur göz kararı 12 - 15 bezeye ayrılır. Her bir beze avuç içinde yuvarlamak suretiyle yuvarlak hale getirilir.
Bezelerin yuvarlanması işlemi bitince sırayla şekil vermeye başlayalım. Yuvarlatılmış bezenin pürüzsüz yüzü aşağıya gelecek şekilde üstten parmaklar yardımıyla çapraz bastırılarak 10 cm çaplı daire elde edilir.

Az miktarda peynir-maydanoz karışımı ortasına sürülür. Karışım fazla olursa poğaça karışımı kusar. Alt parça yarım cm dışarıda kalacak şekilde hamur katlanır.

El baş parmak altı ayası ile kenarlardan yarım cm içeride kalacak şekilde alt hamuru hissedecek ancak iyice ezmeyecek şekilde bastırılır. Fazla bastırılırsa kabarmaz, çukur kalır. Az bastırılırsa da tamamen açılır.

Şekil verilen poğaça hamurları doğrudan pişirme tepsisine ya da tepsiye serilmiş pişirme kağıdına kabarma sonrası birbirlerine yapışmayacak şekilde aralıklı yerleştirilirler.

Ya mutfakta uygun bir yerde 30 dk kadar bekletilir ya da 50 derece ısıtılmış fırına verilerek fırın açık iken 5 dk bekletilir, sonra fırın kapatıldıktan sonra 10-15 dk daha bekletilerek tepsi mayası denilen ikinci mayalandırmanın tamamlanması sağlanır. Kabarmakta olan hamurun ayrıca fırın kabarmasına da uğrayacağı unutulmamalıdır.

Hamurlar, ikinci kabarmadan sonra fırına verilmeden hemen önce üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Yumurta sarısı sürülür üzerine isteğe göre susam yada çörek otu atılır.

İkinci kabarmasını tamamlayan ve yumurta sürülmüş poğaçalar önceden ısıtılmış 180-190 derece  fırında, 20-25 dk boyunca pişirilir.

Sürenin sonunda rengini kontrol etmek ve altına bakmak suretiyle pişip pişmediği kontrol edilir. Pişen poğaçalar fırından alınır, pamuklu beze sarılıp soğuması beklenir.

Afiyet olsun :)




Yorumlar

Popüler Yayınlar