RENKLİ İTALYAN MUTFAĞININ İLGİNÇ TATLISI; TORRONE
Gerede’nin meşhur şak şak helvasına benzeyen Torrone, en az
Türk mutfağı kadar renkli İtalyan mutfağının ilginç tatlılarından.
İtalya’nın kuzeybatısındaki Piemonte bölgesinin
yöresel tatlısı olan torrone, badem ya da fındık katkılı şekerleme bloklarından
oluşuyor. Dik tutulduğunda görüntüsü kuleye benzediği için, ismini de İtalyanca
“torre” (kule) kelimesinden almış.
Genelde beyaz renkte olsa da, üzeri çikolata
kaplıları da var. Gofreti andıran
görüntüsü ile Torrone mutfaklarınızdan eksik olmayacak.
Malzemeler:
185 gr. tozşeker
3 adet büyük yumurta akı
185 gram hafif bir bal
1/4 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı portakal aromalı su
1 çorba kaşığı mısır nişastası
3/4 çay kaşığı saf badem özü
125 ml. su
310 gr. kavrulmuş badem
Yapılışı:
Pişirmek için kullanacağınız tencereyi yağlayın. Altını ve yanlarını yenilebilir ince pastacılık kağıdıyla kaplayıp tam olarak yerleşmesi için kesin. Tozşeker, bal ve suyu tencereye yerleştirip kısık ateşte şeker çözünene kadar karıştırarak kaynatın. Tencerenin yan tarafına sıçrayan şeker tanelerini soğuk suya batırılmış fırçayla çözündürerek karışımı karıştırmadan orta ateşte kaynatın. Hazırladığınız şerbetin içine termometreyi yerleştirin. Ara sıra karıştırarak en yüksek şeker pişirme derecesinin üst sınırına ulaşana kadar kaynatmaya devam edin.
Termometre 148 dereceye ulaştığında, ayrı bir yerde yumurta
aklarını mikserde tuzla çırpmaya başlayın. Yumuşak tepecikler oluşturana kadar
çırpmaya devam edin. Şerbeti ateşten alıp köpükler yok olana kadar bekletin.
Mikser düşük hızdayken sıcak şerbeti kar haline gelmiş yumurta akına kabın alt
kısmına gelecek şekilde ince bir kat halinde dökün. Mikserin hızını en yükseğe
getirip karışım ılınana dek 20 dk. çırpmaya devam edin. Portakal aromalı suyu
ve badem özünü de ekleyip 1 dk. daha çırpın. Bademleri de ekleyin. Tezgahın
üzerine 1 çorba kaşığı mısır nişastası serpip torrone’yi kaşıkla mısır
nişastasının üzerine yerleştirin. Mısır nişastasına bulanmış ellerinizle birkaç
kez nazikçe yoğurun.
Torrone karışımını pişirme kabına bastırıp üzerini bir parça
yenilebilir ince pastacılık kağıdıyla kaplayın ve kabın ölçüsüne tam uyacak
şekilde kesin. Oda sıcaklığında en az 8 saat bekletin. İnce ve keskin bir bıçağı
kabın etrafında dolandırıp torrone’yi kesme tahtasına alın. Yenilebilir kağıdı
üzerinde bırakarak uçlarını doğrayın ve torrone’yi 2,5 cm. kalınlığında
şeritler halinde kesin. Her bir torrone şeridini parşömen kağıdına sarın. (Her
bir şeridi 5 cm’lik dikdörtgen şeklinde kesebilirsiniz.)
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder