ÇAY SAATLERİNDE MİNİ MİNİ LEZZETLİ HARİKA MİSAFİR KEKİ: LAMİNGTON



Merhaba...

İşte tam da eşlerin ve de çocukların bayılarak yediği Lamington kekin diğer bir adıyla da lokum kek. Bu tarif evdeki beyler için bir bağımlılık olacaktır emin olabilirsiniz, bu yüzden mutfak aşkınızın olması da oldukça önemli. Avustralya mutfağının vazgeçilmezi olan Lamington kekler küp küp kare şeklinde olması hem görsel olarak, hem de sunum olarak kolaylık sağlamaktadır. 


Avustralya kökenli bir tatlıdır. Lamington Güney Afrika ve Avustralya'da kafelerde, pastanelerde, süper marketlerde satılır ve genellikle öğle arası aperatif olarak tüketilir. Ayrıca ortasına krema veya çilek reçeli eklenmiş olarak servis edilir. Yeni Zelanda'da ise ortasına ahududu eklenmiş vaziyette servis edilir.


Lamington'un nasıl bulunduğuna pek çok iddia bulunmaktadır. Bunlardan ilki Queensland Valisi olan 2. Lamington Baronu Charles Cochrane Baillie'nin karısı tarafından 1896 veya 1901 yılında bulunduğu ve bu nedenle bu isimle adlandırıldığına dairdir. Bir diğer iddia ise kekin adını İskoçya'nın Güney Lanarkshire isimli konsey alanına bağlı Lamington köyünden aldığı yönündedir. Ancak bunun yalnızca isim benzerliğinden kaynaklandığı da düşünülmektedir.


Lamington dünyanın pek çok yerinde sevilerek tüketilmektedir. ABD'de Ohio eyaletinin merkezi olan Cleveland'da Lamington için Hindistan cevizlik bar adı kullanılmaktadır. ABD'de pek çok şehirde pastanelerde limonlu ve ahududulu Lamingtonlar oldukça meşhurdur. 2006 yılında Queensland'ın favori simgelerinden birisi olarak seçilmiştir. Guinness Dünya Rekoru'na giren başarılı bir girişim ise 11 Haziran 2011 tarihinde Avustralya'nın Toowoomba şehrinde yapılmıştır. Kayıt altına alınan Lamington 2.361 kg. ağırlığında yapılmıştır. Bundan daha önceki girişim ise 2009 yılında yapılmıştır ve o tarihte yapılan Lamington 1.360 kg. ağırlığındaydı.


Lamington kekin yapılışı oldukça basit ve de çok eğlenceli. Lamington kek bazı mutfaklarda İngiliz kek tarifi olarak da geçebilmektedir. Dünyanın en sevilen yiyeceklerinden kek, İngiliz yöntemiyle de çok lezzetli. Üstelik uzun süre dondurucuda kalabiliyor ve aniden gelen misafirlere hızlıca servis ediliyor.


Bu tarifin asıl amacı bayat kekleri değerlendirmektir  fakat çok sevildiği için, kek özel olarak lamington için yapılır pastanelerde.

Malzemeler:

2 Su bardağı un
4 Çay kaşığı Kabartma tozu
1/2 Su bardağı tereyağı (oda sıcaklığında)
3/4 su bardağı toz şeker
Bir çay kaşığı vanilya
2 Yumurta (oda sıcaklığında)
1/2 Su bardağı süt
Tuz (bir çimdik)


Çikolata sosu için:

1 Su bardağı toz şekeri
1/3 Su bardağı kakao
2 Yemek kaşığı tereyağı
2 Su bardağı süt
İstağe bağlı 80 gr bitter çikolata


Bulamak için:

Hindistan cevizi (bir kase kadar yeterli)


Yapılışı:
Öncelikle fırınımızı yüz doksan dereceye ayarlayalım. Daha sonra 25cmX25cm ya da 20cmX30cm kare borcamı güzelce yağlayıp, hafifçe unlayalım.
Ayrı bir tabağın içine iki su bardağı un, dört çay kaşığı kabartma tozu ve bir fiske tuz elenerek beklemeye alınır.

Oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekerimizi blender yardımıyla güzelce çırparak krema haline getirelim. Krema kıvamını alan bu karışımımızın içine oda sıcaklığında olan iki adet yumurtayı tek tek olmak kaydıyla ilave edip 5-6 dakika kadar çırpalım. Ardından bir çay kaşığı vanilya, süt ve ayrı tabağa hazırladığımız unlu karışım ilave edilerek spatula ve ya tahta kaşık yardımıyla çok az karıştırılır (bu aşamada mikser kullanmamamız gerekiyor) hazırlanan karışımımızı kalıbımıza boşaltarak önceden ısıtmış olduğumuz fırında otuz-kırk dakika kadar pişirilir.

İlk otuz dakika fırınımızın kapağını açmayalım otuz dakikadan sonra kürdan testi uygulayalım daha sonra kekimizin iyice soğumasını bekleyelim, iyice soğuduktan sonra bir streçe sararak buzdolabında en az altı saat kadar bekletelim ya da ertesi güne kadar aceleniz yoksa eğer. Bunun amacı kek tazeyken küp küp dilimlenmesi dağılacağından dolayı zor olur, bu yüzden mutlaka streçe sarıp buzdolabında beklemesi gerekmektedir.

Çikolata sosumuzu hazırlamak için önceden eleyip hazırladığımız şekerimizi, elenmiş kakaomuzu, iki yemek kaşığı tereyağını, sütümüzü derin bir kapta ocağa alıp karıştıralım. Sos kaynayınca içine bitter çikolatayı ekleyip oacaktan alıp eriyene kadar karıştıralım.

Kekimizi dolaptan çıkardıktan sonra tezgah üzerinde ağzı keskin olan bir bıçak yardımıyla ister üçgen ister kare olacak şekilde istediğiniz büyüklükte dilimleyin. Dilimleri minik tutarsanız bayağı miktarda laminton kekiniz oluyor, zaten orjinalinde her yüzü 4 cm olan minik küplerden oluşuyor lamingtonlar.

Dilimlenen kekleri önce çikolatalı sosa, sonra hindistan cevizine bulayıp bir tel üzerinde yaklaşık olarak otuz dakika kadar bekletelim.

Lamington kek dilimlerinizi dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. İsterseniz ortasından dilimleyip, içine çilek reçeli ya da kaymak koyup tekrar kapatarak çikolata sosu ve de Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz. Ya da içine çilek muz koyup aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Eğer tam kakaolu olsun isterseniz, sade kek yerine kakaolu kek yapabilirsiniz.

Afiyet olsun J




Yorumlar

Popüler Yayınlar